avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 526 soluții astăzi
Forum Activitate elmona

Activitate elmona

Răspuns la discuția Renuntare la uzufruct viager
Multumesc, nu intentionam sa declaram despagubirea daca se accepta acest lucru la notar (renuntare la uzufruct viager fara despagubire), tocmai de aceea as fi fost interesata in plus de documentele cu care trebuie sa ne prezentam si , daca e posibil, valoarea taxelor. Si, daca dupa incheierea actului, in calitate de proprietar de drept mai am de mers la alte autoritati pentru scoaterea din drepturi ale uzufructuarului.
Buna ziua,
As dori sa stiu cum se procedeaza, ce acte trebuie si eventual ce taxe trebuie platite in cazul renuntarii la uzufruct viager. Mai exact: eu, in calitate de nud proprietar, am stabilit cu uzufructuarul ca, in schimbul unei sume de bani, acesta sa renunte la dreptul de uzufruct viager asupra casei si terenului ( intabulare in Cartea funciara). Urmeaza sa mergem la un notar si sa oficializam acest fapt. As vrea sa am informatii de actualitate despre aceasta procedura, eventual ce anume trebuie sa se mentioneze in act si cine plateste taxele aferente.
Multumesc.
Multumesc.
Conform OUG 71/2009, drepturile băneşti obţinute de bugetari în instanţă se achită de către stat, în mod eşalonat, astfel: în anul 2012 se plăteşte 5% din valoarea titlului executoriu, în anul 2013 - 10%, în anul 2014 - 25%, în anul 2015 - 25%, iar în anul 2016 - 35% din valoarea titlului executoriu.
O parte din drepturile banesti mi-au fost acordate pana la aparitia acestei ordonante.
Intrebarea mea este : trebuie sa primesc 5% din suma initiala sau din suma ramasa de plata ?
Răspuns la discuția uzufruct viager
Multumesc.
Răspuns la discuția uzufruct viager
Stiu ca nu e vorba numai de roadele pomilor, dar, printre altele exista si acestea. Am inteles raspunsul, dar legea protejeaza numai uzufructuarul . In acst caz el poate locui in doua case si poate beneficia de tot ce ii ofera acestea, iar eu, care am vandut un apartament si am investit banii in aceasta casa , nu am niciun drept ci numai obligatii de plata ?
Totusi, faptul ca singura mea locuinta este acolo si ca acest fapt reiese si din adresa din cartea de identitate, nu inseamna nimic ? Faptul ca eu am muncit acolo tot anul iar el a venit numai " la luat" este ok ? Ce pot face in acest caz, pentru ca el poate face orice doreste, iar eu pot ramane pe drumuri ? Unde sa caut, in ce lege, evetualele prevederi pentru cazuri ca acesta ?
Răspuns la discuția uzufruct viager
Uzufructuarul practic nu locuieste acolo, dar a cules si a luat fructele, in toamna. Si asta e o problema pentru mine; avea dreptul la TOT ce s-a obtinut pe terenul din jurul casei ? Daca vrea sa inchirieze integul imobil, eu sunt obligata sa parasesc partea mea de casa unde locuiesc ? Casa mi-a fost vanduta de mama si sotul ei, cu dreptul lor la uzufruct viager. Uzufructuar a ramas sotul mamei, care s-a recasatorit in urma decesului acesteia si s-a mutat la actuala sotie. Uzufructul a vizat intreaga casa si terenul din jurul ei, pana la moartea ultimului dintre ei. Nu pot beneficia de o parte din fructele obtinute? Daca inchiriaza, nu am nicio cota parte din beneficiul obtinut ? Dar mai ales, eu pot ramane in casa numai daca acesta accepta ? Desi nu participa cu nimic la intretinerea imobilului, eu suportand singura deja de 2 ani toate cheltuielile cu reparatii si intretinere, el trece perioadic pe acolo, deci nu pot spune ca a parasit locuinta si nici muatie nu si-a facut la noul domiciliu. Eu sunt nudul proprietar, dar si mostenitoarea mamei, care a beneficiat de uzufruct : nu pot avea niciun drept ca urmare a cestui fapt ?
Pot spune ca lasa sa se degradeze casa, pentru ca el efectiv nu face nimic, dar presupun ca este necesara si o perioada de timp mai mare ca sa dovedesc acest lucru?
Buna ziua,
Sunt intr-o foarte dificila situatie, care succint se prezinta asa:
Sunt nudul proprietar al unui imobil unde si locuiesc de fapt (am carte de identitate cu domiciliul la adresa respectiva ). Am vreun drept acolo sau depind de bunavointa uzufructantului viager ? Am renovat casa respectiva cu banii obtinuti din vanzare apartamentului in care locuisem , plus din alte credita bancare, fara sa-mi iau nicio masura de siguranta legala.
Daca uzufructantul vrea sa ma dea afara , are dreptul legal s-o faca ?
Multumesc pentru raspuns. Din pacate, nici incepand cu data de 1 noiembrie nu s-a inregistrat promovarea mea. Ce pot face in aceasta situatie, cui sa ma adresez ? La institutia unde lucrez constat ca nu exista transparenta . Ce-ati face in situatia mea ?
Va salut si va rog sa ma lamuriti in urmatoarea situatie :
Pe data de 3 septembrie 2012 am sustinut examenul de promovare in clasa de la referent la consilier asistent si mi s-a spus ca este ok. Totusi, au trecut deja 2 luni si eu sunt tot referent. Mi s-a spus ca nu a venit raspunsul ( confirmarea ?) de la anfp. Este posibila aceasta situatie? Incepand cu ce data sunt consilier asistent, indiferent cand va veni raspunsul asteptat, daca acesta da unda verde ? Unde ma pot adresa pentru informatii,in masura in care acestea nu pot fi obtinute de la institutia la care lucrez ?