Buna tuturor!
1. Sa ne imaginam mai intai urmatorul exemplu: in Romania nu ar exista lege care sa sanctioneze, sa zicem, furtul. Sau, daca vreti, agresiunea fizica... Sau ce vreti voi (lista exemplelor prin care iti poate fi incalcat un drept e lunga). Ce poate face un cetatean oarecare (sa-l numim Badea Gheorghe din Fofeldea) cand se loveste de un astfel de caz? (subliniez "oarecare", deci nu unul din aia care au PCR - pile, cunostinte, relatii). Imi veti spune, probabil, ca se lupta in instanta cu hotul, agresorul, persoana care i-a incalcat acel drept. Deci Badea Gheorghe din Fofeldea trebuie sa faca rost de bani pentru asa ceva... Dar cu statul roman nu ar trebui sa se lupte, statul roman care ii bate la usa sa isi plateasca taxele si impozitele si care nu misca un deget intr-o astfel de situatie?
Daca in UE exista legi care sanctioneaza faptele respective, dar ele nu exista in Romania, statul roman nu este vinovat? Ce face statul roman pentru Badea Gheorghe intr-o astfel de situatie? Ii recomanda doar sa dea in judecata hotul, agresorul etc? Nu e prea putin?
2. Cum te poti lupta cu statul roman in cazul de mai sus? La CEDO nu poti ajunge decat dupa ce ai epuizat toate caile de atac interne.
Poti da statul in judecata in Romania? Adica... te poti lupta cu statul roman in Romania?
3. Mai sus am folosit un exemplu pentru a ma face mai bine inteles pentru ce voi scrie acum:
IN ROMANIA NU EXISTA ARTICOL DE LEGE CARE SA SANCTIONEZE DETINATORII DE ANIMALE DE COMPANIE CARE PRODUC DISCONFORT FONIC VECINILOR. Priviti imaginile urmatoare, e greu de crezut ca veti avea rabdare sa le priviti cap-coada:
[ link extern ]
Este un mic rezumat, reprizele de latrat au fost si sunt mult mai lungi si - lucru important - cainii aia latra nu doar atunci cand sunt filmati, ei latra mult mai des, atat ziua cat si noaptea. "Ne-au fost prezentate 8 carnete de sanatate ale cainilor" (din raspunsul Politiei Locale sector 2, care a facut cercetari). Sunt aproximativ 15 caini, deci jumatate sunt cu stapan, cealalta jumatate sunt maidanezi patrunsi pe acel teren ingradit si luati in primire de proprietari. Mi-a fost luat dreptul de a dormi noaptea, dreptul de a folosi propria locuinta in conditii normale. Si toate astea pentru ca nu exista articol de lege care sa sanctioneze astfel de fapte!
Da, in 3 ani de zile de cand fac sesizari pe la autoritati, am obtinut raspunsuri gen: "nu exista reglementari prin care sa sanctionam detinatorii de animale de companie care produc disconfort fonic altor persoane". Iar sesizarile mele au ajuns pana si pe biroul primarului sectorului , primarului general sau Primului-ministru. "Nu putem sanctiona, nu putem face nimic, nu exista lege, dati in judecata proprietarii". Idem Politia Locala, idem Avocatul Poporului...
Raspuns ASPA (autoritatea pentru supravegherea si protectia animalelor): "Nu exista articol de lege... [...] iar cainii pot fi ridicati doar cu acordul proprietarilor acelui teren". Ati ghicit, proprietarii nu sunt de acord.
Timp de 3 ani de zile am incercat sa actionez legal, ignorand recomandarile tuturor de a rezolva problema "altfel" (intuiti la ce ma refer). Dar - din cate se vede - e foarte greu sa actionezi legal in Romania!
Revin la intrebarile mele:
- statul roman nu e vinovat pentru lipsa legii cu privire la acest aspect?
- cum ma lupt in Romania cu statul roman, pentru a putea ajunge ulterior la CEDO?