avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 398 soluții astăzi
Forum Activitate marinel73

Activitate marinel73

Am o problema legata de cota comuna la teava de gaz.Primul locatar care a si-a tras teava de gaz in vederea montarii unei centrale are o factura de 4000 ron si un contract in care se specifica contributie teava parte comuna casa scarii in valoare de 4000 ron.Avand suspiciunea ca pretul este foarte mare, tinand cont ca locuieste la etajul 2,am contactat personal patronul firmei care a executat lucrarea (2008) si acesta mi-a confirmat ca la vremea respectiva a avut o intelegere cu beneficiarul asupra platii, in acesta suma intrand si partea de proiect si materiale pana in interior in aragaz. Acesta imi cere jumatate din cei 4000 de ron spunand ca la acea vreme nu i-a spus nimeni ca in acesta suma intra toata lucrarea de gaz.Ce se poate face in cazul acesta pentru a nu-i plati acestuia si lucrarea de interior(pentru care spune ca nu mai gaseste factura)?
Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile
Comunitare de Utilităţi Publice vă informează:
Începând cu sezonul de încălzire 2011-2012, în imobilele de tip
condominiu în care sunt montate repartitoare de costuri pentru
încălzire, consumul comun se stabileşte în baza unor cote procentuale
determinate numai prin măsurători, funcţie de indicaţiile unui repartitor comun
montat în spaţiile comune, nefiind admisă utilizarea în calculele de
repartizare a cotelor de 30% şi 50% sau a altor cote alese în mod
convenţional.
Pentru îndeplinirea acestei cerinţe, este obligatorie efectuarea de către
asociaţia de proprietari/locatari a inventarului instalaţiilor de încălzire aflate în
proprietate comună (diametre, lungimi şi izolaţii termice existente) şi
predarea acestuia către prestator, precum şi asigurarea accesului în spaţiile
comune în vederea montării repartitorului comun.
În cazul în care nu se reuşeşte montarea repartitorului comun,
indiferent de motive, indicaţiile repartitoarelor montate în apartamente nu se
iau în considerare, iar repartizarea consumurilor de energie termică în
condominiile respective se va face de către asociaţie, proporţional cu
suprafaţa utilă.
Până la asigurarea de către asociaţia de proprietari/locatari a condiţiilor
necesare montării şi utilizării repartitorului comun, serviciul de exploatare a
repartitoarelor este suspendat, fiind interzis prestatorului să desfășoare
această activitate în condominiul respectiv.
Repartizarea consumurilor pentru încălzire utilizând indicaţiile
repartitoarelor de costuri se efectuează numai de către persoane juridice
autorizate de A.N.R.S.C., iar prestarea acestei activităţi de către persoane
fizice sau juridice neautorizate constituie contravenţie şi atrage nulitatea de
drept a repartizării, respectiv a cotelor de încălzire ce revin proprietarilor
apartamentelor şi nu constituie bază legală pentru determinarea consumului
în vederea stabilirii cuantumului ajutorului lunar pentru încălzire.
In imobilul in care locuiesc firma ce se ocupa de repartizarea costurilor nu a reusit montarea repartitorului comun decat la data de 24.01.2012, pana la aceasta data el fiind montat in unul din apartamente pe tevi de tip radiator care erau nefunctionale, ele fiind inchise de comun acord la inceputul sezonului de incalzire.
Intr-o sesizare facuta in luna ianuarie catre A.N.S.C.R. am amintit si acest lucru, dar acestia nu au luat nici o masura in acest sens.
Am primit un raspuns din partea A.N.S.C.R. care nu doar ca le ia apararea firmelor de repartitoare ci si ma sfatuiau sa imi montez din nou repartitoarele,(eu fiind singurul din bloc care am renuntat la ele), din spirit civic, pentru a se reduce consumul de energie termica pe motivul economiei subrede a Romaniei.
Nu stiu ce sa mai fac in acest sens deoarece firma de repartitoare m-a incarcat cu 1000 ron pe decembrie si 1000 ron pe ianuarie la un apartament cu doua camere.
Si O.P.C. si A.N.S.C.R. sunt 100% de partea acestor firme, probabil avand un interes in acest sens.
