avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 404 soluții astăzi
Forum Activitate Ade13

Activitate Ade13

O sa ma prezint saptamana viitoare cu documentele respectiva la Casa de Pensii PH. Sapt aceasta am sunat la Info la Casa de Pensii , sa ma lamuresc ( pentru a "n" oara despre ce e vorba). Doamna respectiva mi-a cerut CNP-ul si dupa identificare, mi-a confirmat faptul ca situatia e neclara pe anul 2010 si ca trebuie sa aduc intr-un dosar: 2 formulare declaratie asigurare, copie dupa buletin, autorizatia de traducator , certificatul de inregistrare fiscala si mai ales Deciziile de Impunere anuala pe 2010. Zis si facut. Punandu-mi in ordine actele si cautand cu frenezie deciziile respective, constat cu stupoare ca am la mana doar decizia de impunere pe impozit estimat 2010 si... DOUA decizii de impunere pe impozit anticipat/estimat 2011 ( in urma carora, celor dp 2011, am achit o suma de aprox 300 de ron la Trezoreria orasului respectiv). Deci, decizia de impunere pe impozit realizat 2010..cucu. Nu invinovatesc doar birocratia ANAF-lui, ci si pe mine. Trebuia sa fiu mai atenta la vremea respectiva, insa faptul este implinit. Eu NEavand activitate pe acest PFA, nu am stat sa mai ma preocupat de recitirea declaratiilor / deciziilor primite prin posta. Dar, in prostia mea am inceput sa procesez mai bine si sa derulez timpul, si , desi NU sunt sigura, ma tem ca am facut o greseala grava. Si anume: in momentul in care am completat declaratia de impozit pe venit REALIZAT (in 2010, caci acel a fost primul meu venit pe perioada PFA-lui) , cred ca am trecut 2011 in loc de 2010.. si sunt sigura ca nu e DELOC ok acest lucru. Eu am incheiat factura pe 2 Decembrie 2010, insa banii pe cardul meu personal , mi-au intrat abia in Ianuarie, pe la inceput ( caci tin minte ca oamenii cu care am colaborat..ma tot intarziau..), iar in neatentia mea, am luat ca atare venitul realizat in 2011 ( cand am primit banii), si nu pe 2010 ( cand am incheiat factura propriu-zisa). Si de aici, ma gandesc ca e si toata confuzia/nelamurirea si a celor de la Casa de pensii si sanatate. Dar pana nu ajung personal la dansii, nu pot merge decat pe supozitii. In caz ca acest scenariu este adevarat, ce risc? Cum imi pot rectifica greseala ( chiar si dupa 2/aprox 3 ani) ? Cum ar trebui sa procedez? Ca sa nu mai zic ca eu si vroiam sa-mi inchid PFa-ul, dar cu asa incurcatura, slabe sanse pe anul asta, cel putin.

Va multumesc mult , inca o data!
Nu am depus nicio declaratie/contract pt asigurarea de pensii/sanatate. Eu mi-am obtinut autorizatia de traducator , precum si pfa-ul in toamna anului 2009 ( pe 27 septembrie 2009 am obtinut autorizatia, apoi in termen de 30 de zile m-am inresgistrat si la fisc). Experienta pe piata de munca nu am. Inainte de obtinerea autorizatiei si a pfa-lui, am lucrat pe o perioada foarte scurta ca si consilier vanzari. Iar pe durata pfa-lui pana in prezent, am fost angajata 6 luni asa cum am mentionat mai sus.
Copia dupa buletinul vechi nu o mai am ori cel putin nu cred ca mi-a mai ramas vreo copie pe undeva. Ceea ce am la indemana sunt toate declaratiile depuse pn acum la anaf, autorizatia de traducator , certificatul de inregistrare fiscala de la anaf eliberat, am pastrat chitantele in urma achitarii impozitelor inregistrate din 2009 pn acum si desigur, certificatul de casatorie si, deisgur, buletinul. Tin sa mentionez ca din 2009 si pn in prezent doar doua venituri am avut din traduceri, atat. Primul venit l-am achitat, mai astept acum impozitul pe cel de-al doilea venit realizat si inregistrat undeva pe la inceputul anului 2012. Ca si venituri pe parcursul activitatii mele ca si pfa, cele doua lucrari de tradus insumeaza impreuna cam cca 4000 lei, adica in 2010 venituri a fost de vreo 1800 lei (pt care am platit impozitul), iar in 2012 am avut un venit de 2100 / 2200 lei, deci cam astea au fost singurele.

