avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 492 soluții astăzi
Forum Activitate calineanu

Activitate calineanu

Buna ziua! Este obligatorie inscrierea in Spatiul Virtual al ANAF pentru persoanele juridice? Se mai pot obtine informatii despre firma si in alt mod decat prin SPV? De ce nu mai trimite ANAF instiintarile despre amenzi, prin posta?

Buna ziua! Este obligatorie inscrierea in Spatiul Virtual al ANAF pentru persoanele juridice?
Daca am o camioneta basculabila (2,4 tone, masa proprie) si imi transport stupii sau lemnele pentru iarna (depasesc masa maxima autorizata de 3,5 tone), am nevoie de atestat profesional, sau este suficient permisul de categorie C? Camioneta este un model mai vechi si nu este dotata cu tahograf!
Buna ziua!

Ma intereseaza sa stiu, va rog, ce lege era valabila in domeniul asociatiilor de proprietari, inainte de aparitia L230/2007.
Am trei procese, in calitate de Presedinte de Asociatie, eu fiind de meserie inginer de instalatii, cu trei "domni" care, desi sunt instalate repartitoare de costuri, isi fac propriile calcule la intretinere, in functie de suprafetele apartamentelor. Au acumulat diferente mari fata de calculele noastre cf. ord 343/2010, ei fiind considerati "fara repartitoare".
La o expertiza contabila, expertul mi-a cerut "regulamentul propriu" intocmit de Comitetul Executiv, cf . HG 1588, art. 40, alin.(1), cu privire la repartizarea consumurilor cu energia termica. Un asemenea regulament nu exista la noi pentru ca decizia a fost luata de proprietarii scarii respective cu unanimitate in anul 2005, pentru montarea sistemului de repartitoare, in conformitate si cu L 230/2007, aparuta ulterior (hotararea luata de cei direct afectati...).
Vreau sa stiu si ce spunea Legea anterioara Legii 230, pentru ca repartitoarele au fost montate in 2005.
Concluzia expertului, care se pronunta din proprie initiativa, fara sa-l fi intrebat cineva, este aceea ca repartitoarele nu trebuiau luate in calcul si repartizarea en. term. trebuia facuta la suprafata !!!
Poate aveti si un link, de unde pot descarca aceasta lege anterioara L230, daca nu cer prea mult.

Va multumesc anticipat,
@darida Ma amuza modul dumneavoastra de a pune problema !
Cunosc foarte bine parerea dlui Profesor Liviu Dumitrescu si departe de mine gandul de a o contesta in vreun fel! Am citit si articolul respectiv din Revista Instalatorul!
Cu toate acestea nu am auzit, din partea dlui Profesor, sa fi luat atitudine in cadrul Conferintei de Instalatii pe aceasta tema, de fata cu reprezentantii guvernamentali si cei ai firmelor Techem si ISTA Romania.
Si nici nu am auzit o critica din partea dumnealui referitoare la acest mod de REPARTIZARE a costurilor cu energia termica, desi face o larga expunere pe marginea diferentelor dintre ORD. 343 si MC 001, in articolul respectiv.
Ma bucur ca aveti o imagine atat de vasta in domeniu, dar ma surprinde, inca o data, faptul ca toti "inamicii" sistemelor de repartizare a energiei termice pe baza de repartitoare de costuri, considera ca toata legislatia in vigoare din Romania este un "smen legislativ in favoarea firmelor" .

Daca exista oameni atat de competenti ma si mir cum de apar asemenea initiative legislative !
AIIR ar face bine sa se implice mai mult in intocmirea acestor normative, dar, din pacate, nu face mare lucru pentru membrii sai si nu protejeaza suficient breasla instalatorilor din Romania.
AIIR exista doar la nivel universitar !!! Aceasta este realitatea, cruda ce-i drept !
Consecinta fireasca a acestui lucru este lipsa de sustinere din teritoriu, numarul tot mai mic de membrii cotizanti cat si intrarea multor neaveniti in acest domeniu al instalatiilor.
Daca nu te faci prezent, vizibil (asa cum o fac alte bresle: medici, avocati, notari, arhitecti) daca nu ai o lege care sa te recunoasca, nu poti avea pretentia unei recunoasteri la nivel national si nu poti avea pretentia de a fi consultat la intocmirea TUTUROR normativelor, prescriptiilor, legilor si ordinelor in domeniu.

