Buna ziua!
Sunt intr-o mare dilema si as vrea sa va cer parerea.
Tatal copilului are prin sentinta dreptul de a lua copilul la domiciliul sau 1 zi si jumatate in week-end o data la 2 sapt, 2 zile de Pasti si de Craciun la fiecare 2 ani si o luna in vacanta de vara.Ultima data a vazut copilul acum un an,in vacanta de vara am fost cu copilul in tara si nu s-a prezentat,la fel si de Craciun (eu si copilul suntem in Italoia,iar el in Suedia).Zilele trecute a venit cu o cerere un pic cam ciudata si anume : sa calculam cate zile ar fi avut dreptul sa ia copilul in toata aceasta perioada si sa il las la el pe perioada vacantei de vara .
Sunt obligata prin lege sa acccept desfasurarea retroactiva a perioadei de vizita?Eu refuz plecarea copilului la el,cu ceva timp in urma m-a amenintat ca daca va avea copilul la el,nu o sa il mai vad,deci nu am incredere sa il las acolo.
Banuiesc ca prin compensatie vrea sa spuna pensie de intretinere.Atata timp cat prin testul de paternitate se stabileste ca nu e copilul dumneavoastra,nu aveti de ce sa platiti pensie de intretinere pentru copil,va platii tatal copilului.Gresesc?!
Buna seara!
Am o nelamurire si chiar daca banuiesc raspunsul,as vrea o parere avizata.
In urma divortului,copilul mi-a fost incredintat si de 2 ani locuieste cu mine in Italia,iar tatal este stabilit intr-o alta tara a UE.De curand mi-a cerut sa ii trimit datele noastre personale,pe motiv ca vrea sa faca cerere pentru alocatie.Am refuzat pentru ca nu mi se pare normal ca pt un copil sa se primeasca alocatie concomitent,din 2 tari diferite (am renuntat si la alocatia din Romania).
Ce parere aveti???
Da,se poate face la orice notar,doar sa cuprinda datele de mai sus,iar in tara va trebui tradusa si legalizata.Si unchiul sa nu uite de cazier.Bafta!
Din pacate tatal copilului este o persoana careia ii place sa se joace cu nervi mei.La doar o jumatate de an de la pronuntarea sentintei prin care a fost obligat la plata pensiei alimentare,eu am fost nevoita sa fac plangere la politie.Solutionarea a fost NUP si a platit tot cand si cat a vrut.E dureros ca nu exista legi mai stricte in acest sens.Orice incercare de a discuta cu el e o lupta cu morile de vant.Acum a venit cu aceasta "gaselnita" :"sentinta a fost data in Romania,deci banii o sa-i trimit in Romania prin Posta si o sa am grija sa ii rididci personal de fiecare data,altfel,daca ii ia alcineva,o sa le fac plangere celor de la Posta".
Deci ....nervi de otel,pt cine mai are!
Buna seara!Printre diversele motive de amanare a platii pensiei alimentare de catre tata este si refuzul de a trimite banii in Italia.El motiveaza ca sentinta s-a dat in Romania (chiar daca si el s-a stabilit intr-o alta tara din UE in urma cu 2 ani) si ii va trimite in Romania.Mentionez ca el a fost anuntat de 2 ani care este noua resedinta a copilui,are adresa noastra,stie ca copilul este inscris aici,are numarul meu de cont de aici (a trimis de cateva ori pensia alimentara in acest cont),dar ca un motiv de amanare a platii refuza sa ii mai trimita.Imi spune ca ii va trimite cand voi fi cu copilul in Romania.
Exista vreo lege care sa il oblige pe tata la plata pensiei alimentare la actuala rezidenta???
Doamna gi-jane2 stiu ce vorbesc.Eu sunt in Italia de cativa ani,iar la orice control de rutina,avand in vedere ca italieni iau la puricat orice document strain,e cel mai bn ca doamna sa aiba actele traduse si legalizate.
Va dau un ex.:eram la plimbare cu copilul si am fost oprita de carabinieri la un control de rutina.Aveam in geanta CI romaneasca si pasaportul copilului.Le-au invartit si le-au sucit pe toate partile,dupa care mi-au spus ca trebuie sa ii insotim in cazerma.Le-am explicat situatia (divortata,copilul incredintat prin sentinta etc),dar tot nu erau convinsi.I-am rugat sa ne duca la masina,unde aveam sentinta si certificatul de nastere traduse si legalizate si CI italiana.Dupa verificarea actelor,totul s-a terminat in 2 min.Deci...cu aceasta idee i-am sugerat doamnei traducerea si legalizarea actelor.
Nu,cu sentinta definitiva prin care cei 2 copii v-au fost incredintati faceti pasapoarte copiilor.Daca mergeti pt o perioada mai lunga cel mai bine e sa traduceti si legalizati sentinta si certificatele de nastere.
Atentie la perioada de vizita,daca e stabilita in sentinta pt perioada vacantei de vara!
Bafta multa!
Buna seara!
...deci,nervi de otel...
Avand in vedere faptul ca la procesul de divort tatal a adus adeverinta de la firma din Romania la care lucra si la mai putin de 2 luni dupa pronuntare el a plecat in strainatate (deci era o chestie planuita aceasta plecare si automat lucrand in strainatate are un salar mai mare...-adica de la 600 ron la 1700 euro),inainte de a contacta un executor ma gandesc sa deschid proces pt marirea pensiei alimentare.Am vreo sansa?