avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 946 soluții astăzi
Forum Activitate DanielMarian

Activitate DanielMarian

Răspuns la discuția Plata zile de concediu ramase
freeelis a scris:

Art.146 C.mun.
.....
(3) Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.

Legea prevede ca salariul se plateste la data stabilita in contractul individual de munca, in contractul colectiv de munca aplicabil sau in regulamentul intern, dupa caz.

Art. 166 C.mun.
(1) Salariul se plateste in bani cel putin o data pe luna, la data stabilita in contractul individual de munca, in contractul colectiv de munca aplicabil sau in regulamentul intern, dupa caz.
....

Legea nu face distinctie in ceea ce priveste plata salariului in cazul incetarii raportului de munca...prin urmare, angajatorul este indreptatit sa va plateasca drepturile salariale aferente pana la data incetarii c.i.m. la data stabilita in c.i.m. pentru plata salariului.


Multumesc, nu mi-ai raspuns la nici o intrebare.
Am tot citit pe forum, stiu cum se calculeaza suma pe zi, dar am alte cateva intrebari.

Am 22 de zile de concediu ramase (17 normale + 5 de la casatorie)

1. plec din firma la 1 noiembrie, deci mi se vor taia 2 luni x 1.75 zile = 3.5 = 4 zile de concediu. Mi se vor plati 18 (din total) sau 13 (doar cele din c.i.m)?

2. In cat timp de la plecarea mea, trebuie sa mi se faca fisa de lichidare?
Buna ziua,

Langa garajul meu se afla o camera care urmeaza a fi vanduta pentru sediu de firma sau spatiu comercial.

Intrebarea mea e: cel ce o va cumpara va avea nevoie de acordul meu pentru a isi infiinta firma? Dar daca o firma doar isi muta punctul de lucru acolo?

Vecinatatea acelui spatiu este contituita doar de garajul meu si apartamentul de deasupra.
Vreun raspuns aici?
Multumesc.

1. Nu inteleg, este doar o imagine. Asa e bine: [ link extern ] ?
2. Inteleg si sunt constient de asta, dar in baza carei legi?
Atasez urmatorul desen: [ link extern ]

Tot ce e acolo, se afla la subsolul blocului. In partea din spate se afla tevile de canalizare, alimentare cu apa, robineti, reglaj presiune. Garajele au usa in fata, fara acces la tunelul respectiv.

"Viitor birou" e ceea ce vrea sa faca proprietarul blocului din prima camera, ramasa nevanduta. Prin aceasta chestie, ne inchide total accesul la holul respectiv, si in caz de avarie in bloc, efectiv nu avem ce face fara cheie de la el.

Sa zicem ca am avea cheie de la birou (ceea ce nu se va intampla), accesul catre hol din birou va fi zidit.

Exista apometre si robineti sub scara din bloc, dar in caz de avarie intainte de apometre, trebuie inchisa apa in tot blocul.

Exista vreo baza legala in baza careia proprietarul sa fie fortat sa ne asigure accesul la acel hol, ca si camera tehnica?

Multumesc!


---------------------------------------------------------------
Am gasit Legea nr. 230/2007. E cumva obligat sa ne asigure accesul la acele tevi totusi?

Art. 15
Cu un preaviz de 5 zile, proprietarul este obligat sa accepte accesul in apartamentul sau in spatiul sau al unui delegat al asociatiei, atunci cand este necesar sa se inspecteze, sa se repare sau sa se inlocuiasca elemente din proprietatea comuna la care se poate avea acces numai din respectivul apartament sau spatiu. Fac exceptie cazurile de urgenta, cand accesul se poate face fara preaviz.

Art. 17
Daca proprietarul unui apartament ori spatiu sau oricare alta persoana care actioneaza in numele sau provoaca daune oricarei parti din proprietatea comuna sau unui alt apartament sau spatiu, respectivul proprietar sau respectiva persoana are obligatia sa repare stricaciunile sau sa plateasca cheltuielile pentru lucrarile de reparatii.
Răspuns la discuția Probleme terasa crapa la bloc
Si daca acel constructor a turnat terasa, "pe proprie raspundere" cu o betoniera si 2 ciumpalaci? Sau a chemat o firma de betoane sa ii toarne si lui, ca are nevoie...

Edit: [ link extern ]

Interesant de citit art. 31 si 32.
In primul rand nu stiu daca am postat in forumul care trebuie.

In octombrie m-am mutat intr-un bloc nou prin credit prima casa. Terasa din fata blocului, care asigura singura cale de acces in bloc este crapata. Pe sub terasa se face accesul la garajele de la subsol. Dedesubt se observa cel mai bine crapaturile, 3-5 la numar, pe fiecare grinda de sustinere, plus incovoierea grinzilor metalice de sustinere.

Cand i s-a adus acest lucru in atentia vanzatorului, a recunoscut ca a pus mai putin material decat trebuia, a fost decopertata mai repede decat trebuia.

Acum se vorbeste despre refacerea de buna voie a terasei de catre vanzator, sau actionarea in judecata, dupa consultarea unui inginer constructor (sau o persoana autorizata care sa vada situatia si sa ne spuna: da reprezinta un pericol, trebuie refacuta).

Aici ar interveni 2 probleme:
1. daca nu exista acte pe terasa respectiva (autorizatie de constructie, etc) si il dam in judecata, ne putem alege cu ea demolata(si nerefacuta) si/sau eventual o amenda de la primarie pentru vanzator pentru constructie ilegala.

2. daca exista acte pe terasa, avem vreo sansa, chiar si cu o expertiza, de refacere a ei?


Va multumesc!
Nu am de ales. Am nevoie de bani.
Deci sa inteleg ca pot sa stau linistit ?

Am lasat astazi in amanet un laptop. am semnat contractul, chiar daca in el era urmatoarea fraza: "răspunde pentru viciile ascunse ale bunurilor amanetate".

Ce mi se intampla daca de astazi inainte, cei de la amanet gasesc un defect hardware/software de care nici eu nu stiam ? Pot fi tras la raspundere pentru asa ceva ? Daca da, in ce mod ?

Suma nu este mare, 500 RON.

Am nevoie de un raspuns urgent. Va multumesc!