avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 961 soluții astăzi
Forum Activitate ContSters257326

Activitate ContSters257326

Răspuns la discuția Dezbatere succesiune in instanta
mili_ a scris:

@spasat
prost sfatuit
gandesc ca dvs ati supraetajat constructia initiala si cu acordul, evident, al parintilor dvs

apreciez ca in favoarea dvs exista un dublu drept de servitute ( adica de trecere de la etaj la parter pe de o parte, iar pe de alta de la parter ;a calea/drumul public) PRECUM si un drept de superficie pe durata existentei etajului-constructie

cred ca va ajuta o astfel de actiune mai mult decat succesiunea

Editat de moderator simonette12- motiv pct.2.8 din Regulament






nu s a pus problema unor acte care sa stabileasca in baza investitiilor facute de mine acel drept de folosinta/ proprietate al etajului, pur si simplu am alocat acele investitii stiind ca fratii mei au beneficiat de donatia din partea parintilor si bineinteles sub indrumarea tatalui meu cand era inca in viata am vrut ca banii castigati sa ii investesc in amenajarea etajului.

acum, ca si pe viitor eu voi locui cu mama mea in imobilul respectiv, intr un fel sau altul pe baza succesiunii, apoi a partajului sa dobandesc contra unei sulte tot imobilul.

voiam sa stiu daca sunt posibilitati de a reduce costurile in instanta avand in vedere taxa de timbru si acel procent din valoarea donatiei facute catre fratii mei.

ce sa spun, ca eram dispus la plata unei sulte la notar, unde puteam face foarte usor si succesiuena si partajul dar nu s a dorit, as fi platit o suma de bani mult mai mare decat ce ar putea stabili in actiunea in instanta, dar ei nu au fost de acord.


nu cunosc procedura, de aceea am si apelat cu aceasta postare, poate au mai fost dintre dumneavoastra care au trecut printr un caz similar, si m ar ajuta mult sa stiu care ar fi pasii de urmat.

actiunea in instanta o voi depune singur sau sub indrumarea unui avocat, dar as prefera sa stiu si cat de pregatit sa fiu pe partea de costuri, taxe timbru,evaluare imobile, onorariu avocat etc


multumesc,

Răspuns la discuția Dezbatere succesiune in instanta
"Exista incheierea notariala privind solicitarea de dezbatere a mostenirii la notar? Taxa de timbru poate fi esalonata numai in urma unei cereri de ajutor public judiciar depusa in termen legal.Nu cunoastem data cand ati primit instiintarea de plata a taxei de timbru "


nu am reusit sa ajungem toti la un notar, fiecare a apelat pentru consultata costuri,
urmand sa cadem de acord asupra partajului, apoi sa ajungem in fata notarului pentru incheiere.

insa fratii mei au dorit actiunea in instanta pentru evaluarea imobilului de instanta, exepert agreat.

care ar fi termenul legal pentru cererea de ajutor public judiciar?

multumesc!
Buna ziua

apelez la comunitatea avocatnet, fiindca nu sunt lamurit, desi am discutat atat la notar cat si cu un avocat, care sunt modalitatile de dezbatere a succesiunii.

tatal meu a decedat acum 2 ani, iunie 2013.

in situatia data singura solutie este sa apelam in instanta.
participantii la mostenire sunt: mama mea - sotia supravietuitoare, cei doi frati ai mei si cu mine.

masa succesorala: imobilul parintilor, deci cota de 1/2 din partea tatalui, dar si donatia de care cei doi frati au beneficiat. parintii le au donat o suma de banii prin care fratii mei, casatoriti la acea data, impreuna cu sotiile lor, au achizitionat o casa inainte de 2000. (imobilul respectiv a fost renovat aproape in intregime prin investii facute de ei)

imobilul parintilor, a fost deasemeni renovat, in decursul timpului, astfel de la o casa cu parter prin investitiile facute de mine s a facut parter + etaj. aproape 90 % din investitii pentru edificarea etajului sunt facute de mine.

