avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 954 soluții astăzi
Forum Activitate vasianp

Activitate vasianp

ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ nr. 108 din 1 iulie 2020 pentru completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
Sunt angajat in domeniul care face trimitere ordonata de dinaite de 2001 pana in prezent.
Ce sa inteleg din acest document ca ma pot regasii cu drepturile stipulate in ordonanta doar pana in anul 2001 cu intrerupere pana la data publicarii?Perioada 2001-2020 sa o consider neacoperita de aceasta ordonanta chiar daca conditiile de munca in care lucrez nu s-au schimbat fata de anii de dinainte de 2001?
Discuție salariu
Am un salar negocit de 2500 lei/medie zile lucratoare luna si un spor de vechime de 25%.Salariul de baza reprezinta salariul negociat sau suma din salariu negociat + spor vechime?
Răspuns la discuția Blocaj in negocere salariala
Va multumesc pentru raspuns.
Răspuns la discuția Blocaj in negocere salariala
Clauzele Contractului Colectiv de Muncă pot fi modificate în orice moment , conform legii, ori de cate ori partile convin in acest sens .

Art.135 Negocierea salariului
(1) Salariile de baza se stabilesc prin negociere individuala intre angajator si salariat cu respectarea limitelor minime si maxime corespunzatoare categoriilor de personal prevazute in grila de salarizare, anexa la prezentul CCM
(2)La stabilirea salariului de baza se au in vedere: continutul muncii, competenta profesionala, gradul de autonomie, raspunderea si initiativa in munca, dupa caz, si propunerea sefului ierarhic superior al salariatului, conform reglementarilor prevazute in prezentul CCM, concretizate in contractele individuale de munca sau in actele aditionale ale CIM.
(3) La angajare salariul de baza este corespunzator nivelului minim din grila de slarizare pentru categoria de personal in care se incadreaza salariatul.
(4) Negocierea salariului de baza, dupa perioada de proba, se face tinand cont de rezultatele evaluarii socio-profesionale din perioada de proba.
(5) In cazul negocierii anuale, in situatia in care angajatul refuza salariul de baza oferit, obiectiile sale vor fi analizate de catre angajator. Pana la luarea deciziei, salariatul respectiv isi pastreaza salariul de baza avut anterior negocierii. Contestatia se va depune in termen de 5 zile de la data comunicarii si se solutioneaza in termen de 10 zile lucratoare de la data inregistrarii. In cazul in care contestatia nu este solutionata in favoarea salariatului, acesta va ramane la vechiul salariu, daca nu accepta propunerea initiala a angajatorului. In cazul in care salariul de baza este sub nivelul minim din grila de salarizare in vigoare pentru postul ocupat de salariat, salariul de baza va fi adus la noul minim prin decizie emisa de angajator.
(6) Renegocierea salariului se poate face din initiativa angajatorului, in afara cazurilor prevazute in prezentul CCM, numai in cazurile de schimbare a cel putin unuia dintre elementele principale din contractul individual de munca , cu consultarea sindicatului :
a) schimbarea felului muncii
b) schimbarea conditiilor de munca
c) schimbarea atributiilor postului


PROMOVAREA SALARIAŢILOR.

Art.42(1) Promovarea este procesul prin care se asigura evolutia in cariera a personalului , prin trecerea intr-un nivel ierarhic superior , intr-o functie de conducere sau intr-o functie de executie pentru care este prevazut un nivel superior de studii .
(2) Promovarea se face pe un post vacant , pe baza rezultatelor , cu respectarea prevederilor referitoare la ocuparea unui post vacant , prin concurs sau examen .
(3) Directorul general , cu avizul sindicatului , poate avea initiativa deciziei de promovare a personalului . Decizia trebuie fundamentata tinand cont de concluziile care se desprind din evaluarea socio-profesionala a salariatului propus pentru promovare . In acest caz , promovarea se face prin examen .
(4) Dupa perioada de proba , salariul de baza al salariatului promovat se poate negocia tinand cont de nivelul salarial existent pe aceeasi functie sau functii similare .

Ce consider eu ca fiind foarte grav

Am primit mapa cu actele ce trbuie trimise la ITM,in aceasta mapa se afla si Grila de salarizare modificata unilateral;ea facand obiectul negocierii.Acest fapt s-a intamplat .Am convenit sa fie indexata fiecare clasa cu 5% cu pastrarea aceluias numar de clase de salarizare pe categorii de personal.Pe total s-a pastrat,dar pe categorii s-au introdus clase noi care reprezinta o crestere peste cele 5% convenite.Nu a fost nici macar discutat acest lucru.

