avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 504 soluții astăzi
Forum Activitate Irina IOSIP

Activitate Irina IOSIP

Discuție Pensie - master
Bună ziua,

Mărire pensie ca urmare a absolvirii unui master în plus față de facultate.
Se poate solicita acum acest lucru?

Mulțumesc
"Nu cred ca mai e cazul de renuntare, pare ca a acceptat deja mostenirea."

"Indiferent de varsta se solicita certificat medico legal daca cel prezent in fata notarului ar da semne de boala sau exista documente asupra unei boli care i-ar afecta discernamantul, altfel nu, indiferent de varsta."

Până nu sunt semnate actele și plătite taxele solicitanții se pot răzgândi.
Notarii nu își asumă responsabilitatea privind sănătatea semnatarilor, de aceea, solicită acte care să o dovedească când au suspiciuni sau semnatarii depășesc anumită vărstă - de la care se presupune că începe degradarea sănătății mentale sau fizice (care ar putea influența deciziile). Este un lucru știut și o obișnuință în această profesie. Ei nu sunt psihologi, nici psihiatrii.
raluk0207 a scris:

"Ca fapt divers, discernământul și valabilitatea unui act nu depind de vârstă. Dacă ai 90 de ani nu înseamnă că ești senil"

referitor la

" Bineînțeles că la o vârstă înaintată, se cer documente medicale care să ateste discernământul.
Dar o discuție pornită pe acest ton nu merită a fi continuată. Fiecare procedează precum vrea și poate - obiectiv sau subiectiv!"

Cunoașteți cumva situația medicală de acum sau pe viitor a mamei persoanei care a cerut ajutorul? Considerați că atragerea atenției asupra unor posibile dificultăți nu-și are rostul? Cunoașteți situația financiară a persoanelor sau volumul moștenirii în cauză?
Bineînțeles că și personalității pe care ați amintit-o i se pot cere documentele de care am amintit, la un moment dat, fără ca dvs, să cunoașteți acest lucru. Senilitatea are multiple fațete și trebuie infirmată din punct de vedere medical pentru ca anumite documente să fie legale.
Așadar, îmi mențin afirmațiile și respectul pentru acest spațiu limitând comentariile la minimul necesar.


raluk0207 a scris:

Ca fapt divers, discernământul și valabilitatea unui act nu depind de vârstă. Dacă ai 90 de ani nu înseamnă că ești senil.

Bineînțeles că la o vârstă înaintată, se cer documente medicale care să ateste discernământul.
Dar o discuție pornită pe acest ton nu merită a fi continuată. Fiecare procedează precum vrea și poate - obiectiv sau subiectiv!
Doamna va alege dintre sugestii pe cea care i se va părea mai utilă sau posibilă.
Pot intra în calcul, printre altele, și: vârsta mamei (vis a vis de posibilitatea de a încheia un act valid), dorința acesteia de a face donație sau vânzare.
Mama dvs. ar putea să facă renunțare în favoarea Dvs., astfel se va face economie la succesiunea după mama - al cărei deces va surveni mai (mult sperăm) mai târziu. Astfel, partea care o moștenește dânsa acum după sot nu va mai face parte din moștenirea ce va trebui dezbătută după decesul dânșii.
Bună ziua,
Bursa de merit pentru studii este impozabilă în cazul unui salariat sau pensionar care are un venit (fără bursă) de max. 1200/lei pe lună?
Sau veniturile cumulate de la care se plătește impozit este de 2000lei/lună?

Mulțumesc
Răspuns la discuția Recalculare pensie - acord
Am reținut. Oare așa să fi fost și înainte de 1982? Oare ce a vrut să dea de înțeles specificând acest lucru, angajatorul, căci reținerea pensiei suplimentare era obligatorie?
Oricum, cred că se va aplica L 263/2010 acum prin proces.
Mi-ați fost de ajutor cu răspunsul dvs.

Mulțumesc.
O zi bună și cu spor.
Răspuns la discuția Recalculare pensie - acord
Dna Gabriela Pintea,

Mulțumesc pentru răspunsuri.

Pensionat în 1982.
În adeverința din 2014 scrie următoarele: "pe toată perioada s-au achitat lunar cotele (referitor la veniturile brute ce contin acordul) CAS, inclusiv contribuția pentru pensia suplimentară pentru angajat cât și cotele angajatorului cf. L27/1966, ....., L.19/2000 și ONG 147/2002.
S-au achitat și ptr acord cote ptr. pensia suplimentară, deci nu aș fi în drept să am și acest supliment?

Mulțumesc și o zi cât mai agreabilă: yes:
Casa de asigurari sociale -pensii este una, Casa de asigurări de sănătate este alta.

În documentul respectiv scrie și baza legală pentru care vi se cer banii.
Detaliați informația.

Mergeți la respectiva instituție și puneți direct întrebările, la funcționarii respectivi. Să vă dea și un extras al datoriilor pe fiecare lună, an precum și detalii privind baza legală a datoriilor dvs.
Dacă este cazul, solicitați și o listă a plăților efectuate în contul asigurării dvs. de către angajator - poate aici este problema, acesta nu a achitat contribuțiile în ceea ce vă privește.

Dar, sunt și alte variante posibile, funcție de activitatea dvs., eventuale greșeli de calcul și înregistrare la casa etc.

Dacă nu vă grăbiți (termen de plată) puneți întrebările în scris, "verba volant, scripta manent"

Succes