avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 355 soluții astăzi
Forum Activitate avadi

Activitate avadi

luiza2008 a scris:

margaritoiu a scris:

Colegu, personal am urmat si eu indicatiile celorlalti colegi de pe forum si am luat "Tratat elementar de drept civil"..."obligatiile"..conform noului Cod Civil..autori...L. Pop, I.F. Popa si S. Vidu. Este extrem de stufoasa, dar sper ca e ok...


Poate ai vrut să scrii "colega" ;)

Tratatul prof. L. Pop îl am.

@viobregar, Nu prea sunt obişnuită cu stilul lui şi mă cam încurcă puţin, dar sper să-i "dau de capăt" până la urmă.
De cartea prof. Paul Vasilescu (tot la TGO) ştie cineva, ceva?





Buna,
Cartea prof. Vasilescu pe care o detin(din pacate) este deosebit de proasta,limbaj greoi, multa vorba pe langa subiect si destule lucruri esentiale lipsesc cu desavarsire.
Recomandarea mea ramaneti la cartea domnului Pop,ca o idee faceti o comparatie a cuprinsului celor 2 carti,cel de la cartea domnului Pop este aproape identic cu tematica de la barou.
acp84 a scris:

Buna seara, stimati colegi de suferinta! Sunt sigur ca, in urma afisarii hotararii nr. 713, ati observat ca s-a marit taxa la 1000 lei. Nu stiu cu percepeti voi acest fapt, dar mie mi se pare o aberatie si in acelsi timp o dovada de nesimtire din partea UNBR. Avand in vedere lipsa totala de organizare la examenul trecut ( cel putin la Brasov ) marirea taxei este nejustificata. INM n-a marit taxa de 3 ani si este un examen de 100 de ori mai bine organizat. Chiar nu mai stiu cum sa limiteze accesul in profesie? Cheltuielile cu acest examen au ajuns sa fie foarte greu de suportat, mai ales daca mai trebuie sa te si deplasezi in alta localitate pentru a sustine examenul. La un simplu calcul ( taxa+ acte+cazare+drum)cheltuielile ajung spre 2000 lei, ceea ce este nepermis de mult.


