avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 550 soluții astăzi
Forum Activitate free_your_mind

Activitate free_your_mind

"Înțelegere" cu un avocat?!
Nu știu dacă se obișnuiește ceea ce vrem noi. Probabil, nu prea.
Credeți că un avocat ar accepta să primească doar o sumă modică, dar să ia 10% din valoarea cîștigată în instanță? 10%, dar nu mai mult de 5000 de euro.
Astfel, și-ar da interesul mai mult.
În discuție este o succesiune. Masa succesorală compunîndu-se dintr-un apartament în Tomis Nord, cea mai bună zonă a Constanței. Și un teren de 620 mp în Mamaia-Sat. Probabil, chiar mai valoros.
Noi credem că sunt șanse de cîștig. Chiar dacă defunctul i-ar fi lăsat ambele imobile celuilalt moștenitor (unchiul meu), trebuie să se facă raportul donațiilor. Iar apartamentul a fost înstrăinat cu drept de abitație. Deci e donație deghizată!
Dăm 5000 de euro, dar știm o treabă. Noi nu stăpînim chichițele avocățești. Iar cealaltă parte, sigur își va pune avocat. A avut în toate procesele.
Cum putem obține o copie a unui act de vînzare - cumpărare?

Defunctul meu bunic a lăsat toată averea unchiului meu, sărind-o din schemă pe mama mea.
Masa succesorală s-ar fi conpus dintr-un teren și un apartament. Actul terenului îl avem. Dar de cel pt. apartament, nu știm nimic. Poate nici nu e vînzare - cumpărare. Poate e donație. Nu știm.

Nu avem dreptul să vedem și noi actul în cauză? Cum să îl atacăm, dacă nu îl vedem?
Nu se poate să ne adresăm unui notar sau chiar Uniunii Notarilor?

Ce putem face? Cum să procedăm?
Mulțumim!
Mulți dintre dumneavoastră sunteți avocați. În practică, în spețele pe care le-ați întîlnit, sunt șanse cu donația deghizată / raportul donațiilor?

Au trecut 11 ani de la decesul defunctului. Noi am acceptat succesiunea încă de atunci, dar să nu se fi prescris. Deși eu știam că imobilele nu se prescriu. Au luat unii castele, după mulți ani...
În urma cu multi ani (pe vremea lui Ceausescu) s-a facut un schimb de apartamente. Celalalt descendent a primit de la parinti un apartament cu 3 camere in schimbul unuia cu doua. In aceeasi zona (Tomis Nord, Constanta).
Nu s-a platit sulta. Acum, se poate cere in instanta acea diferenta?
Cred că nu ne încadrăm.
Mama are pensie 1281 lei, iar tata 1750 lei.

Dar revenind la speță. Am dat peste acest articol: [ link extern ]

Acolo scrie așa:
Un extras de cont va fi anexat contractului de vânzare-cumpărare, din care să rezulte, fără dubiu, plata prețului

Există vreo lege care să prevadă această cerință?
Dacă tot plătim 3000 de euro, măcar să facem un proces ca la carte.
Răspuns la discuția Scutire taxa de timpru 2023
gi-jane2 a scris:

) Beneficiază de ajutor public judiciar în formele prevăzute la art. 6 persoanele al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, se situează sub nivelul echivalentului a 25% din salariul de bază minim brut pe ţară

"b) stabilirea calităţii de coproprietar şi stabilirea cotei-părţi ce se cuvine fiecărui coproprietar - 50 lei pentru fiecare coproprietar;"
"(2) Dacă cererile în materia partajului judiciar prevăzute de alin. (1) se formulează în cadrul aceleiaşi acţiuni, aceasta se taxează cu o singură taxă de 5% din valoarea masei partajabile"

Vă mulțumim pentru lămuriri.
Aș mai îndrăzni o întrebare: Care este salariul de bază minim brut pe țară?
Articolul 6 din care lege?
Stima. :)
De la Cartea Funciara, am aflat ca defunctul a instrainat apartamentul catre unchiul meu. Dar a pastrat abitatia. Deci este donatie deghizata.
Cred ca am avea ceva sanse in fata unei instante, dar taxa de timbru este prohibitiva.

Fac mentiunea ca mama mea (fiica defunctului) a acceptat succesiunea in fata unui notar. De mult timp.
Nu se poate face o esalonare, ceva? 3000 de euro este o suma destul de mare, pentru noi.
Ce optiuni avem?
Anii de boală reprezintă vechime la pensie?
Persoana în cauză a fost în audiență la șefa Casei de Pensii și i s-a spus că anii de boală, nu se iau în calcul.
Auzisem că 1 an de invaliditate gradul 2 înseamnă 0,55 puncte.
Ne puteți ajuta cu un articol de lege, dacă e adevărat?
Să ne ducem direct cu legea.
Persoana în cauză e bolnavă din 1992 și s-a pensionat în 2020.
E posibil să mai primească și din urmă?
Cum să procedăm? Ce e de făcut?
Vă salut, cu respect!
Bunicul a decedat în 2013, dar nici pînă acum nu s-a dezbătut succesiunea.
Am încercat prin instanță, dar ni s-au cerut 3000 de euro.
Bunicul avea un teren în Mamaia Sat și un apartament în Constanța.
Unchiul meu (fiul bunicului) ne spune că totul este al lui. Că bunicul i le-a lăsat.
Dar cum i le-a lăsat? Testament, nu cred! Donație? Vînzare - cumpărare? Clauză de întreținere?
Nu vrem să dăm banii, dacă nu suntem siguri că obținem ceva.
Cum putem face să vedem și noi "actele"? Nu avem dreptul să le vedem? Mergem pe cuvîntul unchiului?
Noi eram în relații proaste cu defunctul. E posibil să nu mai existe nimic, la masa succesorală...
Dacă ne puteți da un sfat. :)
Mulțumim!
Răspuns la discuția Scutire taxa de timpru 2023
Bună seara!
Am înaintat o cerere instanței de judecată, privind stabilirea calităţii de coproprietar şi stabilirea cotei-părţi.
Ca urmare, am primit o comunicare prin care ni se solicită încheierea emisă de notarul public cu privire la verificarea evidențelor succesorale prev. Cod Civil, față de preved. art 193 alin 3 CPC.
De asemenea, să indicăm temeiul de drept concret al acțiunii.
Ne puteți ajuta? Riscăm anularea cererii.
Mulțumim mult.