sunt fratele unei persoane cu handicap diagnosticat de la nastere cu tetrapareza spastica gradul 1 de invaliditate deosebit de grav , vreau sa stiu daca el poate beneficia de pensie de boala chiar daca are indemnizatie , are 34 de ani si cum trebuie sa procedez daca are dreptul.
Sa inteleg ca ar trebui sa am dreptul la 40 zile de concediu pe an ?
Lucrez la o firma de paza, si am 2 contracte de munca. Primul e pentru o norma intreaga, de 8 ore pe zi, si al 2-lea este de jumatate de norma, de 4 ore pe zi , chiar daca lucrez la schimb si fac 252 de ore pe luna. Mi`am cerut zilele de concediu si mi`a spus ca am dreptul la 20 de zile, chiar daca m`a pus sa fac cerere pentru amandoua contractele !
Intrebarea mea este: Cate zile de concediu am dreptul pe an, daca lucrez la maximul admis de lege si anume cu o norma si jumatate .
Multumesc !
Buna ziua. Sora mea este casatorita,si ar vrea sa stie daca ar puteat sa dau in judecata pentru pensie alimentara inainte de divort pentru ca el refuza sa dea vreun ban pentru copil , specific ca el nu munceste nicaieri sta cu parintii lui si nu are venit, rezolva ceva cu pensia alimentara , daca el are dreptul la ore de vizita m-ar interesa cam la ce timp s-ar face vizitele si cat timp are voie sa-l tina ,copilul are 6 luni acum
Buna seara
Sora mea este casatorita, si are o fetita de 4 luni
Sotul ei ( cumnatul meu ) nu are loc de munca si nici o locuinta stabila locuind cu parintii lui.
Cei doi au stat la parintii mei, dar in urma unor discutii contradictorii, acesta a plecat, lasand in urma pe sora mea si fetita lui.
Sora mea are servici si un salar stabil, locuieste cu parintii mei impreuna cu fetita.
Cumnatul meu o suna si ameninta ca impreuna cu rudele acesstuia vor reusi sa castige custodia copilului in instanta.
Amenintarile lui continua nu doar prin faptul ca va lua fetita, ci trece la amenintari de genul ca va da foc la casa unde locuieste ea.
Cand l-a intrebat de ce nu vrea sa-si gaseasca un loc de munca pentru a intretine familia, acesta a spus ca nu-l intereseaza acest lucru, el doar va astepta ca fetita sa creasca, apoi o va lua la el .
Intrebarea mea este : Daca sora mea va intenta divort, este vreo sansa sa castige custodia copilului ? Si daca reuseste, poate sa-l decada din drepturi parintesti, sau sa-i interzica dreptul la vizita ? ( ei ii este frica ca daca va avea drept de vizita, nu-i va mai aduce copilul, el locuind in Brasov, iar ea in Bacau ).
Va intreb. Exista termen legal pentru asa ceva? In lege, exista macar un articol de care ma pot agata? si daca exista, care ar fi. Va multumesc
Buna ziua. Ma numesc Apreutesei Marian, sunt din Bacau, sunt angajat in functia de Agent interventie la o firma de paza. Pe data de 10.11.2011, am solicitat eliberarea unei adeverinte de salariat in vederea accesarii unui imprumut la o banca. Pe data de 08.12.2011 am primit adeverinta completata gresit, am solicitat retrimiterea ei, am primit`o dupa nenumarate telefoane la sediu, dar cand am ajuns la banca mi s-a spus ca firma este in insolventa de pe data de 01.11.2011. Am intrebat la salarizare si resurse umane si mi s-a spus ca nu stiu nimic despre asta. Directorul mi-a confirmat ca e adevarat, dar numai provizoriu pana pe data de 03.01.2012. Pe data de 10.01.2012, am ajuns la banca, firma apare oarecum in regula, dar imprumutul mi-a fost refuzat, pentru ca a expirat oferta bancii. Intrebarea mea este: Daca pe data de 10.01.2011 si apoi pe data de 08.12.2011 am solicitat eliberarea adeverintei de salariat pentru imprumut , datoria celor de la salarizare si resurse umane nu erau obligati sa ma anunte ca firma este in insolventa si nu imi poate elibera adeverinta? Daca vreau sa deschid proces impotriva firmei, exista cauza legala pentru asa ceva? daca exista , ce lege si ce articol imi dau posibilitatea aceasta. Va multumesc ! astept un raspuns pe adresa de mail : marian.apreutesei@yahoo.com