avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 539 soluții astăzi
Forum Activitate moncu

Activitate moncu

Multumesc pentru sfaturi. Imi vor fi de folos.
Am inteles. Ar mai fi o problema. Ce fac cand oamenii imi stau mai mult de 90 de zile in medical? Le ofertez si lor? Parerea mea este ca pe ei nu ii pot lua in calcul cat timp nu le-a incetat contractul de munca. Si atunci pot fi pusa in situatia de a recruta personal din afara societatii.
Pai aveau, pana in momentul in care au suspendat termenul de preaviz cu concediu medical, am detaliat problema mai sus, insa nu toti au plecat cu aceeasi data. Despre asta este vorba, desfacerea contractului nu a avut aceeasi data pentru toti: unii au plecat in 30.06, altii la datele precizate. Aici e baiul.
Sa inteleg ca voi calcula pentru fiecare in parte , si in caz de reiau activitatea in acest termen, ofertez posturile pentru cei carora nu le-a expirat acest termen de 45 de zile, nu si celorlalti. Adica daca celor 80 le-a expirat acest termen nu le mai ofertez posturile vacante ci numai celor cu date de plecare ulterioare.
Buna ziua.
V-as ruga sa ma ajutati cu o opinie in privinta acestei spete: Daca disponibilizez un numar de 100 de oameni prin concediere colectiva, insa din acestia 20 isi iau concedii medicale care le prelungeste perioada de preaviz si sunt concediati ulterior termenului stabilit initial pentru concedierea tuturor salariatilor, de cand incepe sa curga termenul de 45 de zile prevazut de art. 74 Codul Muncii? Se calculeaza de la ultimul plecat sau in functie de cum a plecat fiecare salariat si termenul curge pentru fiecare salariat si nu pentru toti?
Ex : sunt 80 salariati care imi pleaca in data de 30.06 iar 20 care imi pleaca diferit in functie de cat concediu medical si-au luat, respectiv, din 05.07, 20.07, 03.08. Termenul de 45 de zile se calculeaza din 30.06 pentru toti cei 100 sau se calculeaza din 30.06 pentru cei 80, din 05.07 pentru parte din cei 20 si asa mai departe?
Codum Muncii nu face distinctie din acest punct de vedere si sunt foarte confuza.
Multumesc.
BUna ziua.
Cum ar trebui sa arate o decizie nominala pentru salariati, data in urma deciziei administratorului privind luarea masurii reducerii saptamanii de lucru de la 5 la 4 zile.
Mentionez faptul ca la nivel de societate , datorita anumitor dificultati de ordin economic s-a hotarat aplicarea art. 52 alin. 3 Codul Muncii, respectiv reducerea saptamanii de lucru de la 5 la 4 zile.
Nu stiu cum sa formulez o astfel de decizie pentru fiecare salariat in parte. Aveti vreun model?

Va multumesc.
Multumesc frumos.
Buna ziua.
Societatea noastra se afla intr-o situatie dificila din punct de vedere economic. Pentru a evita situatii critice intentionam a aplica art. 52 alin. 3 din Codul Muncii privind reducerea saptamanii de lucru de la 5 la 4 zile.
Fiind o societate cu specific transport feroviar de calatori, salariatii nostri lucreaza in mod normal in turnus. Cum putem noi aplica reducerea saptamanii de lucru de la 5 la 4 zile in situatia noastra?
La un program de lucru de 8 ore ( ex. de la ora 08:00-16:00 se poate aplica acest articol mai usor) insa la programul de lucru in turnus este mult mai dificil.
Care este procedura aplicarii acestui articol si cum trebuie evidentiat in Revisal, cat timp nu stim cu exactitate care ar fi ziua suspendata ? Este obligatoriu a se preciza in Revisal care este ziua suspendata? Perioada este cunoscuta.

Va multumesc.
Buna ziua.
Avem urmatoarea situatie : copilul (fiica) primeste pensie alimentara de la tata pana la terminarea studiilor, dar nu mai tarziu de 26 de ani ( instanta asa a hotarat).
Daca ea se casatoreste si isi continua studiile, mai are dreptul sa primeasca pensie alimentara?

Va multumesc.

Multumesc, m-am lamurit acum.