avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1314 soluții astăzi
Forum Activitate alexmanu2012

Activitate alexmanu2012

Doresc sa cumpar un teren si am fost informat de proprietar ca pt. vanzarea unui teren (pasune) in extravilan trebuie urmati pasii privind notificarea vecinilor prin oferta de vanzare.

Proprietarul mi-a spus ca are nevoie de bani urgent si putem acccelara putin lucrurile prin Donatie - astfel nefiind nevoie sa asteptam acele 30 zile, iar in "umbra" acestei donatii sa facem un contract vanz.-cump. cu martori pt. linistea partilor.

Proprietarul este divortat si are doi copii (unul major si unul minor);.acum as dori sa stiu cat este de riscant sa accept "aceasta Donatie":
- Poate copilul major (sau fosta sotie in numele copilului minor) sa conteste donatia?
- In cazul in care proprietarul este intr-o procedura de executare silita si ulterior Donatiei apare -Statul cu dorinte de recuperare a unor creante, Donatia poate fi anulata?
-In cat timp se poate contesta donatia?
Va fi necesara intocmirea unei procuri pentru insotire minor de catre un singur parinte pt. a fi folosita la iesirea din tara . Parintele care va intocmi procura (poate comunica verbal in lb. franceza, dar nu si in scris) se afla in Franta si va merge la un notar (francez) care colaboreaza cu un traducator autorizat. Declaratia va fi intocmita de parinte in lb. romana iar traducatorul o va traduce in lb. franceza, notarul o va autentifica. Practica acelui notar+traducator este urmatoarea- elibereaza acea procura DOAR in lb. romana, pe care notarul isi pune parafa/stampila alaturi de cea a traducatorului.
Este valabila in Romania acea procura emisa in limba romana fara sa fie insotita de acel document intocmit in limba franceza pe care notarul practic il autentifica?
Imtreb acest lucru deoarece o cunostinta din Italia foloseste intodeauna procura in original facuta la notar in Italia insotita de traducerea in romana.
Stiu ca solutie simpla ar fi sa mearga la Ambasada/consulat roman, insa situatia nu o permite.
Buna seara,
As dori sa stiu daca un notar public are voie sau este obligat prin lege de a disemina datele mele personale catre un birou de avocatura?

Datele mele personale(cnp adresa etc) au ramas in arhiva notarului(in urma dezbaterii unei mosteniri), iar la soliciarea unui birou de avocatura aceste date au fost trimise de catre notar, pentru a fi folosite in cererea de chemare in judecata intr-un proces civil, intre un furnizor de servicii(=reclamant) si eu (=parat).
In plicul primit de la judecatorie se afla printre altele si un raspuns al notarului catre avocat, ce cuprindea toate datele mele personale si rezulta faptul ca sunt mostenitorul defunctului X. Defunctul are facturi neachitate catre furnizorul de servicii(aici este alta poveste) si de aici a fost deschis procesul civil.
Revin cu alte nelamuriri in contextul discutiei anterioare:
- avand in vedere ca terenul pe care se afla garajul este inchiriat, cei de la primarie pot hotari la un moment dat ( peste un an de exemplu) ca zona/terenul ( pe care se afla garajul) sa nu mai fie disponibila pt inchiriere si atunci ma pot demola daca nu eliberez terenul?

Fara nici o legatura cu situatia de mai sus, am gasit si un garaj de vanzare a carui teren este concesionat pe 25 de ani. In cazul cumpararii, as putea prelua aceea concesiune? Sau este valabila doar pt proprietarul initial?
Va intreb acest aspect deoarece in acest moment nu se mai poate opta pt. concesiune in cazul garajelor, aceasta fiind inlocuita doar de posibilitatea inchirierii pe un an.
3- Este o combinatie de rampa cu beci , adica o parte poate folosita ca si rampa iar o parte este beci cu rafturi etc.
Am reusit sa gasesc un notar care telefonic mi.a comunicat urmatoarele:
-Vinzatorul trebuie sa faca cadastru- intabulare , adica sa detina carte funciara pt garaj, dupa care putem merge la notar pt intocmirea celorlate documente.

Referitor la chestia cu beciul/ rampa a spus ca nu poate sa comenteze.
Multumesc pt. raspuns!!!
Buna ziua,
asa cum am scris in titlu ma intereseaza sa cumpar un garaj situat pe domeniul public (intr-o zona in care se afla 30-40 de garaje individuale).

Am reusit sa fug putin de la serviciu si sa ajung la primarie insa de fiecare data nu am gasit pe nimeni "disponibil" sa ma lamureasca referitor la ce trebuie sa fac si unde sa merg pentru a putea cumpara un garaj si a prelua inchirierea spatiului pe care se afla situat garajul.

De la vanzator-propietar am obtinut urmatoarele detalii:
- garajul este pe numele fiicei lui, aceasta i-a facut procura pentru a putea vinde/inchiria garajul.
- pt. terenul de sub garaj plateste chirie la primarie
- la fata locului am observat ca sub garaj se afla sapat un beci (acoperit cu capac metalic).

Evident ca nu mi-am permis sa-i cer sa-mi arate toate actele mai ales ca nu stiu exact ce ar trebui sa detina.

Acum vin si intrebarile:
1. Ce documente trebuie intocmite sau ce documente ar trebui sa detina vanzatorul pentru a putea vinde in conditii legale garajul?
2. Cum as putea afla daca terenul pe care este amplasat garajul nu este revendicat (ca evit o eventuala demolare)?
3. Beciul aflat sub garaj ar putea fi o problema?
4. Care ar fi pasii de urmat-{ dupa ce ne intelegem la pret}- mergem la notar sau la primarie?

Termin serviciul dupa ora 19 zilnic si nu am practic timp sa ajung la un notar sa aflu aceste informatii, asa ca da are cineva bunavointa dar mai ales timpul disponibil sa-mi lase cateva raspunsuri/indicatii aici.
Va multumesc.
Multumesc mult pentru raspunsuri, m-ati lamurit indeajuns ca sa stiu ce sa solicit atunci cand va veni momentul.
O zi buna va doresc tuturor.
Speta este urmatoarea:
In urma decesului tatalui au ramas pentru dezbaterea mostenirii mama si cei trei fii. Doi dintre frati doresc renuntarea la mostenire in favoarea mamei , urmand ca si mama sa renunte la "tot" in favoarea celui de al treilea frate.
Precizez ca obiectul renuntarii este reprezentat de o casa si terenul aferent curtii- il denumesc in continuare ca fiind "Obiectul 1".
Pana aici totul imi este clar, dar tata nu a dezbatut mostenirea parintilor lui, adica bunicii mei (decedati),precizez ca el mai are doi frati. Mostenirea respectiva cuprinde : o casa si terenul curtii plus o suprafata de teren extravilan-iar partea ce i se cuvine tatalui meu o denumesc in continuare "Obiectul 2".
Practic eu sunt de acord in ceea ce priveste renuntarea la "Obiectul 1" dar NU sunt de acord cu renuntarea si la "Obiectul 2" ce ii va reveni tatalui meu dupa dezbaterea mostenirii parintilor lui.
Renuntarea , din cate stiu, se face sub forma unei declaratii - formular standard.
Intrebarea este : Renuntare a la mostenire in favoarea mamei, se poate face doar pentru o anumita parte a masei succesorale? Sau se poate face doar in privinta "Obiectului 1"?