Nu stiu cum sa fac acum cu autorizatia, care este pe numele cel vechi, vroiam saptamana aceasta sa depun actele necesare la ministerul de justitie pt a-mi schimba autorizatia pe numele nou, insa noua autorizatie in 30 de zile se elibereaza, pe cand in termen de 15 de zile eu trebuie sa ma prezint la Casa judeteana de pensii Prahova cu actele in cauza, printre care si autorizatia. Efectiv , nu stiu cum sa (mai) procedez...
Va multumesc frumos pt raspuns! Cat despre schimbarea numelui, am intrebat la anaf daca e necesar sa fac vreun demers in acest caz, iarasi, mi s-a raspuns ca nu. Si nu , nu am intrebat orice functionar de la ghiseul lor, tocmai ca fix la asistenta contribuabililor am apelat, am explicat cat am putut de coerent fiecare situatie in parte. Da, intr-adevar, greseala mea ca imediat ce mi-am schimbat numele si buletinul,nu m-am preocupat, fie ca am avut alte prioritati, alte probleme, problema mea si nu a lor sau a nimanui. Asta sa imi fie invatatura de minte. Dn 2009 pn in prezent, in ce priveste maseria de traducator autorizat, nu am avut decat doua proiecte de tradus, venituri cu factura, inregistrate in declaratiile corespunzatoare, atat. Angajata, in aceasta perioada, am fost doar timp de 6 luni, adica in perioada Mai - Noiembrie 2012, dar in domeniul telecomunicatiilor, deci absolut nicio legatura cu traducerile, etc. Cam acesta este tot istoricul meu. Nimic in plus, nimic in minus. La fisc mai am de plata un venit inregistrat in anul 2012, in ianuarie. Venit ce a fost declarat. Tot astept sa imi vina decizia de impunere pe venit realizat, am vorbit iarasi cu dansii de la anaf, mi-au zis ca abia dupa 27 mai se fac calcularile. Tot ceea ce vreau e sa imi platesc impozitul respectiv si sa imi inchid pfa-ul. Iar acum aceasta situatie cu casa de pensii si sanatate...plus faptul ca nu mi-am anuntat schimbarea numele prin casatorie la timp, iarasi, poate fi si sigur va fi o problema. Stie cineva daca se da vreo amenda sau ce se poate face in acest caz? Stiu ca pun multe intrebari si imi cer mii de scuze pt insistentele mele, dar incerc sa ma lamuresc cat pot de bine.. Va multumesc anticipat pt atentia acordata si va sunt extrem de recunoscatoare pt orice informatie!
Va scriu pentru ca ma aflu intr-o situatie de o confuzie totala, cel putin din perspectiva personala. Sunt persoana fizica autorizata pe traduceri, nu detin vreo firma sau ceva de genul, ci sunt un traducator si interpret autorizat de Ministerul de Justitie cu pfa din 2009 pana in prezent. Am primit de curand o mica scrisorica de la Casa judeteana de pensii Prahova conform careia trebuie sa ma prezint in decurs de 15 zile cu anumite declaratii, autorizatia de traducator sau, in cazul in care sunt angajata printr-un contract individual de munca, cu dovada acestuia. Eu am intrebat la ANAF Ploiesti de doua ori daca eu, ca si pfa profesie libera, sunt obligata sa depun vreo declaratie sau sa achit vreun impozit pe partea casei de pensii si sanatate, insa dansii de doua ori mi-au raspuns ca "nu", ca acest lucru ar ramane doar la alegerea mea. Efectiv nu stiu ce sa fac! In prezent, nu lucrez , nu am venituri pe baza pfa-lui respectiv, eu chiar doresc sa inchid acest pfa in toamna acestui an, mai am de plata doar impozitul pe venit realizat la inceputul anului 2012 si cam asta e toata activitatea mea. Imi poate oferi cineva niste informatii concrete sau puncte de reper ? Ca sa nu mai mentionez si faptul ca mi-am schimbat numele in urma casatoriei din Noiembrie, anul trecut, autorizatia de traducator , precum si pfa-ul sunt trecute pe numele vechi, insa nu am folosit acestea. In ce masura as putea intampina probleme si la acest aspect? Mi-ar fi de mare folos cateva opinii ale Dvs! Pt ca unde intreb , observ ca fie mi se dau informatii eronate, fie mi se ofera 4-5 variante diferite, ma trimit din usa in usa, din departament in departament si nu pot trage pe nimeni la raspundere datorita problemelor de birocratiei, eu sunt singura responsabila, indiferent daca e si greseala altora mai in masura decat mine sa informeze sau sa fie informati! Va multumesc anticipat!
Sunt traducator autorizat pe limba engleza ( de catre Ministerul de Justitie) din 2009 si tot in anul respectiv m-am inregistrat la Fisc ca si PFA neplatitor de TVA.( in Ploiesti). De-atunci si pana in prezent nu am avut o activitate mare, doar doua facturi mari si late am incheiat in urma a doua colaborari pentru niste traduceri. Mi-am depus declaratiile corespunzatoare, mi-am platit impozitele, doar pe anul acesta astept decizia de impunere a unui impozit pe venitul realizat din 2012 , ca sa imi pot plati ce-am de platit si sa respir usurata. Nelamuririle mele sunt urmatoarele:

