margaritoiu a scris:
Colegu, personal am urmat si eu indicatiile celorlalti colegi de pe forum si am luat "Tratat elementar de drept civil"..."obligatiile"..conform noului Cod Civil..autori...L. Pop, I.F. Popa si S. Vidu. Este extrem de stufoasa, dar sper ca e ok...
Poate ai vrut să scrii "colega" ;)
Tratatul prof. L. Pop îl am.
@viobregar, Nu prea sunt obişnuită cu stilul lui şi mă cam încurcă puţin, dar sper să-i "dau de capăt" până la urmă.
De cartea prof. Paul Vasilescu (tot la TGO) ştie cineva, ceva?
Buna seara, stimati colegi de suferinta! Sunt sigur ca, in urma afisarii hotararii nr. 713, ati observat ca s-a marit taxa la 1000 lei. Nu stiu cu percepeti voi acest fapt, dar mie mi se pare o aberatie si in acelsi timp o dovada de nesimtire din partea UNBR. Avand in vedere lipsa totala de organizare la examenul trecut ( cel putin la Brasov ) marirea taxei este nejustificata. INM n-a marit taxa de 3 ani si este un examen de 100 de ori mai bine organizat. Chiar nu mai stiu cum sa limiteze accesul in profesie? Cheltuielile cu acest examen au ajuns sa fie foarte greu de suportat, mai ales daca mai trebuie sa te si deplasezi in alta localitate pentru a sustine examenul. La un simplu calcul ( taxa+ acte+cazare+drum)cheltuielile ajung spre 2000 lei, ceea ce este nepermis de mult.
În calculul fracţiunilor de pedeapsă prevăzute în alin. 1 se ţine seama de partea din durata pedepsei care poate fi considerată, potrivit legii, ca executată pe baza muncii prestate. În acest caz însă, liberarea condiţionată nu poate fi acordată înainte de executarea efectivă a cel puţin jumătate din durata pedepsei când aceasta nu depăşeşte 10 ani şi a cel puţin două treimi când pedeapsa este mai mare de 10 ani..In situatia prezentata de mine, condamnatului cu varsta de peste 60 de ani i se creeaza o situatie mai grea in raport cu ceilalti detinuti, deoarece acesta nu va putea beneficia de durata pedepsei considerata ca executata in baza muncii prestate(libertatea conditionata in acest caz nu ar putea fi acordata decat dupa executarea efectiva a cel putin 2/3 din pedeapsa), din moment ce acesta poate fi liberat conditionat dupa executarea efeciva a 15 ani de inchisoare(12 ani si 6 luni).
Condamnatul trecut de vârsta de 60 de ani pentru bărbaţi şi de 55 de ani pentru femei poate fi liberat condiţionat după executarea efectivă a 15 ani de detenţiune, dacă sunt îndeplinite şi celelalte condiţii prevăzute în alin. 1.ieste o inadvertenta din partea legiuitorului, deoarece detinutul nu se va prevala de acest art. din moment ce are o alta prevedere care ii este mai favorabila.