avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 605 soluții astăzi
Forum Activitate vvvladut

Activitate vvvladut

Aș dori și eu răspuns la această întrebare, vă rog.
Răspuns la discuția Fisa mijlocului fix
Mai sunt valabile informațiile de mai sus--în special cea cu pragul de 2500 lei valoare de achiziție--în anul de grație 2019? Întreb pentru că între timp codul fiscal și alte asemenea legi s-au schimbat cam de șapteșpe mii de ori, deci nu am nici o siguranță. Mulțumesc.
Mulțumesc mult pentru răspuns. Așa ma gândeam si eu că ar fi logic și de bun simț, dar în România nu se poate presupune automat că ceea ce e logic și de bun simț va fi și ceea ce prevede legea. M-au speriat și niște remarci aruncate pe un site de "consultanță fiscală" care folosește un ton panicos pentru a speria probabil începătorii ca mine și a-i face să cumpere una din broșurile pe care le editează.
Tocmai am devenit PFA cu impozitare in sistem real si venit net pe care il estimez la SUB 22800 lei/an. Sunt si angajat cu contract de munca 8h/zi. Sunt obligat sa mai platesc CAS si CASS ca PFA si sa completez sectiunea respectiva din declaratia unica?
Pentru venitul obtinut ca PFA ma incadrez sub plafonul celor 22800 lei/an, dar veniturile mele TOTALE, adica salariu plus venitul PFA, vor depasi evident acest plafon.
Până acum m-am lămurit că nu vreau să îmi deschid nici SRL și nici IF. Asta îmi lasă de ales între PFA și II dar nu reușesc să îmi dau seama care este diferența concretă dintre ele. Până acum am aflat că:

- Nu au personalitate juridică
- Denumirea constă în numele complet sau numele și inițiala prenumelui deținătorului
- Nu este nevoie de capital social sau act constitutiv (spre deosebire de SRL)
- Nu este nevoie de expert contabil pentru încheierea bilanțului (spre deosebire de SRL)
- Banii pot fi "scoși" din firmă oricând și fără justificare (spre deosebire de SRL)
- Răspunderea pentru eventualele datorii revine deținătorului, neavând personalitate juridică
- Este nevoie de diplomă pentru demonstrarea abilităților e desfășurare a activității
- Pașii pentru înființare sunt aceiași - eu nu am găsit nici o diferență

Concret, care e diferența atunci? Prin concret înțeleg două lucruri care mă afectează de departe cel mai puternic:
1. procedura și condițiile de înființare
2. fiscalitatea.

Despre PFA am reușit să aflu cam care sunt impozitele și contribuțiile pe 2018. Pe scurt (vă rog sa mă corectați dacă greșesc):

- Impozit pe venitul net: 10%
- CAS: 25%
- CASS: 10%
- Ultimele doua se plătesc doar la un nivel al venitului brut de peste 22.800 lei.

Întrebarea e: sunt valabile cele de mai sus și pentru ÎI? Sunt pe cale să îmi deschid PFA, am formularele în față, dar am zis să întreb totuși ce e cu acest misterios ÎI.
Va multumesc pentru raspunsuri.
Asa m-am gandit si eu, dar din ROI eu inteleg ca se platesc...(vezi postul original). Da, este vorba de articolul referitor la demisie, nu la concediere. Si mie mi se pare ciudat...

Ca sa concluzionez: ma pot astepta oricand in aceste 20 de zile sa mi se spuna ca contractul a incetat din decizia angajatorului, fara ca ei sa fie obligati sa ma anunte in prealabil in vreun fel. Este adevarat? Au acest drept? Multumesc.

Multumesc pentru raspuns. Nu sunt inca sigur daca in timpul asta angajatorul ma poate anunta oricand ca contractul a incetat inainte de terminarea preavizului, sau nu. E obligat macar sa ma anunte in vreun fel inainte sa ia aceasta decizie? Sau practic ma pot astepta oricand sa ma trimita acasa?

As vrea evident sa imi fac niste calcule salariale, dar se pare ca decizia angajatorului poate fi complet arbitrara si neanuntata, caz in care nu prea se mai poate numi ca exista un preaviz...
Ce nu inteleg eu este daca angajatorul e obligat sa imi comunice in avans daca renunta la preaviz, sau poate oricand in aceasta perioada de 20 de zile sa ma cheme si sa imi spuna: "am decis ca preavizul a incetat in acest moment, ia-ti lucrurile si pleaca!"...

Daca se renunta la preaviz astfel de catre angajator, este obligat sa imi plateasca toate cele 20 de zile sau imi plateste doar pana in ziua cand renunta la preaviz? Multumesc.