avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1289 soluții astăzi
Forum Activitate axyz

Activitate axyz

Toate actele terenului sunt in regula. Problema este acest risc viitor. Merita oare diferenta de pret de 30% fata de pretul pietei ? ...
Doresc sa cumpar un teren al carui titlu de proprietate a fost obtinut prin constituire (in 2003) in baza legii 42/1990, proprietarul avand la acea data certificat de revolutionar (luptator).
Intre timp, odata cu preschimbarea certificatelor de revolutionar, comisiile abilitate au constatat neregului in dosarul sau si i-au preschimbat certificatul de revolutionar, dar prin schimbarea incadrarii: in momentul de fata proprietarul are doar calitatea de participant.

Conform legii 42/1990, titlul de participant este unul onorific si nu atrage dupa sine nici un fel de beneficii. Practic, in conditiile actuale proprietarul nu ar mai avea dreptul la teren.

M-am consultat cu avocati/notari si se pare ca exista posibilitatea ca o instanta sa anuleze titlul de proprietate tinand cont de faptul ca proprietarul a mintit (sau a gresit comisia la vremea respectiva) in ceea ce priveste gradul sau de participare la revolutia din 1989.

Imi poate confirma daca titlul poate fi anulat ? Cat de riscant este sa achizitionez acest teren ?

Multumesc anticipat.
Sunt foarte aproape de cumpararea unui teren al carui titlu de proprietate a fost constituit conform legii 42/1990. Din cate stiu eu, proprietarul nu a fost nici ranit, nici martir ... el avand in prezent legitimatie de participant (dupa ultimele investigatii facute de comisiile abilitate).
Am citit si eu legea 42/1990, dar de acolo nu reiese clar faptul ca si participantii au fost indreptatiti sa primeasca teren. E posibil sa-mi fi scapat mie acest aspect sau poate am citit o editie mai veche (stiu ca legea a tot fost completata).

Ma tem de urmatorul scenariu: proprietarul avea in momentul primirii terenului o calitate de revolutionare ce atragea dupa sine astfele de beneficii (teren), insa el si-a pierdut aceasta calitate si a ramas un "simplu" participant, care nu are dreptul cf legii sa primeasca teren. In acest caz exista oare posibilitatea ca o instanta sa-i anuleze titlul de proprietate si in consecinta si contractul de vanzare-cumparare ?

Risc in acest fel sa dau banii degeaba si sa ma trezesc si fara teren si fara bani ?


Intentionez sa achizitionez un teren si am ajuns in faza in care trebuie sa semnam contractul de vanzare cumparare. Din pacate vanzarea nu poate fi inca finalizata deoarece notarul a mai solicitat niste acte suplimentare.

Terenul a fost dobandit de catre proprietar in calitate de revolutionar (in 2001 cred). In 2003 s-a emis titlul de proprietate, insa numele proprietarului a fost scris gresit pe titlu (au uitat sa treaca al doilea prenume). Titlul de proprietate a fost modificat ulterior si s-a corectat numele.
Notarul solicita urmatoarele acte:
1. Adeverinta de la primarie/prefectura prin care se specifica articolele din lege pe baza carora a fost emis titlul de proprietate. Cererea mi se pare ciudata pentru ca pe titlu de proprietate sunt specificate legile pe baza carora s-a emis titlul. Nu stiam ca trebuie specificate si articolele. Cel mai rau este insa faptul ca primaria / prefectura sustin ca nu au cunostinta de astfel de adeverinte ... practic nu prea avem de unde face rost de un astfel de act.

2. Procesul verbal de punere in posesie rectificat cu numele complet. Din cate stiu eu, procesul verbal de punere in posesie devine inutil odata ce se elibereaza titlul de proprietate. Cum este posibil sa doreasca cineva rectificarea unui act care nu mai conteaza ? Si cine mai poate modifica acel act emis acum 10 ani probabil. Este vorba cumva de alt act de punere in posesie ce apare ulterior eliberarii titlului de proprietate ?

Am discutat cu alti notari si mi-au spus ca in mod normal nu se solicita aceste acte suplimentare, existenta titlului de proprietate fiind suficienta.

As putea sa schimb notarul si sa semnez contractul, dar nu mi-e clar care sunt riscurile.

Multumesc anticipat oricui ma poate ajuta cu un sfat/sugestie.
Intentionez sa cumpar un teren intravilan, momentan avand categoria de folosinta: arabil. Pe teren exista in prezent niste tufe si pomi (zarzari). As vrea sa curat terenul, dar nu sunt sigur daca am nevoie si de vreo autorizatie de defrisare (un prieten mi-a sugerat sa ma interesez).

Imi poate spune cineva cum trebuie procedat ?