Subsemnatul P. I. M. cu domiciliul in loc. Arad, va prezint mai multe ereguli pe care le-am descoperit si care banuiesc ca au dus la calculul unei facturi exagerat de mari privind consumul de energie termica pentru luna Decembrie 2011 pentru apartamentul in care locuiesc .1778 ron la doua camere
Sunt proprietarul aprtamentului cu numarul 15 din imobilul de la adresa mai sus mentionata, imobil care este contorizat cu repartitoare de costuri pentru consumul de enrgie termica, gestionate de catre firma X cu Punct de lucru in str. BELA BRABAS, nr.29, et.1, Arad.
In luna noiembrie 2010 am luat legatura telefonic cu aceaste firma de 3 ori in zile diferite si am intrebat care este modul de calcul petru consumul de energie termica in cazul in care doresc sa renunt la citirea repartitoarelor de costuri si trecere la calculul consumului pausal, pe motivul consumului scazut si al facturilor foarte mari pe care le-am avut in anii anteriori.De fiecare data am fost informat de personalul de la calcule din acesta firma ca voi plati cu 10% mai mult decat apartamentul cu cel mai mare consum din imobil si nimic mai mult,deci incepand cu acea luna am renuntat la citirea acestor repartitoare.
In prima luna intradevar am platit cu 10% mai mult, dar in lunile urmatoare factura a crecut la 50-60% nejustificat.
Problema pe care doresc sa vi-o prezint este ca pentr luna Decembrie 2011 mi s-a facut un calcul al consumului de 1778 RON pentru un apartament cu 2 camere cu o suprafata utila conform CF de 81 m patrati, iar consumul cel mai mare din imobil a fost de 451 RON, aceasta insemnand aproximati 420 % mai mult decat cel mai mare consum din imobil.
In data de 16.01.2012 impreuna cu administratorul imobilului si acordul celor de la firma X am facut o noua citire a repartitoarelor de costuri,iar in data de 17.01.2012 am mers impreuna la aceasta firma si in urma confruntarii am constatat urmatoarele neconcordante si nereguli:
1. - la parterul imobilului la S.C....... repartitorul de costuri de pe unul din cele doua calorifere indica un numar de 93 de unitati iar in baza de date a celor de la firma de repartitoare nu avea nici o unitate, am itrebat-o pe vanzatoarea de la acest magazin despre citirea repartitorului respectiv si mi s-a spus ca cel ce se ocupa de citirea repartitoarelor nici macar nu s-a uitat la acel calorifer pe motivul ca aceasta i-a spus ca acel calorifer nu a fost deschis niciodata.
- De aici apar un numar de 93 de unitati care nu apar si in evidentele firmei X si care doamna de la calcule mi-a spus ca sunt irelevante pentru calculul facturii care este deja foarte mare,doamna care in urma cu cateva zile i-a spus si administratorului care a rugat-o sa mai verifice inca o data calculul ca daca P.I.M. are bani si se lafaie in caldura atunci sa plateasca.Atunci pentru ce se mai percepe o taxa pentru citirea repartitoarelor daca angajatii nici macar nu se sinchisesc sa se aplece sa citeasca repartitoarele iar cei de la calcule daca gasesti cumva in urma acestor citiri unitati in plus care nu au fost introduse in factura de calcul, pentru ei este irelevant sa le calculeze, probabil ca avand apartamentul cu nr.15 fara repartitoare dansii pot sa bage toate calculele si consumul care nu le iese.
2.-pe fisa de calcul a acestei firme exista o rubrica CONSUM COLOANE care si aceasta a fost incarcata cu un anumit consum deci si cu o anumita suma de plata pentru fiecare apartament.
Mentionez faptul ca inca din luna Noiembrie 2011 administrtorul imobilului a fost la firma X si le-a spus sa scoata din calcul tevile de tip radiator care se gasesc pe holul fiecarui apartament si pe care aceasta firma are montate repartitoare, pentru ca aceste tevi nu mai functioneaza ele fiind inchise de la robinetii din subsolul imobilului.
