avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 474 soluții astăzi
Forum Activitate rmilitaru1

Activitate rmilitaru1

Bună ziua! Dorim să dizolvăm o asociație care nu are datorii. Este necesar să numim noi, comitetul director (și să plătim) un lichidator, sau este suficient să depunem Hotărârea Comitetului director a asociației, la judecătorie și judecătoria numește un lichidator (caz în care nu plătim lichidatorul)?
Va multumesc pentru raspunsul detaliat, foarte util.
Avocata nu a depus cerere, desi am convenit pentru onorariu separat pentru fiecare audiere la care va asista. Va multumesc pentru raspuns, a fost util pentru mine sa ma lamuresc.
As dori sa stiu daca in cazul depunerii unei plangeri penale, este obligatoriu ca avocatul reclamantilor sa fie instiintat cand sunt chemati paratii sa dea declaratii.
In cazul nostru, avocatul nu a fost instiintat.
ORDIN Nr. 119 din 4 februarie 2014
pentru aprobarea Normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei
ART. 3
(1) Amplasarea clădirilor destinate locuinţelor trebuie să asigure însorirea acestora pe o durată de minimum 1 1/2 ore la solstiţiul de iarnă, a încăperilor de locuit din clădire şi din locuinţele învecinate.
(2) În cazul în care proiectul de amplasare a clădirilor evidenţiază că distanţa dintre clădirile învecinate este mai mică sau cel puţin egală cu înălţimea clădirii celei mai înalte, se va întocmi studiu de însorire, care să confirme respectarea prevederii de la alin. (1).

Adica emiterea autorizatiei de construire pentru intrarea in legalitate a noului bloc ar trebui sa fie conditionata fie de respectarea distantei dintre cladiri (in acest caz, 30m), fie de intocmirea unui studiu de insorire prin care sa se demonstreze ca la 22 decembrie, cladirea dvs este insorita minimum 1 1/2 ore.
Va recomand sa atrageti primariei atentia, printr-o sesizare, asupra acestui aspect.
Trimiteti o sesizare pe email: isc@isc.gov.ro, catre Inspectoratul de stat in constructii, cu precizarea adresei. Conform Legii 50/1991, actualizata 2014,
art. 29, "(1)Controlul statului în amenajarea teritoriului, urbanism şi autorizarea executării lucrărilor de construcţii se exercită de Inspectoratul de Stat în Construcţii, pe întregul teritoriu al ţării, şi de inspectoratele teritoriale ale acestuia, care dispun măsurile şi sancţiunile prevăzute de prezenta lege. (2)Inspectoratul de Stat în Construcţii şi inspectoratele teritoriale pot dispune oprirea executării lucrărilor de construire sau de desfiinţare, după caz, atunci când constată că acestea se realizează cu încălcarea dispoziţiilor legale, a cerinţelor privind asigurarea calităţii în construcţii, fără proiect tehnic ori pe baza unor autorizaţii nelegal emise. (3)Inspectoratul de Stat în Construcţii şi inspectoratele teritoriale încunoştinţează autoritatea administraţiei publice pe teritoriul căreia s-a efectuat controlul asupra constatărilor şi măsurilor dispuse. În această situaţie organele de control ale consiliilor judeţene sau locale, după caz, au obligaţia să urmărească modul de conformare privind cele dispuse de Inspectoratul de Stat în Construcţii.";
art. 35: "(5)Construcţiile executate fără autorizaţie de construire sau cu nerespectarea prevederilor acesteia, precum şi cele care nu au efectuată recepţia la terminarea lucrărilor, potrivit legii, nu se consideră finalizate şi nu pot fi intabulate în cartea funciară."
Dupa plata amenzii si oprirea lucrarilor, dispuse de ISC, dezvoltatorul imobiliar ar mai avea posibilitatea intrarii in legalitate prin obtinerea unei autorizatii de construire; depinde insa si cat de hotarati sunteti dumneavoastra sa opriti emiterea acestei autorizatii; va recomand depunerea unei sesizari semnate (de cat mai multi proprietari de apartamente din blocul dvs.) si catre primarie.
Multumesc mult, ambele raspunsuri sunt foarte utile.
Am o ruda, pensionar pentru limita de varsta, stagiu de cotizare 46 de ani, care a primit un diagnostic crunt: scleroza laterala amiotrofica. Ar avea dreptul la indemnizatie pentru ingrijitor personal? Ce alte drepturi ar avea? Unde sa ne interesam?
As dori sa stiu daca exista, in materie, metode de calcul a prejudiciului adus unui proprietar de casa, langa care s-a construit un imobil de locuinte colective si care propietar nu mai reuseste sa-si vanda casa, din cauza vecinatatii blocului.
Fiica mea lucreaza, de patru ani, in Marea Britanie, unde isi plateste toate contributiile, conform legii de acolo; in aceste conditii si in situatia in care nu solicita in Romania servicii medicale gratuite, mai are obligatia de a achita CASS in Romania?