Spus direct ,situatia este de felul urmator ;s-au bazat(administratia) pe fraptul ca reprezentantii salariatilor nu vor verifica acest lucru.
Conflictul este creat de refuzul reprezentantilor salariatilor de a semna grila de salarizare.
In fapt reprezentantii sunt informati doar pe cresterea de 5%.Ce se intampla intre negocierile anuale nu exista acces ,desi ,este obligatorie cel putin informarea reprezentantilor salariatilor.
Avand in vedere ca este o societate cu capital de stat,suspiciunile sunt justificate.
Noi credem ca prin aceasta se creaza dezechilibre in salarizare in mod subiectiv.
Calea rezolvarii ar putea fi concilierea,dar nu dorim sa ajungem acolo.
Ne-am dori redeschiderea discutiilor avand in vedere ca parte din procesele verbale ale sedintelor de negociere au fost semnate mai putin grila.
Am ajuns aproape de a finaliza procesul negocierii,am primit dosarul cu documentele ce trebuie semanate de catre membrii Comisiei de negociere.In dosar am gasit Grila de salarizare modificata.Aceasta modificare ,a fost facuta fara consultarea membrilor reprezentativi ai salariatilor.
Mentionez si faptul ca anul trecut ,am pierdut o clauza din CCM care asigura dreptul sindicatului de a fi consultat ,cu privire la cresterea unor salarii pe baza de referat intre doua procese de negociere.
Ne aflam in situatia de a pierde informarea ,cu privire la structura salariala.
Administratia poate sa recurga la ,cresteri salariale fara ca reprezentatii sindicali sa cunoasca acest lucru.
Acest fapt devine agravant si prin decizia unilaterala de a introduce clase de salarizare peste cele convenite.
Exemplific :am convenit in acest an sa facem o crestere salariala de 5% prin indexare clase de salarizare in conditiile in care societatea este intr-o situatie nu tocmai buna;motiv pentru care noi am acceptat acest procent.Administratia a modificat grila unilateral adaugand clase de salarizare care ating procentul de 13% fata de maximul convenit.
Răspuns la discuția Munca in zile de sarbatori legale
Exemplificare luna iunie(menţionez că,exemplificarea se referă la tipul de activitate care nu poate fi întreruptă)


Acord liber în 30 de zile liber pentru 1 iunie unui angajat aflat în serviciul de tură de 8 ore schimbul III (22.00-06.00)

Exemplu de calcul salar în plată pentru luna iunie:

A.TIMP NORMAL DE LUCRU

15 lei tarif/oră
20 zile x 8 ore x 15 lei tarif/oră =2400 lei
7 zile x 8 ore x 15 lei tarif/oră =840 lei x 25 % (spor ore noapte)=210 lei

TOTAL = 2610 lei
20 tichete de masă

B.1 IUNIE

1 zile x 8 ore x 15 lei tarif/oră =120 lei
120 lei x 25 % (spor ore noapte)=30 lei

TOTAL = 150 lei
1 tichet de masă

TOTAL GENERAL LUNA IUNIE

SALAR BRUT = 2760 lei
TICHETE DE MASĂ = 21

Exemplificarea se bazează pe primul răspuns dat de dumneavoastră:

,,Primeaza legea - Codul Muncii - si nu dorinta angajatului.

Pentru munca desfasurata in zilele de sarbatoare legala, salariatul beneficiaza:
- compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile. In ziua respectiva in care i se va compensa ziua de munca dintr-o zi de sarbatoare legala, nu i se va acorda salariul.,,
Răspuns la discuția Munca in zile de sarbatori legale
În această situaţie angajatorul are obligaţia acordării tichetului de masă pentru munca prestată în zi de sărbătoare?
Cum se procedeaza in situatia in care angajatul este nemultumit de recompensa cu timp liber platit,pentru munca efectuata in zi de sarbatoare,dorinta lui fiind plata cu un spor la salariu de 100%?
Sunt angajat al sindicatului,avand functia de reprezentant sindical local, pe periada determinata,timp partial de lucru(12 ore pe luna).Intrebarea mea este:Cine are obligatia depunerii Declarației pe proprie răspundere salariat,eu sau organizatia sindicala?
Răspuns la discuția Angajat la sindicat
Multumesc mult!