In data de 17.01.2012 am costatat ca aceasta firma nu a radiat acele tevi din calculul consumului pentru cele doua luni anterioare,iar raspunsul pe care l-am primit din partea aceleiasi doamne de la calcule a fost ca o colega a dansei a uitat probabil sa le scoata din calcul sau ca ar putea fi o eroare de soft a programului ceea ce este o aberatie din moment ce la calculul pentru luna Noiembrie tot dansii i-au spus administratorului ca nu pot face acest calcul pentru ca repartitoare de pe aceste tevi indica zero unitati acestea fiind inchise si programul nu le permite sa calculeze,deci doua luni de plata pentru niste radiatoare care nu functioneaza.
Cum sa mai fie credibil atunci sistemul de calcul al acestei firme din moment ce noi ca si sonsumatori platim lucruri care de fapt nu exista iar angajatii aceste firme pe care tot noi ii platim nici macar nu se sinchisesc sa citeasca toate repartitoarele sau multe din cele pe care ar trebui sa le citeasca le citesc de pe biletelele lasate de unul si altul lipite pe usa apartamentului.
3.- a-3-a constatare pe care am facut-o a fost aceea ca firma X a citit repartitoarele de costuri in data de 23.12.2011 iar contorul din subsolul blocului care indica consumul total de agent termic si care apartine C.E.T. a fost citit in data de 04.01.2012.
- din cauza acestei necorelari intre cele doua firme a citirii consumului, apare o diferenta de 12 zile de consum ale agentului termic care nu se regasec in unitatile de pe repartitoarele de costuri ci conform calculelorr celor de la X se regasesc in factura de 1778 RON pentru apartamentul meu.Am inteles ca eu voi plati cel mai mare consum din bloc dar nu si acela se a plati tot consumul blocului pe 12 zile.
- deci apartamentul cu nr.15 a consumat conform calculelor 5,78 Gcal. care dupa ce scadem consumul spatiilor comerciale din factura este de aprox.50% din consumul intregului imobil cu tot cu pierderi.Nici daca as fi incalzit acest apartament cu 3 surse de caldura:agent termic, energie electrica si centrala proprie pe gaze pornite toate simultan nu as fi ajuns sa am de plata 1778 RON.
- S.C. ....,spatiu comercialdela parerul imobilului, suprafata de 168 m- 4 calorifere- 2,31Gcal=722 RON
- apartament nr.15- suprafata de 81m- 4 calorifere- 5,78Gcal=1778RON
4.- Consider ca firma X a facut o inventariere evaziva a coloanelor si tevilor care strabat imobilul si subsolul acestuia.
- conform 343 al A.N.S.C.R. repartitorul comun trebuie montat pe tevile din spatiile comune altfel indicaţiile repartitoarelor montate în apartamente nu se
iau în considerare, iar repartizarea consumurilor de energie termică în
condominiile respective se va face de către asociaţie, proporţional cu
suprafaţa utilă.
- in acest caz in imobilul in care locuiesc montarea s-a facut in data de 24.01.2012,repartitorul fiind montat pe niste tevi nefunctionale pana la aceaste data,dar calculul tot firma X l-a facut fiind in neconcordanta cu legea.
- aceste tevi nefunctionale au fost introduse in calculul pe luna Decembrie ca functionale deci am platit pentru ele.
5.- In ultimii 4 ani 2008-2011 pentru luna Decembrie a fiecarui an s-a emis o factura d consum de catre C.E.T. de aproximativ 16 Gcal pentru acest imobil.
Mentionez faptul ca in anul 2008 eram un numar de 13 consumatori din16 plus spatiile comerciale,consumatori care de la an la an s-au imputinat semnificativ, ajungandu-se in luna Decembrie 2011 la jumatate fata de aceeasi luna a anului 2008, iar factura mentinandu-se an de an la acesti aproximativ 16 Gcal,tinand cont ca in Arad in Decembrie 2011 factura a ramas aceeasi sau chiar a scazut fata de luna anterioare la majoritatea imobilelor care nu au repartitoare de costuri comparativ cu imobilul nostru la care aceasta s-a dublat.
In data de 18.01.2012 administratorul imobilului a facut cere de refuz a facturii pentru luna Decembrie 2011 si a cerut celor de la C.E.T. verificarea contorului pentru consumul de energie termica pentru nejustificarea consumului mare de agent termic in comparatie cu numarul mic de consumatori, consum care nu se regaseste in numarul mic de unitati afisate de repartitoarele de costuri.