Nu s-a marit cel putin pt baroul Bucuresti,findca scrie clar ca barourile nu vor mai perce acea faimoasa taxa de 300 lei pt servicii de secretariat,fiind inclusa in cei 1000 lei.Deci cei din Baroul Bucuresti scapa mai ieftin cu 100 lei,restul din pacate vor plati cu 200 lei in plus.
As dori sa imi spuneti (poate este vreun executor binevoitor) care sunt exact unitatile la care se pot consemna, in numele proprietarului, bunurile mobile care nu sunt ridicate de catre acesta?
Răspuns la discuția Admitere INM 2012
Buna,
Am si eu o nelamurire, voi la civil, precriptia extinctiva dupa ce lege o invatati?
Răspuns la discuția ADMITERE BAROU 2012
Actiunea penala se porneste in cazul in care s-a savarsit o infractiune.Ca urmare a savarsirii infractiunii rezulta persoane vatamate(nu echivaleaza cu victime) care sufera un prejudiciu fizic,moral sau MATERIAL.
Acuma sbdcl a scris foarte bine ca ar raspunde penal pentru distrugere, doar ca pentru aceasta este necesar ca prietenul sa fi lovit masina intentionat, ceea ce nu cred ca este cazul.Ramane doar distrugerea din culpa care ,daca nu cumva masina ta valoreaza mai mult de 200.000 sau prietenul i-a dat foc, nu constituie infractiune.
Dar in ipoteza in care din accident rezulta victime(victima in acest caz este persoana asupra careia s-a savarsit infractiunea), prietenul va raspunde penal pt una dintre infractiunile contra persoanei savarsita din culpa, la care te vei putea alatura ca parte civila pentru repararea pagubei tale.
Răspuns la discuția eliberare conditionata
Va putea fi propus pentru liberarea conditionata dupa executarea a 3 ani.(2/3 din 4 ani si 6 luni)
Dar condamnatul are posibilitatea, de a se libera conditionat chiar inaintea executarii celor 3 ani,daca in timpul detentiei presteaza munca, deoarece la calcularea fractiunii din pedeapsa ce a fost executata, in vederea posibilitatii liberarii conditionate se tine seama de partea din durata pedepsei ce poate fi considerata executata in baza muncii prestate.
Calculul in cazul persoanelor care au implinit varsta de 21 de ani, se face astfel:
1Munca remunerata prestata in timpul zilei in regim de 8ore pe zi, vor fi considerate 5 zile executate pentru 4 muncite;
2Munca neremunerata prestata in timpul zilei in regim de 8ore pe zi,vor fi considerate 4 zile executate pentru 3 muncite;
3Munca remunerata prestata in timpul zilei in regim de 10ore pe zi,vor fi considerate 4 zile executate pentru 3 muncite;
4Munca pe timp de noapte 2 nopti de munca vor fi considerate 3 zile executate.
Astfel avand in vedere ca condamnatul nu poate fi liberat conditionat, chiar si in cazul in care se ia in considerare munca prestata, mai devreme de executarea efectiva a cel putin 1/2 din durata pedepsei, in cazul in care aceasta nu depaseste 10 ani, IN CAZUL DUMNEAVOSTRA CONDAMNATUL VA PUTEA FI PROPUS SPRE ELIBERARE DUPA EXECUTAREA A CEL PUTIN 2ANI SI 3LUNI (asta desigur daca ii place munca pe timp de noapte,in restul cazurilor durata pedepsei va varia intre 2ani si 3luni-3ani, calculul il faceti dumneavoastra dupa schema data de catre mine)
O alta problema pe care vreau sa o semnalez in legatura cu acest subiect, este legata de art.59 alin(2)
În calculul fracţiunilor de pedeapsă prevăzute în alin. 1 se ţine seama de partea din durata pedepsei care poate fi considerată, potrivit legii, ca executată pe baza muncii prestate. În acest caz însă, liberarea condiţionată nu poate fi acordată înainte de executarea efectivă a cel puţin jumătate din durata pedepsei când aceasta nu depăşeşte 10 ani şi a cel puţin două treimi când pedeapsa este mai mare de 10 ani.
.In situatia prezentata de mine, condamnatului cu varsta de peste 60 de ani i se creeaza o situatie mai grea in raport cu ceilalti detinuti, deoarece acesta nu va putea beneficia de durata pedepsei considerata ca executata in baza muncii prestate(libertatea conditionata in acest caz nu ar putea fi acordata decat dupa executarea efectiva a cel putin 2/3 din pedeapsa), din moment ce acesta poate fi liberat conditionat dupa executarea efeciva a 15 ani de inchisoare(12 ani si 6 luni).
Condamnatul neavand astfel nicio motivatie sa presteze munca(inafara faptului ca se va lua in considerare la aprecierea oportunitatii liberarii conditionate-ca staruitor in munca, si binenteles astronomica suma de 30% din salarul minim pe economie pe care o va primi)
@Stoica Ioana Apreciez promtitudinea de care ati dat dovada în calitate de moderator.
@doberv Exact ce am vrut sa subliniez eu, si vad ca imi dati dreptate, faptul ca ART. 55^1 alin(2)
Condamnatul trecut de vârsta de 60 de ani pentru bărbaţi şi de 55 de ani pentru femei poate fi liberat condiţionat după executarea efectivă a 15 ani de detenţiune, dacă sunt îndeplinite şi celelalte condiţii prevăzute în alin. 1.i
este o inadvertenta din partea legiuitorului, deoarece detinutul nu se va prevala de acest art. din moment ce are o alta prevedere care ii este mai favorabila.
Dar problema pe care am vrut sa o semnalez este ca din cuprinsul codului penal ar reiesii, posibilitatea condamnatului la pedeapsa detentiunii pe viata, sa fie liberat conditionat daca a fost pe timpul detentiei 'staruitor in munca, disciplinat, etc.' si tinand cont de antecedentele penale, nu dupa executarea a 15 ani de inchisoare, ci dupa executarea a jumatate din pedeapsa de 25 de ani, adica 12 ani si 6 luni.