avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 377 soluții astăzi
Forum Activitate radub2012

Activitate radub2012

Bună ziua,

Doresc să deschid o acțiune civilă împotriva unei companii.

Sediul principal este în SUA dar are subsidiară cu același nume și în România (București).

Eu domiciliez în Constanţa.

După ce criteriu se stabilește judecătoria competentă teritorial: în funcție de adresa pârâtului sau după locația manifestării prejudiciului reclamat ?

Mă pot adresa judecătoriei Constanţa ?

Mulțumesc anticipat pentru lămuriri,
Radu
Buna ziua,

Acum o luna de zile am depus o sesizare la procuratura.

De atunci nu am nicio veste de la dansii.

Puteti va rog sa-mi dati trimiteri catre legislatia care precizeaza daca si ce informari asupra mersului anchetei poate solicita reclamantul in timpul desfasurarii anchetei ?

Multumesc frumos,
Radu
Buna ziua,

Voi depune o plangere scrisa catre parchet.

Sa zicem ca o trimit si la organe de presa sau ONG-uri dar in plangere nu apar nume si adrese concrete in afara de numele meu (pentru ca nu le am inca, urmeaza a se afla lesnicios in cadrul anchetei).

In acest caz:

1. poate procurorul sa anuleze declansarea anchetei corespunzatoare ? (sa abandoneze cazul ?)

2. poate judecatorul, ulterior deschiderii cazului si ajungerii in instanta, sa anuleze procesul ? (sa abandoneze cazul ?)

Multumesc anticipat pentru raspunsuri!
Buna ziua,

As avea nevoie de o lamurire privind recunoasterea si inregistrarea in contabilitate a TVA aferente unei tranzactii intracomunitare.

Exemplu
O companie cu sediul unic in Letonia (comp.A) face o livrare de bunuri catre o companie cu sediul unic in România (comp.B).
Valoarea standard a TVA in Letonia este de 21%.
Comp.A va emite factura catre comp.B.
Datorita armonizarilor fiscale comunitare factura va contine (pe langa alte elemente obligatorii care nu fac obiectul acestei discutii) si:
descrierea bunurilor
unitati de masura
cantitati
preturi unitare (fara VAT)
preturi totale (fara VAT)
valoarea procentuala a VAT (21%) aplicata sumei preturilor totale
valoarea nominala a VAT
pretul final al facturii: 1,21 x suma preturilor totale ale fiecarui produs/sortiment

Odata factura ajunsa la contabilul comp.B, in temeiul Codului Fiscal Român, art.137, alin.1, lit.c, acesta va considera suma preturilor totale ale fiecarui produs/sortiment ca baza de impozitare. Va incarca gestiunea cu acest pret iar in contul 4427 va inregistra TVA standard in România: 24%.

Intrebari
Este valabila aceasta abordare ? Daca da, are contabilul temei legal in baza Codului Fiscal de a obtine in contabilitate un pret final al facturii mai mare decat cel inscris pe aceasta ? (1,24 x suma pr.fin.ale prod/sort. > 1,21 x suma pr.fin.ale prod/sort.)

Multumesc in avans pentru lamuriri,
Cu stima,
Radu