avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Activitate Dic84

Activitate Dic84

Angajator care renunta la perioada de preaviz

Buna Ziua.

1)Doresc sa stiu daca un angajator are dreptul sa renunte la perioada de preaviz. Practic dupa ce angajatul isi scrie demisia, anagajatorul poate sa ii spuna de a doua zi ca i se termina contractul si nu mai are nevoie de el cele 20 de zile de preaviz? Mentionez ca perioada de preaviz este trecuta in contract iar partea de renuntare nu este mentionata in contract.

2)Daca nu ti acorda bonusul anual, se poate actiona in instanta pentru asta?

Va multumesc.
Va salut. Am o problema care de azi a devenit apasatoare doarece m-au vizitat mascatii fara sa am vreo implicatie.
Povestea incepe prin achizitionarea unei locuinte in 2019. Am cumparat de la cineva si fostul proprietar a plecat din locuita. Ulterior am observat ca are mai multe firma facute la adresa unde eu locuiesc si in continuare are buletinul cu vechea adresa, actualmente a mea. Acum problema e ca cu timpul am vazut ca este certat cu legea si banuiesc ca a fazcut mai multe prostii prin firmele detinute de vreme ce azi m-am trezi cu mascatii la usa si cu o percheziitie a casei.
Va rog sa imi spuneti cum pot face ca autoritatile, la verificarile pe care ei le fac, sa isi dea seama ca acum locuieste altcineva si daca exista vreo metoda sa ii radiez firmele de la adresa mea?