M-am adresat in scris catre A.N.S.C.R. si catre cei de la O.P.C.
De la A.N.S.C.R. nu am primit nici un raspuns inca iar de la O.P.C am primit un raspuns care ma lasa sa cred ca a fost compus de ei impreuna cu cei de la firma X indrumandu-ma sa ma adresez la A.N.S.C.R.
O.P.C. nu mai inseamna oficiul de protectie a consumatorilor ci de protectie a firmelor asupra carora exista indreptate reclamatii probabil.
Iar acum sa trecem la calcul pentru luna Ianuarie 2012.
Dupa ce au fost scazute din factura spatiile comune si spatiile comerciale a ramas de plata urmatoarea suma:
- apartamentul cu nr.15 - 924 ron
- restul apartamentelor din imobil 732 ron
Deci eu am de plata pentru luna Ianuarie mai mult cu 192 ron decat suma tuturor apartamentelor din imobil si cu 500% mai mult decat apartamentul cu cel mai mare consum din imobil acesta fiind de 190 ron.
De la firma de repartitoare am primit un raspuns care m-a lasat cu gura cascata, in sensul ca acestia spun pentru iarna 2010-2011 am avut de plata doar 500-600 de ron pentru ca atunci inca se mai putea jongla cu calculul.Eu nu stiu cum puteau acestia sa jongleze din moment ce 343 al A.N.S.C.R. era in vigoare.
Ii rog pe toti cititorii acestui forum sa ma ajute daca se poate cu niste raspunsuri daca se poate, eventual articole de lege sau solutii pentru ca singur nu reusesc sa ma bat cu aceste mari firme agreate si acreditate de statul roman.
Consider aceste calcule nefondate si neconforme cu lege si un mod de a ma santaja sa revin din nou la sistemul de repartitoare.
Lcuiesc intr-un imobil contorizat cu repartitoare de costuri, iar in urma cu doua zile a fost demontat contorul de energie termica pentru a fi dus la verificat la metrologie.Factura pentru perioada cat acesta se afla la verificat va fi emisa de catre furnizorul de enrgie termica pentru un consum mediu pausal pentru intreg imobilul.Mare parte din proprietari au fost de acord cu acest lucru si faptul ca vor plati in mod egal pentru aceasta perioada doar un singur proprietar care detine doua apartamente in imobil si care nu deschide caldura niciodata, el incalzindu-se permanent cu energie electrica, fiind si el si sotia acestuia angajati la compania de distributie a energiei electrice si avand o cota anuala de consum gratuita, nu este de acord cu acest mod de calcul, acesta dorind sa i se calculeze consumul pe baza unitatilor afisate de repartitoarele de costuri care de ani de zile nu inregistreaza nimic.
Din moment ce nu exista contor care sa inregistreze consumul, acesta fiind pausal este posibil ca acestui proprietar sa i se calculeze diferentiat consumul fata de ceilalti proprietari care au fost de acord cu verificarea contorului?
Va rog sa ma ajutati cu aceasta problema deoarece eu nu am gasit legislatie care sa ma lamureasca in acest sens.
Subsemnatul PRISTOLEANU ION MARINEL cu domiciliul in loc. Arad,Str.Stefan cel Mare,bl.4,sc.B,ap.15 va aduc la cunostinta urmatoarele constatari si nereguli pe care le-am descoperit si care banuiesc ca au dus la calculul unei facturi exagerat de mari privind consumul de energie electrica pentru luna Decembrie 2011 pentru apartamentul in care locuiesc.
Sunt proprietarul aprtamentului cu numarul 15 din imobilul de la adresa mai sus mentionata, imobil care este contorizat cu repartitoare de costuri pentru consumul de enrgie termica, gestionate de catre firma [EDIT] cu Punct de lucru in str. BELA BRABAS, nr.29, et.1, Arad.