Va legati de terminologie !!! Da, sunt de acord ! Numai ca nu tineti cont de efectele produse de aceste sisteme de repartizare, care sunt in favoarea folosirii lor atata timp cat nu exista altele legale.
Ar fi bine sa dati solutii si sa lasati critica sterila a sistemului legislativ din Romania !
Mai toti cei cu care am purtat discutii, mai mult sau mai putin contradictorii, pe aceasta tema se refera la inadvertentele existente in legislatia de profil.
Tot astept sa vina cineva si sa spuna: Uite, mai exista o solutie de CONTORIZARE, a consumurilor din apartamente, care este conforma cu toate normativele, legile ...., in vigoare !

Nimeni nu face o semenea afirmatie !
Am citit cu interes raspunsul MDR [ link extern ] !
Sigur ca cele doua institutii (AIIR si ANRSC) trebuie sa colaboreze, desi mai toate punctele prezentate acolo ca fiind din partea unor "organizatii reprezentative ale asociatiilor de proprietari" (vezi aberatiile lui Opaina, daca organizatia lui poate fi numita reprezentativa !!!), sunt false !
Singurul lucru pozitiv, da, este cel al armonizarii legislatiei si metodologiilor de calcul, pe baze stiintifice, unanim acceptate de specialisti.

Cu respect si cu mai putina patima !
@silviulake Aveti perfecta dreptate ! Numai ca sunt foarte putini aceia care sa faca economie pentru toti ceilalti. Daca ar face toti, s-ar simti in buzunarul tuturor de pe o scara de bloc, chiar si fara repartitoare, asa cum spuneti.
In general, fara repartitorul care sa inregistreze concret economiile facute, fiecare gandeste sa stea cu robinetele deschise la maxim, ca oricum plateste toata lumea.
Cea mai buna solutie ar fi distributia orizontala, cu casete incastrate in peretele casei scarii, care contin : pompa, vas de expansiune, vane de reglaj si, evident, contor real de energie termica, de mici dimensiuni, dimensionat pentru un apartament.
E greu de trecut de la distributia verticala la cea orizontala, daca blocul nu a fost prioectat din start cu ghene pentru conducte si cu spatii pentru casetele de perete (un fel de inlocuitor de CT murala) montate pe casa scarii.
Ce spuneti dumneavoastra le-am propus si eu celor de la scara fara repartitoare. Adica sa-si monteze macar robinete termostatice, ca sa aiba posibilitatea inchiderii, atunci cand este cald afara si RADET continua furnizarea agentului termic. Nu m-au ascultat si recurg la masura ilegala de a inchide vanele din subsol cand se face cald, lucru sesizat de reprezentantii RADET, care ne-au atentionat, ca asociatie.
Cu respect !
@ausfahrt Daca pe asta va bazati afirmatiile, nu stiu care dintre noi este mai "eronat", desi nu mi se pare o formula eleganta de exprimare.
Eroarea provine si din faptul ca vreti sa acreditati ideea ca oricine poate produce repartitoare de costuri cu unitati de masura inventate ad-hoc. Nimic mai fals !
Unitatile citite pe repartitoare sunt recunoscute de legislatia romaneasca si v-am dat aproape toata colectia de legi, dar mai am destule altele, din care se poate desprinde acest lucru.
Dumneavoastra imi vorbiti de unitati de masura si de SI (Sistemul International), desi aceste unitati ale repartitoarelor nu fac parte din SI (nimeni nu a afirmat ca ar face parte).
Repet, este o CONVENTIE, legal utilizata, pentru impartirea facturilor emise pe baza citirilor unor contoare, pe care sper ca nu le contestati si pe acelea ca nefiind aparate de masura.
Afirmati ca fiecare poate interpreta cum vrea "asa zisa unitate de masura" ! Din nou sunteti dumneavoastra in eroare si nu eu. Guvernul Romaniei a stabilit prin formule de calcul, modul de "interpretare", ecuatia in care intra aceste unitati citite la repartitoare.
Din acest moment am incheiat discutia sterila, care tinde, ca de obicei pe subiectul acesta, un "dialog al surzilor", in care fiecare o tine pe a lui.
Speram sa veniti cu argumente mai solide din care sa pot invata ceva !