Va multumesc.
4 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dragi forumisiti, cred ca in viata asta am ajuns sa iubim mai mult animalele decat semenii nostri. Nu v-as dori sa fiti intr-o situatie in care poate ca lucrati noaptea (cum am fost si eu) si veniti ziua pentru a va odihni dar nu puteti pentru ca un caine latra de la ora 8:00 pana la ora 16:00 fara oprire, desupra voastra, adica la o distanta mica, nu la un apartament cu 2-3 etaje mai sus. Mai mult, sa ai un copil mic care sa fie trezit din cauza asta, este un sentiment de nedescris, probabil (sau asa ar fi normal) mai apasator fata de un sentiment pentru un animal. In plus, daca reciteati ati fi vazut ca am incercat de vorba buna de mai multe ori dar nu s-a putut. Nu ar treaba cu iubirea de animale ci mai mult cu ratiunea de a fi om. Pana la urma, si cei care iubesc atat de mult animalele ar putea sa imparta iubirea si cu un copil de la un orfelinat, daca tot au o inima atat de mare.
3 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Revin cu solutia dupa muti ani in care m-am mutat de acolo. cca 4 ani. Intr-o zi l-am asteptat sa "discutam" barbateste. Amandoi am avut lucruri sa ne spunem, dar ca eu am fost un pic mai destept si dupa "discutie"m-am dus la IML. Am scos certificat medico-legat si am inceput urmarirea penala impotriva lui. Dupa acest episod, ca prin minune a gasit soluti pentru jigodie si si-au rezolvat probleme. Pentru ca am vazut asta, am retras plangerea penala. Lucrurile au ramas asa si dupa ce am plecat eu de acolo. Intre timp jigodia de caine a murit iar cealalta jigodie de om nu a mai indraznit sa isi mai ia caine. Am spus-o si mai sus: din pacate asa e in Romania si de cel putin 3 ani de zile incerc sa plec din ea. Realizez cu regret ca legile sunt facute doar pe hartie, nu se respecta ia dreptatea e ca in jungala!
Pai din logica mea pe care vreau sa o confirm sau sa o infirm aici cu cineva care stie bine legea. Din cauza asta cred ca exista acest forum. Pana acum, cei de la primarie mi-au confirmat cea ce zic, spunandu-mi ca acordul de la vecinii care au casele luate cu credit ipotecar trebuie luat de la bancile cu care au inchiat contractul. Asa este si cu drumul de servitute sau cel care reiese din cota fiecarui proprietar si nu este strada PUZ. Daca vrei sa o cedezi primariei nu poti sa faci asta daca ai casa cu credit, ci doar prin acordul bancii.
Pe mine nu ma deranjeaza situatia, dar veciunul este foarte dificil si cauta motiv de cearta din orice si as vrea sa-l potolesc un pic prin a ii aduce la cunostinta anumite legi pe care le incalca sau le-a incalcat. Asta ar fi cel mai grav deoarece mai are multe: cornisa acoperisului care e pe proprietatea mea, copaci palntati la mai putin de 2m distanta, contrcutie metalica lipita de gard, etc.
Buna Ziua. Am si o intrebare legata de acordul pentru constructii. Situatia mea este un pic diferita si caut un raspuns pentru a ma pune la adapost de un vecin un pic mai dificil care nu se intelege cu nimeni de pe strada lui si din pacate este vecin cu mine pe spate. El a construit o casa cam in 2013-2014 in care a avut nevoie de acordul vecinilor pentru constructie, casa lui fiind la mai putin 1m distanta de hotar, iar partea din fata este facuta exact pe hotarul cu drumul. Toate bune si frumoase pentru ca a primit acest acord de la persoanele care locuiau acolo dar acum vine dilemema:
-acele case faceau/fac obiectul unor contracte de credit, asadar bancile erau/sunt proprietare
-una dintre case, era in litigiu de evacuare (fostul proprietar plecand din ea si nu a mai achitat creditul) dar el s-a dus si l-a rugat pe asta sa ii dea in scris acordul
Avand in vedere aceste aspecte, acordul luat de la cei doi proprietari, unul care locuieste si acum acolo dar in continuare are casa luata cu credit si altul care nu mai locuia acolo iar casa era obiectul unui litigiu in instanta, a fost valabil?
Eu ma gandesc ca primaria a inchis ochii si i-a permis sa contruiasca desi dupa parerea mea, el ar fi trebuit sa obtina acordul bancilor care au credit acele persoane pentru case? Gresesc?
Stiu ca acum Codul Civic s-a schimbat si nu iti mai permite sa construiesti pe acorduri decat cu retragerile necesare, asadar daca este cineva care ma poate ajuta pe legea din 2013 - 2014.
Multumesc.
Buna Ziua. Locuiesc in Chiajna si doresc sa adresez si eu o problema asupra drumului de servitute. Pe strada unde stau, locuiesc cca 17 familii. Toate iesirile sunt pe un drum de servitute lat de 4m si lung de cca 230m, aprobat de primarie la momentul lotizarii (sper ca e termenul potrivit). Recent am vrut sa il amenajam noi din banii nostrii si am observat ca este foarte scump. Am fost la primarie sa intrebam daca exista vreo posibilitate sa il amenajeze ei si dau din umeri in sensul in care nici nu zic NU nici DA. Ei zic ca in lege se precizeaza ca un drum nu poate fi mai mic de 7m si nu au cum sa preia un drum care nu inedplineste aceasta cerinta. Acum intrebarea este: in cazul in care toti vecinii cedam drumul catre primarie, exista vreo lege care sa ii oblige sa il amenajeze, chiar daca are 4m latime? Daca ne constituim Asociatie, avem vreo sansa in instanta de a ii forta sa faca asta?Am mai tot intrebat si ma trimit la Codul Civil sa il citesc. Eu banuiesc ca e ceva acolo de care ma pot agata doar ca are 40 de pagini si mi-ar lua ceva timp sa-l citesc si sa-l interpretez. Va multumesc pentru raspuns
Răspuns la discuția Geam spre curtea vecinului
Nu vreau sa creez sicane din astea pentru ca nu imi este genul. I-am si spus ca si el este in neregula cu cateva lucruri dar nu ma intereseaza pentru ca terenurile sunt mici si casele inghesuite. I-am explicat ca atunci cand a cumparat trebuia sa se gandeasca din start la compromisul asta si ca nu e ca si cand am avea mii de metri la dispozitie.
Ferestra in cauuza este una de la bucatarie si da, are vedere spre curtea lui nu in casa.
Eu nu inteleg astfel ce comportamente: in loc sa te intelegi cu vorba buna, ameninti cu "caile legale" de parca ar pocni din degete si vine politia/primaria sa consulte si intr-o zi ma obliga sa fac ceva.
Sambata incerc sa remediez scurgerea aia desi nu este de acolo, dar de geam i-am zis ca se poate duce unde vrea el ca nu o sa-i fac nimic. Cu ala chiar astept sa ma dea in judecata si atunci o sa-l actionez si eu pe el pentru neregulile lui. Daca rea timp pierdut si bani pierduti, asta o sa aiba. :)
Răspuns la discuția Geam spre curtea vecinului
@Catalin, da exact asa face. Oricum m-am uitat si in lege si cel mult, poate sa ma oblige sa pun geam mat dar nu sa zidesc fereastra. In plus cred ca este o reglementare a Primelor Constructii.
Legat de streasina m-am uitat si azi si am o vaga banuiala ca are acoperisul pana la limita de hotar. Cam periculos pentru el in cazul in care fac reclamatie. Culmea ca tot incerc sa aplanez conflictul si tot el este cel ce vrea sa ne certam. Cearta a pornit de la faptul ca o parte din apa care se scurge de pe acoperisul meu se loveste de o alta parte a acoperisului si ii stropeste caramida casei lui in constructie. Ma acuza ca ii distrug casa. Eu am vazul despre ce este vorba si cu toate ca mi se pare o prostie ce imi zice, i-am zis ca o sa rezolvam in cca o luna de zile si nu e multumit. Ma ameninta cu "caile legale" daca nu rezolv in 4 zile. Pana la urma cred ca o sa ajungem in instanta ca nu e genul de om cu care sa stai de vorba. L-am atentionat ca in cazul in care vrea sa ne judecam o sa-l actionez si eu pe el pentru acoperis si pentru faptul ca beneficiaza de gardul meu, fara sa fi platit vreun leut.
Sper sa nu se ajunga la asta si sa ma scuteasca cu prostiile lui. Vorba unui coleg : Spune-i ca vinzi casa persoanelor de etnie roma ...sa se gandeasca un pic cum ar fi sa discute eu ei! :)
Răspuns la discuția Geam spre curtea vecinului
Asta este o veste buna. Deci daca este geam de dimensiuni normale (ex:1200 x 1000) cu o parte care se deschide si schimb sticlele le pun mate sau pun folie pe sticla care sa devina mata voi fi conform legii?

Inca ceva: ma puteti ajuta sa-mi spuneti cum trebuie sa fie cornisa acoperisului. Am impresia ca acoperisul lui (practic de unde i se termina burlanul de preluare a apei) intra pe limita de hotar sau chiar spre terenul meu un pic (2-5cm). Nu intreb sa-i fac ceva dar sa-l avertizez de neregulile lui si sa-l rog sa se uite in curtea lui, sa se potoleasca pentru ca nu are rost sa ne certam. Sunt pasnic dar nu prost :)!