buan ziua, am si eu o mare nelamurire legata de dispozitia emisa de patronul meu, care suna cam asa:
....... dispune
art1 salariatii sunt obligati sa semneze de primire orice document li se comunica in timpul progranului de lucru
art2 refuzul nejustificat de primire a unui document emis de societate in timpul programului de lucru constituie abatere disciplinara si se va sanctiona disciplinar, iar in caz de abateri repetate se poate ajunge pana la desfacerea disciplinara a cim .......
am inteles ca le-o baga pe sub nas salariatilor pe care vor sa-i concedieze si refuza primirea preavizului. :O
este legala o astfel de dispozitie ???
Locuiesc intr-un bloc cu 4 etaje, iar la parter exista spatii comerciale. Intrarea in scara nu este la nivelul solului, ci la 4 trepte la prima scara si o treapta la ultima scara, iar latimea scarilor este de 2,5m. Aceste trepte sunt marginite stanga-dreapta de parapeti inalti de 40 cm. Care este calea legala de urmat pentru daramarea acestor parapeti ? Toti locatarii scarii dorim acest lucru si avem suficiente motive, asupra carora nu intru in detaliu. Sectoristul, care a fost chemat de nenumarate ori, desi ne-a promis ca ne ajuta, s-a intors cu replica: „stiti nu o puteti darama ca asa a fost construit blocul..”, Cand l-am intrebat in baza carei legi cel cu barul si-a facut intrare si prin spate, spargang peretele pentru o usa dubla, a ridicat din umeri...
Va rog mult, ajutati-ma sa scapam de parapetii acestia.
pai au cerut sindicatele dar patronul zice ca nu vrea sa le mai retina ca el deduce cotizatia daca i se da un tabel cu cotizatia dar ca nu este obligat si sa o retina ca pe el legea nu il obliga decat sa faca deducerea care i se cere si atat. nu vrea si pace
sindicatele din unitatea noastra au fost in negocieri in urma carora nu s-a incheiat nici un contract colectiv de munca pentru ca patronul nostru a zis ca pe el legea nu il obliga sa inchida contract daca nu vrea. mai nou zice acum ca nici o lege nu il obliga pe el sa mai retina cotizatia de sindicat si ca de luna viitoare nu ne mai opreste cotizatia sa o platim fiecare din mana daca vrem sindicat. oare nu exista nici o lege care sa il oblige sa ne retina cotizatia ca si pana acum caci altfel inseamna ca ramanem fara sindicate.
supun atentiei dv. o situatie cu care nu stiu dc v-ati mai intalnit. avem 2 sindicate si niciunul nu are jumatate plus 1. patronul spune ca inregistram noul ccmu la itm asa cu ambele sindicate, desi sindicatele spun ca nu se indeplinesc cerintele noii legi. daca dupa o saptamana de la inregistrare itm vede ca reprezentativitatile celor 2 sunt expirate nu cumva contractul e nul. sindicatele zic ca cel mai sigur mod pentru moment este incheierea unui protocol cu patronul, prin care acesta spune ca va respecta vechiul contract. este valabil un astfel de protocol?
pai sindicatul a bagat procesul pentru toti.
si sindicatul zice la fel sa nu semnam, dar si eu am muncit si merit banii la fel ca si cei din sectie. pe ei de ce nu ii pun sa semneze ca renunta?
lucrez la o societate privata mare, care are sa dea salariatilor printr-o sentinta o suma de bani. directorul a inmanat sefilor TESA o declaratie pe care ne-a spus ca neaparat sa o semnam ca altfel ne da afara. declaratia care este lunga spune in esenta asa :renunt benevol la drepturile mele ce decurg din sentinta...... ne-a dat termen pana luni ca toata lumea sa semnam acea declaratie. eu intreb este valabil un astfel de act. ce sa fac, ca luni este posibil sa mi se inmaneze concedierea daca nu semnez. ce pot sa fac?