Buna ziua.
Am inteles ca dupa noua lege intrata in vigoare la 1 aprilie 2013, pensia de invaliditate se acorda indiferent de stagiul realizat.
Dupa aceasta modificare a legii, cu un stagiu minim de cotizare de 2 zile si cu o invaliditate in gradul 2, se acorda o pensie de 350 de lei.
Imi spuneti va rog ce suma primesc persoanele in gradul 1?
As vrea sa stiu daca pensia invaliditate gradul 1 si pensia invaliditate gradul 2(cu stagiu minim de cotizare de 2 zile), sunt diferentiate ca si suma sau indemnizatia este egala indiferent de grad.
Multumesc, dar la pensia de invaliditate nu cred ca este indemnizatie de insotitor.
Am inteles ca dupa noua lege intrata in vigoare la 1 aprilie 2013, pensia de invaliditate se acorda indiferent de stagiul realizat.
Dupa aceasta modificare a legii, cu un stagiu minim de cotizare de 2 zile si cu o invaliditate in gradul 2 se acorda o pensie de 350 de lei.
Imi spuneti va rog ce suma primesc persoanele in gradul 1?.
Buna seara.
Am inteles ca dupa noua lege intrata in vigoare la 1 aprilie 2013, pensia de invaliditate se acorda indiferent de stagiul realizat.
Dupa aceasta modificare a legii, cu un stagiu minim de cotizare de 2 zile si cu o invaliditate in gradul 2, se acorda o pensie de 350 de lei.
Imi spuneti va rog ce suma primesc persoanele in gradul 1?.
Buna seara, as avea o nelamurire cu privire la modul cum se calculeaza penalitatile la asociatiile de proprietari.
In urma unei adunari generale s-a hotarat ca incepand cu 21 martie 2013, se aplica o penalitate de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere daca sunt cumulate mai mult de 3 luni restante consecutiv.
Din cate stiu penalitatile se aplica din ziua 51 de neplata a cheltuielilor de intretinere (20 de zile cat este lista afisata plus 30 de zile termen legat).
Care sunt cele 3 luni mentionate in hotararea adunarii generale scutite de penalitati?.
Nu stiu cum se stabileste numarul de zile caroara li se aplica penalitati.
Daca se poate exemplifica pe o situatie reala.
Avem restantierul – X, cu restante la plata cotelor de intretinere dupa cum urmeaza:
nov. 2012 - 428,40 lei
dec.2012 - 395,35 lei
ian. 2013 - 204,74 lei
feb. 2013 - 232,92 lei
mar.2013 - 198 lei
apr. 2013 - 104,25 lei
Imi explicati va rog cum numaram zilele pt care se acorda penalitatile tinand cont de datele de mai sus.
Va rog frumos o exemplificare pe doua sau trei luni pt a intelege rationamentul.
Nu a fost respectata prevederea din acordul de asociere care precizeaza modul in care se impart cheltuielile de curatenie(salariu femeii de serviciu). Va rog sa imi spuneti care sunt riscurile la care este expusa asociatia din cauza acestie nerespectari? Daca aceasta nerespectare a acordului poate genera dizolvarea asociatiei?
Va multumesc
Nerespectarea acordului de asociere in cadrul unei asociatii de proprietari atrage dupa sine dizolvarea asociatiei?. Imi spuneti va rog care sunt repercursiunile nerespectarii acestui acord.
Va multumesc.
Va multumesc pentru raspuns.
Daca se poate sa il si argumentati. Asa raspunsul dumneavoastra este logic dar totusi as vrea sa citesc un articol care reglenteaza acest aspect. In acest caz oricum primul contract este cel ales ca functie de baza, contractul "b" nu exista la acel moment.
Va rog daca puteti sa fiti mai specifica pe caz sau daca poate cineva sa imi raspunda.
Va rog sa fiti mai explicit. In articolul de lege nu apare ca trebuie acordata deducerea de baza ambelor contracte.
Intrebarea mea era carui din cele doua conctracte i se acorda deducerea de baza(amandoua contracte fiind cu fractie de norma de 6 ore). Si daca se poate sa imi precizati unde ati gasit aceasta reglementare.
Ma gandesc ca prin definitie “deducerea de baza” se acorda functiei de baza, dar cum in aceasta speta este vorba de aceeasi companie, angajat, incadreare, timp lucru, doar salariu fiind diferit(contract “a” – 700; contract “b” – 740), si dicutam despre o situatie in care acest salariat are doua contracte cu aceeasi companie intr-o luna.
Logica te face sa te gandesti ca in aceasta speta contractul “a”(primul) ar trebui sa fie cel care sa beneficieze de deducerea de baza, dar ca as dori sa aflu si alte opinii si daca se poate sa fie formulate avand la baza legislatia.
Un salariat care are doua contracte la aceeasi societate intr-o luna (contact “a“ – perioada 1 – 16 ale lunii; contract “b” – perioada 21 – 30 ale lunii), functia fiind aceeasi doar salariu fiind diferit (contact “a” – 700; contract “b” – 740), primeste deducerea de baza la ambele contracte? Sau deducerea se acorda doar unui contract?. Care ar fi acesta (contract "a" sau "b")?.
Va rog daca se poate sa-mi prezentati si o lege care reglementeaza acest aspect.
Va propun spre analiza urmatoarea situatie.
Avem firma “X”(microintreprindere - impozitata cu un procent de 3% din cifra de afaceri), microintreprindere aparuta din dorinta de nu avea CIM(contract individual de munca), si de a lucra in baza unui contract de prestari servicii.
Aceasta microintreprindere avand actionariat unic si un singur angajat cu salariul mic(program cu fractie de norma).
Problema acestei firme este ca a fost lasata in grija unui “prieten” care ar fi trebuit sa se ocupe de contabilitatea acesteia, sa faca declaratii, bilant, balanta si sa le depuna la autoritatile indreptatite. Asa ca am ajuns in acest an sa descoperim ca nu au fost depuse declaratiile(100, 101, 300, 112, 394, bilanturi, etc) si nu detinem nici un document prin care sa atestam functionarea sau nefunctionarea acesteia("prietenul" nu mai raspunde la telefon - nu a restituit nici un document si nici nu avea o fisa de post, deci, ma gandesc ca nici nu poate fi dat in judecata. Sau este posibil acest lucru?). Am incercat inghetarea activititatii pe termen de 3 ani dar acest lucru nu este posibil din cauza documentatiei nedepuse. Precizez ca nu are restante la bugetele de stat, sau daca ar exista acestea pot fi achitate, problema reprezentand lipsa contabilitatii si declaratiile nedepuse, lucru pentru care exista amenzi.
Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1. Aceasta firma poate fi vanduta (sunt tot felul de anunturi in care diversi pretind ca ar cumpara asemenea firme)?
2. Daca da, care ar fi conditiile in care poate fi cedat pachetul de actiuni (ex: am auzit ca este necesar cazierul cumparatorului, fara acesta registrul comertului respinge dosarul)?
3. Care sunt riscurile?
4. Vinderea firmei exonereaza fostul administrator de raspundere in fata legii?
5. Imi puteti recomanda solutii?.