aceste detalii sunt cunoscute atat de mama cat si de cei doi frati ai mei.
de ce nu s a reusit dezbaterea la notar, fiindca cei doi frati au dorit o evaluare justa a imobilului parintilor, au considerat ca asta se va intampla numai daca apelam in instanta.

saptamana viitoare voi formula actiunea de deschidere a succesiunii in instanta. din ce cunosc costurile actiunii in instanta ar fi urmatoarele:

taxa judiciara de timbru va fi stabilita in felul urmator:
-3% din valoarea masei partajabile pentru partaj
-3% din valoare bunurilor a caror raportare se solicita (in cazul donatiei catre frati).

Onorariul de expert este de asemenea stabilit de catre instanta de judecata, acesta putand varia intre 800 si 3000 lei sau mai mult, in functie de amploarea expertizei ce trebuie efectuata.

se poate solicita instantei de judecata reducerea taxei de timbru si plata in mai multe transe???stiu ca in cazul actiunilor de executare silita, la plata taxei de timbru instanta poate stabili reducerea acesteia si plata in mai multe transe pana la un anumit termen stabilit de instanta.

actele necesare ar fi :

- certificatul de deces;
- actele de stare civilă ale părţilor pentru a dovedi gradul de rudenie cu defunctul sau copia testamentului pentru legatar;
- orice acte care dovedesc exercitarea dreptului de opţiune succesorală (de ex., declaraţie notarială de acceptare/renunţare la moștenire, acte care dovedesc acceptarea tacită a succesiunii, dacă nu au fost date astfel de declarații etc.);
- titlurile de proprietate pentru bunurile care fac parte din masa succesorală (de pildă, contract de vânzare-cumpărare, contract de donație, titlu de proprietate emis în baza Legii nr. 18/1991 etc.);

se poate formula de la inceput si cererea pentru : reducţiunea liberalităţilor excesive dacă defunctul a făcut acte cu titlu gratuit care au încălcat rezerva moștenitorului rezervatar; raportul donaţiilor, dacă defunctul a făcut donații fără scutire de raport?

si totodata se poate formula si cererea pentru reducerea taxei de timbru si plata in mai multe transe?


va multumesc, apelez la exeperienta dumneavoastra.

numai bine!
Răspuns la discuția Pensie de urmas
multumesc pentru raspunsurile oferite !
intr-o interpretare proprie a art. 87, am retinut posibilitatea
prin care mama ar fi beneficiat de pensia de urmas, macar pentru cele 6 luni.
acum informatia e clarificata, multumesc pentru lamuriri !
Discuție Pensie de urmas
buna ziua,


as dori sa ma lamuresc in urmatoarea privinta :
care sunt conditiile in care poti beneficia de pensie de urmas?
tatal meu a decedat. a avut o pensie de 630 de lei.
mama, ca si sot supravietuitor are o pensie de 850 de lei- pensionata la limita de varsta .
mama mea, ca si sot supravietuitor se incadreaza reglementarilor legale
pentru acordarea pensiei de urmas?
am inteles ca exista o reglementare legala conform careia timp de sase luni
sotul supravietuitor beneficiaza de pensie de urmas.
va rog daca ma puteti ajuta cu orice informatie care sa ma clarifice in aceasta privinta .
va multumesc!
Răspuns la discuția Testament neautentificat la notar
gerberga a scris:n
nTestamentul poate fi facut si sub forma unui inscris sub semnatura privata, insa va putea fi atacat de catre mostenitorii rezervatari, la fel ca si cel autentic de altfel. Totul tine de atitudinea mostenitorilor rezervatari dupa decesul testatorului, daca i vor respecta sau nu ultima dorinta.n
MULTUMESC PENTRU LAMURIRI !!!
Buna ziua,

As dori sa ma informez lin aceasta privinta - daca se intocmeste un testament scris de mana, fara a fi autentificat de un notar public, documentul in cauza are valoare juridica?