- cum imi pot anula PFA-ul ? cei de la Fiscul din Ploiesti mi-au oferit 4 variante absolut diferite, m-au bagat in ceata si mai mult, efectiv nu stiu ce si cum sa fac!
- in 2010 mi-am facut si un card normal pt depunerea banilor care s-ar fi presupus ca ar fi urmat in urma traducerilor mele, insa mentionez ca al meu card nu este unul special pentru PFA! Este un card normal, pe care pot primi sume diferite din surse diferite si atat. Este vreo problema? Tinand cont ca cei de la Fisc imi stiu (presupun) contul bancar? Nu as vrea sa se interpreteze alte sume de bani sunt venite din traduceri , tinand cont ca singurele venituri sunt doar doua la numar si acelea cu factura, declarate, tot.

Sper din suflet sa ma lamureasca si pe mine cineva, sunt in ceata rau ! Va multumesc anticipat pentru toata atentia acordata!
Sunt traducator autorizat din toamna anului 2010. Activitatea mea a fost si este una destul de scazuta (asta ca sa nu zic spre mai deloc!), am ceva de genul o lucrare pe an. Pe anul trecut m-am achitat cu declaratiile si impozitul platit pentru singura lucrare avuta. Pe anul acesta , se pare ca am o lucrare de tradus. Abia in Februarie se va finaliza, insa nu stiu cum sa procedez cu declaratiile. (mentionez ca nu sunt platitor de TVA). Sa ma duc inca de pe acum sa depun declaratiile corespunzatoare situatiei mele sau dupa ce imi termin lucrarea respectiva ? Si inca ceva : mentionez ca sunt din Ploiesti si sunt inregistrata la fiscul din Ploiesti. Curand , eu ma voi muta in Bucuresti. E necesara o schimbare in aceasta privinta , tinand cont ca-mi voi schimba resedinta ?

Astept raspunsuri, sfaturi, opinii, sunt absolut binevenite!

Va multumesc!
Va multumesc mult pentru sfaturi si informatii, chiar aveam nevoie!
Deci, eu dupa ce mi-am primit autorizatia de traducator , m-am inregistrat la tribunal, apoi la fisc, mi s-a eliberat de la fisc certificat fiscal unde acolo am CIF-ul pe certificatul respectiv. Prin acest fapt, nu sunt PFA ?Imi cer scuze daca par total paralela cu acest domeniu, sunt in necunostinta de cauza. Va multumesc totusi pentru raspunsurile dvs!
Sunt traducator autorizat de Ministerul de Justitie, persoana fizica autorizata , locuiesc in Ploiesti si am primit de curand oferta unui contract de colaborare cu o firma de traduceri din Bucuresti , contractul este pe o perioada determinata de 1 an de zile si se incheie prin posta. Dilema mea este urmatoarea, intr-o situatie de genul , cum procedez cu declaratiile fiscale , facturile trebuie sa le emit eu sau cei de la firma de traduceri , facturile daca sunt emise de ei, eu trebuie sa le pastrez , contractul respectiv il inregistrez eu la Fisc sau e de datoria celor de la firma sa faca asta ?va intreb pentru ca sunt noua in bransa aceasta si cunosc mult prea putin demersurile necesare. In speranta ca voi primi niste raspunsuri care sa ma lamureasca si pe mine, va multumesc anticipat pentru atentie si astept cu nerabdare opiniile Dvs. !