PS Raspunsul celor din Guvern se referea numai la sanctiuni ! Discutiile despre repartitoare se purtau cu profesori din Facultatea de Instalatii si din alte institutii de profil, oameni care au participat efectiv la crearea de Normative in domeniu, specialisti de renume si nu urechisti. Contorizarea individuala este impusa de Uniunea Europeana, tocmai pentru diminuarea consumurilor (lucru care se intampla efectiv) si astfel a aparut si Legea 121/2014, care impune, din nou, montarea de repartitoare pana in 2016. Cam asta este viitorul ! Orice discutie pe dinafara, referitoare la ce crede unul si altul despre unitatile de masura, nu-si are rostul.
PUNCT
@ausfahrt Cred ca nu fac nicio confuzie. Legislatia in materie este extrem de limpede. Raspunsul in legatura cu amenzile care se aplica in cazul nerespectarii termenelor de implementare a sistemelor de repartizare a costurilor mi-a fost dat de catre un reprezentant al Guvernului Romaniei. Ma aflam la o conferinta anuala in domeniul Instalatiilor in Constructii, care se tine la Sinaia, si in ziua respectiva aveam prezentarile a doua firme mari din Romania: Techem si ISTA. Daca dumneavoastra cunoasteti vreo alta modalitate, care se aplica in tara noastra, de repartizare a costurilor cu energia termica, va rog sa mi-o comunicati si mie, sa mi-o insusesc cu titulatura de CONTORIZARE, asa cu spuneti. Din cate stiu, aceasta metoda de repartizare a costurilor, pe baza de repartitoare de costuri, care este, la urma urmelor, o conventie, care se aplica tuturor utilizatorilor din sistemul respectiv, este singura aplicata in Romania.
Sigur ca se poate renunta la repartitoare, in baza Ordinului 343/2010 emis de ANRSC, in baza caruia se poate face calculul atat pentru cei care opteaza pentru iesirea din sistemul de repartizare a costurilor, cat si pentru cei care aleg sa ramana in sistem.
Poate imi explicati si unde este escrocheria pentru ca in cazul nostru nu am avut decat beneficii in dauna RADET care a incasat mai putini bani de la noi, fara sa stam in frig asa cum afirma unii, gen Opaina & CO.
Scara in care locuiesc si care are repartitoare pe care le folosesc toti, consuma la jumatate fata de scara, din acelasi bloc, complet necontorizata individual. Oamenii stau acolo cu geamurile deschise pentru ca nu au nicio posibilitate de reglare a debitelor de agent termic in radiatoare in perioadele cand temperatura exterioara creste si cand RADET da caldura cu nemiluita. Asta nu inseamna ca noi nu ne aerisim casele, numai ca nu facem risipa pe care o fac ceilalti, avad posibilitatea reglare a debitului cu robinetele termostatice.
Conventia (repartitoarele) de care spuneam se aplica intregului tronson de bloc care are contor de bransament separat, ca si tronsonul fara repartitoare.
Pe ce va bazati cand spuneti ca repartitoarele nu folosesc unitati de masura legale. Inteleg ca le considerati ilegale ! Atata timp cat sunt conforme cu legislatia in vigoare, ele sunt perfect legale si nu vad cum puteti afirma contrariul.
Marea problema a populatiei neinstruite care a incercat sa foloseasca acest sistem de repartizare a costului a fost tocmai acesta: nu a explicat nimeni cum functioneaza sistemul.
Mi-e teama ca, chiar in cazul in care s-ar fi explicat mai amanuntit, marea majoritate nu ar fi inteles, pentru ca nu are pregatirea sa inteleaga.
Sigura ca daca stai cu ferestrele deschise repartitoarele vor inregistra in timp ce tu incerci sa incalzesti atmosfera terestra ! Lucrul acesta este valabil si pentru cazul incalzirii cu surse locale, Centrale Termice cu o minima automatizare de tipul unui termostat de camera. Centrala va funciona ca nebuna incercand sa ridice temperatura camerei la temperatura presetata, in timp ce tu stai cu geamul deschis. Nu vor fi oare costurile mai mari ?
Nu vreau sa intram in polemica pentru ca simt ca nu sunteti un adept al sistemului.
V-as ramane recunoscator daca mi-ati spune ce alte sisteme de contorizare individuale ale energiei termice la nivel de apartament, cu distributie verticala (atentie !!!) cunoasteti.
Astept si cele doua pagini de reglementari "ca sa inteleg" !
Multumesc
@ausfahrt, in Lege nu se vorbeste de contoare, ci de "sisteme de repartizare a costurilor" ! Nu monteaza nimeni contoare pe radiatoare ci aceste "sisteme", recunoscute de Statul Roman, prin institutiile sale (vezi ANRSC). Nici macar "contoarele" individuale pentru apa calda de consum nu sunt numite contoare, ci tot "repartitoare".