In luna noiembrie 2010 am luat legatura telefonic cu aceaste firma de 3 ori in zile diferite si am intrebat care este modul de calcul petru consumul de energie termica in cazul in care doresc sa renunt la citirea repartitoarelor de costuri si trecere la calculul consumului pausal, pe motivul consumului scazut si al facturilor foarte mari pe care le-am avut in anii anteriori.De fiecare data am fost informat de personalul de la calcule din acesta firma ca voi plati cu 10% mai mult decat apartamentul cu cel mai mare consum din imobil si nimic mai mult,deci incepand cu acea luna am renuntat la citirea acestor repartitoare.
In prima luna intradevar am platit cu 10% mai mult, dar in lunile urmatoare factura a crecut la 50-60% nejustificat.
Problema pe care doresc sa vi-o prezint este ca pentr luna Decembrie 2011 mi s-a facut un calcul al consumului de 1778 RON pentru un apartament cu 2 camere cu o suprafata utila conform CF de 81 m patrati, iar consumul cel mai mare din imobil a fost de 451 RON, aceasta insemnand aproximati 420 % mai mult decat cel mai mare consum din imobil.
In data de 16.01.2012 impreuna cu administratorul imobilului si acordul celor de la [EDIT] am facut o noua citire a repartitoarelor de costuri,iar in data de 17.01.2012 am mers impreuna la aceasta firma si in urma confruntarii am constatat urmatoarele neconcordante si nereguli:
1. - la parterul imobilului la S.C.[EDIT] repartitorul de costuri de pe unul din cele doua calorifere indica un numar de 93 de unitati iar in baza de date a celor de la [EDIT] nu avea nici o unitate, am itrebat-o pe vanzatoarea de la acest magazin despre citirea repartitorului respectiv si mi s-a spus ca cel ce se ocupa de citirea repartitoarelor nici macar nu s-a uitat la acel calorifer pe motivul ca aceasta i-a spus ca acel calorifer nu a fost deschis niciodata.
- De aici apar un numar de 93 de unitati care nu apar si in evidentele firmei [EDIT] si care doamna de la calcule mi-a spus ca sunt irelevante pentru calculul facturii care este deja foarte mare,doamna care in urma cu cateva zile i-a spus si administratorului care a rugat-o sa mai verifice inca o data calculul ca daca Pristoleanu are bani si se lafaie in caldura atunci sa plateasca.Atunci pentru ce se mai percepe o taxa pentru citirea repartitoarelor daca angajatii nici macar nu se sinchisesc sa se aplece sa citeasca repartitoarele iar cei de la calcule daca gasesti cumva in urma acestor citiri unitati in plus care nu au fost introduse in factura de calcul, pentru ei este irelevant sa le calculeze, probabil ca avand apartamentul cu nr.15 fara repartitoare dansii pot sa bage toate calculele si consumul care nu le iese.
2.-pe fisa de calcul a acestei firme exista o rubrica CONSUM COLOANE care si aceasta a fost incarcata cu un anumit consum deci si cu o anumita suma de plata pentru fiecare apartament.
Mentionez faptul ca inca din luna Noiembrie 2011 administrtorul imobilului a fost la firma [EDIT] si le-a spus sa scoata din calcul tevile de tip radiator care se gasesc pe holul fiecarui apartament si pe care aceasta firma are montate repartitoare, pentru ca aceste tevi nu mai functioneaza ele fiind inchise de la robinetii din subsolul imobilului.
In data de 17.01.2012 am costatat ca aceasta firma nu a radiat acele tevi din calculul consumului pentru cele doua luni anterioare,iar raspunsul pe care l-am primit din partea aceleiasi doamne de la calcule a fost ca o colega a dansei a uitat probabil sa le scoata din calcul sau ca ar putea fi o eroare de soft a programului ceea ce este o aberatie din moment ce la calculul pentru luna Noiembrie tot dansii i-au spus administratorului ca nu pot face acest calcul pentru ca repartitoare de pe aceste tevi indica zero unitati acestea fiind inchise si programul nu le permite sa calculeze,deci doua luni de plata pentru niste radiatoare care nu functioneaza.
Cum sa mai fie credibil atunci sistemul de calcul al acestei firme din moment ce noi ca si sonsumatori platim lucruri care de fapt nu exista iar angajatii aceste firme pe care tot noi ii platim nici macar nu se sinchisesc sa citeasca toate repartitoarele sau multe din cele pe care ar trebui sa le citeasca le citesc de pe biletelele lasate de unul si altul lipite pe usa apartamentului.
