Buna ziua. Ma numesc Apreutesei Marian, sunt din Bacau, sunt angajat in functia de Agent interventie la o firma de paza. Pe data de 10.11.2011, am solicitat eliberarea unei adeverinte de salariat in vederea accesarii unui imprumut la o banca. Pe data de 08.12.2011 am primit adeverinta completata gresit, am solicitat retrimiterea ei, am primit`o dupa nenumarate telefoane la sediu, dar cand am ajuns la banca mi s-a spus ca firma este in insolventa de pe data de 01.11.2011. Am intrebat la salarizare si resurse umane si mi s-a spus ca nu stiu nimic despre asta. Directorul mi-a confirmat ca e adevarat, dar numai provizoriu pana pe data de 03.01.2012. Pe data de 10.01.2012, am ajuns la banca, firma apare oarecum in regula, dar imprumutul mi-a fost refuzat, pentru ca a expirat oferta bancii. Intrebarea mea este: Daca pe data de 10.01.2011 si apoi pe data de 08.12.2011 am solicitat eliberarea adeverintei de salariat pentru imprumut , datoria celor de la salarizare si resurse umane nu erau obligati sa ma anunte ca firma este in insolventa si nu imi poate elibera adeverinta? Daca vreau sa deschid proces impotriva firmei, exista cauza legala pentru asa ceva? daca exista , ce lege si ce articol imi dau posibilitatea aceasta. Va multumesc ! astept un raspuns pe adresa de mail : marian.apreutesei@yahoo.com
Teoretic, pe imprimatul de adeverinta - acolo unde se scrie antetul firmei - trebuia
scris "S.C. ... S.R.L./S.A. - societate in insolventa", iar Dvs. ati fi aflat lucrul acesta.
Pe de alta parte si nu in ultimul rand, daca aveti contract colectiv de munca,
ar fi trebuit sa fiti instiintati de catre sindicat/reprezentantii salariatilor.
Compartimentul Personal/Resurse umane are datoria sa va elibereze adeverinta.
Exista temei de drept pentru o astfel de actiune ....
Art. 1349 N.C.civ.: Raspunderea delictuala. (1) Orice persoana are indatorirea sa respecte regulile de conduita pe care legea sau obiceiul locului le impune si sa nu aduca atingere, prin actiunile ori inactiunile sale, drepturilor sau intereselor legitime ale altor persoane .
(2) Cel care, avand discernamant, incalca aceasta indatorire raspunde de toate prejudiciile cauzate, fiind obligat sa le repare integral.