Buna seara,
Am decis sa divortez de sotie, iar din momentul in care i-am comunicat acest lucru, ea refuza sa-mi inapoieze anumite bunuri (echipamente de pescuit).
Mentionez ca amandoi ne aflam in strainatate iar bunurile sunt in Romania, in casa in care am locuit, casa care este a sotiei. O cheie se afla la parintii mei, dar in momentul in care i-am adus la cunostinta intentia mea de a divorta, ea a trimis o sora de-a ei sa ia cheia de la parintii mei.
Intrebarea mea este ce anume as putea face dpdv legal, pentru a-mi recupera bunurile,
Multumesc anticipat!
Inainte de a exprima intrebarea ce reiese oarecum din titul subiectului doresc sa detaliez putin, pentru a fi cat mai explicit.
In anul 2007 am divortat de fosta sotie.
In anul 2006, impreuna, am facut un credit pentru renovarea apartamentului in care locuiam la acel moment cu fosta sotie si fetita noastra ce atunci avea 6 ani. Apartamentul respectiv era al parintilor fostei sotii.
De asemenea cred ca trebuie adaugat ca banii din acel credit (de nevoie personale) au fost folositi atat pentru renovarea apartamentului cat si pentru utilarea sa cu mobilier, geamuri termopan, parchet, cheltuieli, etc.
In anul 2007, in momentul cand am parasit acel apartament, impreuna cu fetita, care nu concepea sa stea fara mine si care mai apoi i-a fost incredintata, am luat lucrurile "mobile" pe care le-am depozitat in alta parte, intocmind un proces verbal cu cele depozitate si cu mentiunea explicita ca au fost luate si depozitate pentru a nu fi instrainate inainte de partaj. . Mentionez ca intrucat ne "luptam" pentru fetita, procesele au durat aproximativ un an, pe mine nu ma interesa partajul iar fost sotie nu l-a cerut tocmai pentru ca la mijloc era acel credit.
Am continuat sa platesc acest credit pana in anul 2011, cand am mers la banca si am cerut sa ma execute , rata fiind de 450 lei, dupa executare imi era retinut din salar aproximativ 100 lei.
In luna august 2012 s-a incheiat contractul la firma unde lucram ( o firma de consultanta in constructii), eu fiind trecut in somaj nu mi s-a mai retinut niciun leu.
Nu sunt familiarizat cu procedurile insa presupun ca contractul de credit s-a cesionat unei firme de recuperare creante, care a facut pasii legali pentru recuperare.
Din 2012 nu am mai lucrat cu contract astfel ca acum executorul a solicitat executarea fostei sotii, care lucreaza cu contract la o fabrica.
Zilele trecute am fost sunat de fosta sotie care mi-a "propus" urmatoarele: - intrucat eu nu lucrez sa mergem la notar si sa imi asum acel credit, nu cunosc termenii juridici, insa ce am inteles este ca asumandu-mi acestea, ea va fi exonerata.;
- pentru acestea ea va renunta - tot in scris la notar - la pensia alimentara.
Mentionez ca acele bunuri ce le-am luat din apartament sunt inca depozitate in aceeasi locatie; (Subliniez acest lucru pentru ca in momentul in care m-a sunat m-a "amenintat" voalat cu partajul.)
Suma pe care executorul a inaintat-o spre executare este de aprox. 30.000 lei.
Cuantumul pensiei alimentare este de 120 lei/luna.
Intrebarile mele: 1. Sunt legal posibile propunerile fostei sotii?
2. Daca s-ar face acest partaj, ce ar insemna in sensul abordarii acestui credit, a executarii sale, s-ar lua in calcul ca eu am platit timp de 4 ani singur? (cum am mentionat, pe mine nu ma intereseaza sa primesc ceva bunuri in urma partajului)
Chiar si cel mai simplu calcul matematic pledeaza in favoarea neacceptarii propunerilor. La care se adauga multe din care voi scrie doar unul, care m-a durut si ma doare tare: in primii doi ani dupa divort nu a lasat niciodata fata la mine, apoi nu o lasa mai mult de cateva ore la vreun sfarsit de saptamana; de vacante nici nu vorbesc. (asa cum am spus, eu am dorit fata si in cadrul proceselor de divort si custodie, nu am cerut/specificat perioadele in care fata sa stea la mine). Acum, fetita este destul de mare, are 14 ani vorbim foarte mult si ne vedem mai des.
Imi cer scuze daca postarea este prea stufoasa si multumesc anticipat pentru orice sfat/raspuns.
De aproximativ 2 luni am fost angajat la o firma de componente electronice. Atunci mi s-a comunicat o modalitate "ciudata" de management al orelor suplimentare prestate. (doresc sa mentionez ca aceste ore suplimentare sunt aproximativ zilnice, fiind foarte mult de lucru.)
Si anume ca orele suplimentare se cumuleaza pana se ajunge la numarul de 100 de ore prestate, care raman intr-un "fond de criza" (mi s-a facut referire la criza economica si ca asa se procedeaza in Germania, unde compania la care lucrez are sediul central). Abia ce trece de acest numar 100 vor fi remunerate, iar daca la sfarsitul anului suma orelor suplimentare depaseste acest target, se platesc de la 50 incolo... Problema este ca niciodata nu se va ajunge sa se treaca de acest target ei avand grija sa trimita acasa oamenii pe motiv ca nu este de lucru, etc...
Intrebarea mea este cu privire la legalitatea acestei proceduri.
Va multumesc.
Multumesc pentru raspunsurile prompte; da, venitul era mai mare decat minimul pe economie, la momentul stabilirii pensiei. As mai dori sa stiu daca, pentru acest demers, am nevoie de un avocat, sau ma pot eu adresa direct instantei.
De asemenea, as dori sa stiu, daca sunt formulare "tip" pentru cererea de modificare a pensiei de intretinere.
Inca o data, va multumesc!
Buna ziua,
Incepand cu aceasta luna mi s-a terminat contractul de munca, devenind somer. In aceste conditii as dori sa mi se modifice/micosreze pensia de intretinere stabilitia prin hotarare judecatoreasca.
As dori cateva informatii despre procedura/pasii pe care trebuie sa ii urmez.
Mentionez ca am toate documentele de incetare a activitatii de la compania la care am fost angajat.
Multumesc.