3.- a-3-a constatare pe care am facut-o a fost aceea ca firma [EDIT] a citit repartitoarele de costuri in data de 23.12.2011 iar contorul din subsolul blocului care indica consumul total de agent termic si care apartine C.E.T. [EDIT] a fost citit in data de 04.01.2012.
- din cauza acestei necorelari intre cele doua firme a citirii consumului, apare o diferenta de 12 zile de consum ale agentului termic care nu se regasec in unitatile de pe repartitoarele de costuri ci conform calculelorr celor de la [EDIT] se regasesc in factura de 1778 RON pentru apartamentul meu.Am inteles ca eu voi plati cel mai mare consum din bloc dar nu si acela se a plati tot consumul blocului pe 12 zile.
- deci apartamentul cu nr.15 a consumat conform calculelor [EDIT] 5,78 Gcal. care dupa ce scadem consumul spatiilor comerciale din factura este de aprox.50% din consumul intregului imobil cu tot cu pierderi.Nici daca as fi incalzit acest apartament cu 3 surse de caldura:agent termic, energie electrica si centrala proprie pe gaze pornite toate simultan nu as fi ajuns sa am de plata 1778 RON.
- S.C. [EDIT] SRL- o suprafata de 168 m- 4 calorifere- 2,31Gcal=722 RON
- apartament nr.15- suprafata de 81m- 4 calorifere- 5,78Gcal=1778RON
4.- Consider ca firma [EDIT] a facut o inventariere evaziva a coloanelor si tevilor care strabat imobilul si subsolul acestuia.
- in subsolul imobilului 50-60% dintre tevile care transporta agentul termic si care au o grosime considerabila fata de cele care trec prin apartamente sun complect neizolate iar cealalta parte de 40% sunt izolate sau izolate partial.
- tot datorita calculelor celor de la [EDIT] pentru luna Decembrie 2011 tind sa cred ca nu au coborat vreodata in subsolul imobilului pentru inventariere din moment ce pierderi pentru subsol conform calculelor sunt de 189 RON iar la apartamentul cu nr.3 spre exemplu(apartament debransat de la reteaua de energie termica, functionand cu centrala propri pe gaz) plata comuna a costurilor este de 173 RON din care 163 RON doar pentru tevile care strbat apartamentul si pentru cele doua tevi pe care [EDIT] a uitat sa le scoata din calcul pentru ultimele doua luni.
5.- In ultimii 4 ani 2008-2011 pentru luna Decembrie a fiecarui an s-a emis o factura d consum de catre C.E.T. [EDIT] de aproximativ 16 Gcal pentru acest imobil.
Mentionez faptul ca in anul 2008 eram un numar de 13 consumatori din16 plus spatiile comerciale,consumatori care de la an la an s-au imputinat semnificativ, ajungandu-se in luna Decembrie 2011 la jumatate fata de aceeasi luna a anului 2008, iar factura mentinandu-se an de an la acesti aproximativ 16 Gcal,tinand cont ca in Arad in Decembrie 2011 factura a ramas aceeasi sau chiar a scazut fata de luna anterioare la majoritatea imobilelor care nu au repartitoare de costuri comparativ cu imobilul nostru la care aceasta s-a dublat.
In data de 18.01.2012 administratorul imobilului a facut cere de refuz a facturii pentru luna Decembrie 2011 si a cerut celor de la C.E.T. [EDIT] verificarea contorului pentru consumul de energie termica pentru nejustificarea consumului mare de agent termic in comparatie cu numarul mic de consumatori, consum care nu se regaseste in numarul mic de unitati afisate de repartitoarele de costuri.
Adevarul este ca nu stiu ce rezolvare voi avea din partea celor de la O.P.C pentru ca in momentul in care am depus sesizarea la dansii nu m-a bagat nimeni in seama,motivand ca se va ocupa de aceasta sesizare cineva cu pregatire in domeniu.
Va rog pe aceasta cale sa ma sfatuiti cui sa ma mai adresez in afara celor de la O.P.C si A.N.S.C.R. pentru ca nu imi voi permite sa platesc o astfel de factura fiind bugetar si singurul salariat la o familie cu trei membri.
Va multumesc.