Aceste sisteme includ repartitoarele de costuri, conform SR EN 834 si SR EN 835 cat si Robinete termostatice cf. SR EN 215-1.
De asemenea, se stipuleaza clar in lege ORDIN 233/2004 - Art. 44(3)

ART. 44
(1) Repartitoarele de costuri utilizate în sisteme de
repartizare a costurilor pentru încălzire trebuie sa aibă un
agrement tehnic pentru produs eliberat de către organisme
specializate cu sediul în România, abilitate în acest scop de
autorităţile competente.
(2) În momentul montarii, repartitoarele de costuri trebuie sa
aibă agrementul tehnic pentru produs în perioada sa de valabilitate.
(3) Repartitoarele de costuri utilizate în sisteme de
repartizare a costurilor pentru încălzire nu se supun controlului
metrologic legal.


In acelasi Ord 233 (daca doriti o definitie a repartitorului de costuri !!!):

3.21. repartitor de costuri - aparat cu indicaţii adimensionale,destinat utilizării în cadrul sistemelor de repartizare a costurilor, în scopul masurarii indirecte a:
a) energiei termice consumate de corpul de încălzire pe care acesta este montat;
b) energiei termice conţinute în apa calda de consum şi volumului apei calde de consum care trece prin aparat;

3.26. sistem de repartizare a costurilor - ansamblu format din
mai multe repartitoare de cheltuieli, de acelaşi fel, instalat în
spaţiul cu destinaţia de locuinta şi/sau în spaţiile comune din
imobile tip condominiu, care funcţionează, în conformitate cu
specificaţiile fabricantului, împreună cu armaturile aferente sau,
după caz, cu un program de calcul specializat şi sunt utilizate la
repartizarea costurilor aferente consumurilor determinate cu un
mijloc de măsurare legal;

ART. 8
(1) Pentru a fi montate şi utilizate, repartitoarele electronice
de costuri trebuie sa îndeplinească cerinţele tehnice şi metrologice
prevăzute în SR-EN 834. Conformitatea cu aceste cerinţe trebuie sa
rezulte din documentaţia tehnica a produsului, declaraţia de
conformitate a producătorului sau, după caz, certificatul de
conformitate emis de o unitate autorizata, precum şi din agrementul
tehnic de produs dat în condiţiile art. 44.

Sper ca am lamurit (sau nu) problema repartitoarelor de costuri !!!
Asta, daca este cineva interesat cu adevarat de legalitatea montarii acestor sisteme !

O zi buna tuturor!
Legea 51 din 2006, art. 47, alin. 1 (b):

ART. 47
(1) Constituie contraventie în domeniul serviciilor de utilitati
publice si se sanctioneaza cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei
urmatoarele fapte:
a) refuzul utilizatorilor de a permite operatorului accesul la
dispozitivele de masurare-înregistrare, în scopul efectuarii
controlului, înregistrarii consumurilor ori pentru executarea
lucrarilor de întretinere si reparatii;
b) nerespectarea de catre utilizatori a termenelor de achitare a
contravalorii serviciilor furnizate/prestate, respectiv a termenelor
pentru încheierea actiunii de contorizare individuala la nivel de
apartament;

c) racordarea la sistemele de utilitati publice fara acord de
furnizare/preluare, respectiv aviz de bransare/racordare eliberat de
operator