Va multumesc tuturor pentru sfaturile prompte, v-as intreba totusi, daca ne-am muta in afara tarii? (Minorul are pasaport de un an deja - nu era nevoie de acordul tatalui). Viitorul meu sot are oferta pt un loc de munca foarte avantajos de la anul...va multumesc si pentru urari.
Am nevoie de un sfat/ajutor: am inteles ca, conform noului cod civil, tatal trebuie sa-si dea acordul in cazul in care mama isi schimba domiciliul, iar el urmeaza sa-si exercite dreptul de vizitare a minorului (7 ani) la alta adresa. Precizez, ca sunt divortata de 5 ani (am "custodia"copilului), el s-a recasatorit de 3 ani, iar acum eu doresc sa imi refac viata, iar viitorul meu sot sta in alt judet (evident nu o sa ma lase aici). Practic ar trebui sa-i cer semnatura fostului sot sa ma pot recasatori??? Mi se pare strigator la cer, mai ales in cazurile in care fostii soti (si cazul meu) niciodata nu si-ar da acordul, evident din rea-vointa. Ce pot face? Mai am doar cateva luni pana la cununie. Stiu ca programele de vizitare nu sunt definitive, dar pana acolo sa ne controlam vietile e drum lung. Unde e dreptul meu la libertate, etc, etc? Iar copilul nu mi-l las sub nici o forma!
Va multumesc pentru sfat, insa tin sa precizez ca tatal minorului niciodata nu mi-ar da acordul in privinta asta - desi el e recasatorit de 3 ani - din rea-vointa.......daca (sa presupunem) mi-as reface viata in alta tara si m-as recasatori si eu, nu cred ca m-ar putea impiedica (el sau legea) sa-mi urmez sotul, gresesc?
M-ar interesa procedura in cazul in care vreau sa plec cu copilul meu din tara (am "custodia" stiu ca pot pleca fara acordul tatalui), tatal avand program de vizitare stabilit de judecatorie (2 weekenduri/luna, cate o saptamana/sarbatori, 1 luna/vara). Nu vreau sa am probleme ulterior sau sa trebuiasca sa ma intorc in tara si nici nu vreau sa se interpreteze ca il distantez cu rea-vointa, pur si simplu imi continui viata cum pot.
Dovada ar avea si de la banca unde depune banii, doar ca mi-ar fi mie mai usor, nu ar trebui sa fac drumuri la posta, plus ca as putea sa folosesc oriunde cardul. Dar, va multumess de raspuns oricum. M-ar fi interesat mai mult daca instanta ar putea sa-l oblige sau nu.
In urma cu cateva luni m-am confruntat cu aceeasi situatie, m-am dus la Bucuresti, la aeroportul Baneasa si am intrebat Politia de Frontiera asupra acestui aspect. Am dus si actele de divort&incredintare, mi s-a spus ca avand custodie, hotarare "definitiva si irevocabila", pot iesi cu minorul cand vreau. Sper sa va bucure raspunsul meu. Doar stiu...PS-daca tatal are drept la program de vizitare, as stiu ca trebuie anuntat de noul domiciliu al minorului, indiferent unde ar fi....
In momentul stabilirii pensiei de intretinere pt minor, se poate solicita (obliga tatal)prin instanta ca plata acesteia sa fie facuta intr-un cont bancar (pe numele meu)? Intreb pt ca nu pot comunica deloc cu acesta (in prezent trimite banii prin mandat postal). Poate dispune instanta asa ceva sau ma fac de ras daca intreb?