Am apelat la un notar public pentru a ma ajuta in redarea unui astfel de document pentru unul dintre parinti, iar pe parcurusul procesului, consultatie notariala, adus expertiza psihiatrica medico-legala, intr-un final sa inteleg ca oricum acest document eventual poate fi atacat foarte usor de alti mostenitori rezervatari.

Ideea este urmatoarea, costurile la notar nu sunt deloc mici, in jur la 1500 de ron,
si revin cu intrebarea:
daca se intocmeste testamentul, cu martori, in care se va face referire si la expertiza psihiatrica si o motivare explicita a dorintelor testatatorului in privinta bunurilor sale, nu are nicio valoare juridica?

multumesc !
Răspuns la discuția Intrare in legalitate constructie
multumesc pentru raspuns!

Buna ziua,

Doresc sa intru in legalitate cu o constructie edificata in anul 2009.
Am demolat vechea constructie si am ridicat pe acelasi perimetru al constructiei vechi, un imobil P+1.

As vrea sa ma informez ce pot face pentru a intra in legalitate cu noua constructie, mi s-a emis un Certif de Urbanism pentru consolidare si supraetajare, insa si proiectele necesare eliberarii autorizatiei de constructie sunt destul de costisitoare.

Daca a mai intampinat cineva o situatie similara si a gasit o cale eficienta si ECONOMA de a intra in legalitate mi-ar fi de mare ajutor.

Multumesc anticipat pentru orice informatie care ma poate ajuta !!!

PS: am mai gasit alte discutii pe aceeasi tema in forum, in situatia imobilelor edificate inainte de 2001, unde procedura de intrare in legalitate este mult simplificata, se poate face cu ajutorul unor acorduri notariale din partea unor vecini binevoitori.
buna ziua,

am mai discutat pe forum legat de urmatoarea problema :

cum pot evita un eventual partaj succesorial ?
parintii doresc sa imi lase in proprietate un imobil, dobandit de catre
dansii in anul 2000.
in aceeasi perioada, parintii au facut o donatie, o casa fratilor mei.
(donatie autentificata notar)

daca eu pe parcursul anilor, din 2000 pana in prezent am facut investitii in imobilul respectiv, (nu era decat o camera-o anexa si un parter construit fara finisaje) astfel in prezent imobilul este parter + etaj, finisaje normale.

vreau sa intocmesc un act juridic pentru cota parte ce ii revine tatalui meu.
astfel incat ceilalti frati sa nu poata beneficia de cota parte din acest imobil, in cazul
unei succesiuni, pentru cota ce revine din partea tatalui.

stiu ca in cazul unui succesiuni, 1/2 revine sotului supravietuitor, apoi restul de 1/2 se imparte in parti egale intre sotul supravietuitor si cei 3 descendenti.

ceilalti frati ar beneficia de 1/2, insa mai exista acea donatie de care au beneficiat deja din parte parintilor.

nu vreau sa las portite pentru procese in instanta si alte discutii, nu caut sa profit de pe urma parintilor, in momentul in care au decis sa le doneze fratilor mei , ideea era ca eu sa raman sa locuiesc cu ei, iar imobilul in cauza sa imi revina mie.
astfel am hotarat sa fac si investitii financiare substantiale, pe parcursul anilor, din 2000 pana in prezent, de la acel parter nefinisat, am ridicat un etaj, am adus imbunatatiri astfel incat eu si parintii mei sa beneficem de un confort normal.

aceste investitii au fost sume de bani,3-4000 de euro, plus un credit de 4000 de euro.
fratii au beneficiat deja de o donatie (acea casa, pretul de achizite in anul 2000 a fost cam 7000 de dolari).

m-am gandit si la varianta unui contract de vanz-cumparare, in care sa mentionez donatia facuta de parinti fratilor, plus celelalte investitii facute de catre mine, insa cu greu as putea sa imi permit taxele notariale si impozitul catre stat.
sigur trebuie sa existe o solutie.

apreciez si multumesc anticipat pentru orice raspuns care ma poate ajuta !!!