doresc sa stiu ce fel de imputernicire trebuie sa fac mamei mele pentru a putea venii cu copilul meu in afara tarii acolo unde urmeaza sa lucrez de luna viitoare(si unde am lucrat si in anii precedenti)...avand in vedere ca copilul imi este incredintat mie printr-o hot jud definitiva...imi poarta numele....tatal figureaza doar la rubrica tata....acesta din urma are program de vizita stabilit prin hot jud.(dar il voi instiinta de noul domiciliu al copilului).....copilului i-am eliberat pasaport fara nici o problema si fara a avea nevoie de acordul tatalui.............atat as dori sa stiu ce trebuie facut ca sa poata venii cu bunica pentru ca eu trebuie sa ajung inaintea lor pentru a aranja locul unde urmeaza sa stam....multumesc
Mama dvs. va putea iesi din tara insotita de minor , daca va prezenta :
1.- o declaratie notariala data de catre dvs. care va trebui sa cuprinda:.-
a.-datele de identitate ale acesteia,
b.acordul dvs. cu privire la efectuarea calatoriei,
c.-statul de destinatie,
d.-ruta urmata pana la statul de destinatie,
e.-perioada in care va efectuata calatoria,
f.-scopul calatoriei,
e.-indicarea faptului dacă minorul urmează să rămână în statul de destinaţie, caz în care trebuie menţionată persoana căreia urmează a-i fi încredinţat minorul, sau dacă urmează să se reîntoarcă împreună cu un însoţitor, ale cărui date de identitate trebuie indicate, în cazul în care acesta este o altă persoană decât cea cu care iese din România.
2.-hotararea prin care minorul v-a fost incredintat spre crestere si educare- legalizata cu mentiunea definitiva si irevocabila in original,
3.-pasaport pentru minor,
4.-cazier judiciar.
Declaraţia trebuie redactata în două exemplare şi trebuie să fie autentificate în ţară de notarul public, iar în străinătate, de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României ori, dacă au fost date în faţa autorităţilor străine, să îndeplinească condiţiile de supralegalizare prevăzute de lege sau să aibă aplicată apostila conform Convenţiei cu privire la suprimarea cerinţei supralegalizării actelor oficiale străine, adoptată la Haga la 5 octombrie 1961, la care România a aderat prin Ordonanţa Guvernului nr. 66/1999, aprobată prin Legea nr. 52/2000, cu modificările ulterioare.
Un exemplar al declaraţiei se păstrează de către însoţitor, iar al doilea exemplar însoţeşte paşaportul minorului.
Ma aflu in aceeasi situatie ca utilizatorul "pop_maria". Am nevoie de o imputernicire de la mama mea pentru a putea parasii tara insotit de o alta ruda( ex: unchiul meu) .Parintii mei sunt stabiliti in Italia iar in ani precedenti mama imi facea acea imputernicire la Ambasada de la Roma,dar acum lucrurile s-au complicat ,si nu este foarte usor sa ajunga la Roma. Intrebarea mea este daca acea imputernicire poate fi facuta la orice cabinet notarial pe care il gasim toate orasele? Daca va fi eliberata de un notar "italian"va trebui tradusa in tara?
Custodie
adda9
tatal are custodia, dar copilul vrea sa se mute cu mama in turcia. se poate acest lucru fara procesc de reincredintare a minorului, ci doar cu un simplu act la ... (vezi toată discuția)