avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 443 soluții astăzi
Forum Activitate break_noon

Activitate break_noon

Multumesc pentru confirmare.

Legat de plata contributiilor pentru sanatate, cum se procedeaza?
Problema este ca pe anul acesta s-a facut o estimare, iar la anul, cind situatia este incheiata, se poate calcula exact cit ar trebui sa fie aceasta contributie, insa in acel moment degeaba se face plata, pentru ca situatia va fi incheiata, iar contabilitatea simpla ia in calcul doar incasarile si platile din cursul anului precedent, efectuate, nu estimate.

Practic, suma platita ca si contributie la sanatate nu mai este complet deductibila, ci doar ce a fost platit in avans, pe baza estimarilor.

Din ce cred eu, in anul urmator voi plati diferenta pentru sanatate, si ar trebui cumva sa se compenseze. Insa daca la un moment dat inchid PFA-ul, ramine ceva suma necompensata, nu?
Buna ziua,

Am tot citit pe net, prin forumuri, si coduri fiscale, dar e cam imbirligata treaba.
Eu am un PFA, partida simpla, venit real.

Dau mai jos un exemplu de calcul, va rog sa imi spuneti daca e ok.

1200 lei - Venit brut
200 lei - Cheltuieli deductibile
1000 lei - Venit net

55 lei - Sanatatea (care este deductibila, dar se calculeaza la venitul net) 5.5%

945 lei - Baza de calcul (venit net minus sanatate)

47.25 lei - Sponsorizare 5% (din baza de calcul)
18.9 lei - Protocol 2% (din baza de calcul)

140.6 - Impozit 16% din baza de calcul minus sponsorizare minus protocol

Este corecta aceasta metoda de calcul, ma refer aici la ordinea de calcul.
Nu am cheltuieli cu pensiile, deoarece sunt si angajat.
Multumesc pentru raspunsuri.

Totusi, eu inteleg din punctul 38, liniuta 23 (din norme), asa cum este scris sus, ca si diurna este deductibila, pentru PFA, doar ca limitat.
Astfel, cheltuielile cu transport, cazare, masa, sunt deductibile 100%, dar cele care reprezinta indemizatia de delegare (banuiesc ca asta inseamna diurna) este deductibila doar limitat (adica limita de 2.5 ori fata de nivelul legal....)

Nu este administratorul PFA-ul asimilat cu un angajat? Adica daca se specifica in lege ca un angajat are dreptul la anumite chestii, nu are si cel care lucreaza ca si PFA dreptul la aceleasi chestii?

Si PFA-ul plateste impozit, sanatate, pensie, ca si un angajat.
Sunt PFA, si am contract cu o firma din Germania.
Cei de acolo imi cer, mai mult sau mai putin regulat (o data la 1-2 luni) sa merg la ei, pentru discutii despre ce am de lucru, predare lucrari, etc, citeva zile o deplasare.

Ce acte trebuie sa completez?
Ma intereseaza in primul rind sa decontez diurna, poate si benzina (fac un plin aici, la plecare, si un plin acolo, la plecare). Trebuie si foaie de parcurs, sau doar ordin de deplasare? Pentru fiecare deplasare trebuie si raport de activitate?

Multumesc pentru raspuns.
Răspuns la discuția Legea 95/2006 art.222
Puteti preciza care sunt articolele din legea 95/2006 sau din completarile si modificarile ulterioare unde scrie ca cel care nu depune declaratiile poate fi amendat, si care este cuantumul amenzilor?

Multumesc
Cred ca exemplele sunt gresite.

Daca medicul sau pompierul primeste bani, si nu da chitanta in schimb, atunci a incasat bani la negru.

Sumele respective, chiar daca sunt ocazionale, trebuie declarate, pentru impozit. Cum le declari? Completezi benevol 200 sau 220, care o fi, si declari, chiar daca nu ai contract/chitanta ? Cine ar face asta?

Plus, consiliu judetean trebuie sa aibe documente justificative pentru ce sume a dat. Altfel, ce scrie in contabilitate? Ce i-ar impiedica pe cei din consiliu sa organizeze fictiv saptaminal astfel de actiuni, si sa bage banii in buzunar?

Cred ca, daca se intimpla asa ceva, contabilul mascheaza banii aia in cheltuieli de protocol, sau asa ceva, introducind facturi false, pentru a nu-si mai bate capul cu contracte si chitante, si alte chestii, totusi dfiind ilegal ceea ce face.

Legat de CAS, acesta se datoreaza in pimul rind de persoane, atit salariate cit si PFA.
O societate comerciala nu are nici o legatura cu CAS, decit prin prisma angajatilor ei.
Sunt SRL-uri care nu au angajati, si care nu platesc CAS.
PFA-ul, fiind legat de persoana, poate duce la impresia ca PFA-ul datoreaza banii, cind de fapt datoreaza persoana pe numele careia e deschis PFA-ul.

Revenind la intrebare: care ar fi situatiile in care o persoana, cu PFA, care presteaza in mod ocazional servicii, nu trebuie sa plateasca? Si daca are atit servicii ocazionale, cit si regulate, cum se face diferenta intre sumele respective ?
Ok, si cum realizeaza o persoana venituri de natura profesionala? La negru? Ca daca nu esti nici macar PFA, nu prea vad cum poti face chestia asta, legal.
Adica pur si simplu tai o chitanta, fara sa fi inregistrat la registrul comertului ?
Asa cum am pus o intrebare in alt topic, la care inca nu am primit raspuns, sunt conditii in care un PFA poate fi scutit de plata contributiei pentru sanatate.
Acum, problema e cum ajungi in situatia de scutire.

www.avocatnet.ro/content/for...
Buna ziua,

Conform textului din acest PDF: [ link extern ] :

PERSOANELE CARE, PE LANGA VENITURILE DE NATURA
SALARIALA, REALIZEAZA SI VENITURI DE NATURA PROFESIONALA IN
MOD OCAZIONAL NU DATOREAZA CONTRIBUTIA INDIVIDUALA LA
FNUASS SI PENTRU ACESTE VENITURI DE NATURA PROFESIONALA.

Ok, cum se decide ca veniturile sunt ocazionale si nu regulate? Trebuie facut un control, de catre un inspector fiscal, care sa dea apoi o hirtie, ca PFA-ul a facut in perioada .... venituri ocazionale/regulate ? Sau se da declaratie pe proprie raspundere?
Dar daca sunt si regulate, conform unui contract pe durata mai lunga, si pe linga acel contract apare din cind in cind cite un venit ocazional, conform altor contracte, cu alte entitati? Se va plati doar pentru cele regulate?

Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Răspuns la discuția PFA venit real, fara chitante
inca o intrebare, totusi.
op = ordin de plata
dar la internet banking, nu am ordin de plata, cel putin nu pe hartie.
atunci ce fac?

problema mai mare ar fi la platile de utilitati din comodat, care sunt platite din alt cont decit cel de PFA. acolo trebuie extras de cond de pe contul curent, de pe care s-au facut platile, emis de banca (semnat si stampilat), sau pot sa listez eu, din internet banking acel extras de cont ?