Am pus aceasta intrebare pentru ca am gasit pe acest link:
http:legeaz.net/spete-drept-comercial/
recursul-impotriva-incheierilor-premergatoare-este-450-2011
"Recursul împotriva încheierilor premergătoare este inadmisibil
- art.282 alin.2 Cod procedură civilă\" si nu stiam sa il interpretez.
Multumesc pentru raspuns.
As dori sa stiu daca solutia : "Anuleaza ca netimbrat apelul formulat de reclamant X impotriva sentintei civile nr.X pronuntate in dosarul civil nr.X al Judecatoriei X si impotriva incheierilor premergatoare, pe care le mentine" poate fi atacat cu Recurs.
Multumesc
Scuze daca nu am fost explicit.
Deci, tatal sotiei a lasat prin testament mostenirea sotiei. La notar, s-a tinut cont de prevederile legale si sorei sotiei i-a fost atribuita partea de mostenire cuvenita unui mostenitor rezervatar. Cu alte cuvinte, sotiei i-a revenit 2/3 iar sorei sotiei i-a revenit 1/3 din mostenire. Amindoua au acceptat aceasta solutie si s-au emis certificatele de mostenitori.
Mentionez ca tatal celor doua surori (socrul meu) a decedat pe 11 sept. 2006, zi considerata prin lege drept startul succesiunii.
Citatia emisa de judecatorie in procesul intentat de sora sotiei pentru anularea testamentului si a certificatului de mostenitor, poarta data de 18 sept. 2009, si e un alt proces decit cel in curs, intentat de sotie pentru iesirea din indiviziune.
Deci, sora sotiei a deschis procesul de anulare a testamentului si a certificatelor de mostenitori la mai mult de 3 ani de la deschiderea succesiunii (a decesului tatalui lor) si dupa ce a acceptat succesiunea prezentata de notar conform legii, adica tinind cont de dreptul ei de mostenitor rezervatar.
Sper ca am fost mai clar de aceasta data.
Cu multumiri,
dadam.
Imi cer scuze pentru confizia creata in prima fraza.
A se citi:
Sora sotiei a deschis proces pentru anularea testamentului tatalui ei cit si al mostenirii acceptate de ea in fatza notarului.
In loc de:
"Sora sotiei a deschis proces pentru anularea testamentului tatalui ei si a sotiei cit si al mostenirii acceptate de ea in fatza notarului."
Sora sotiei a deschis proces pentru anularea testamentului tatalui ei si a sotiei cit si al mostenirii acceptate de ea in fatza notarului. De precizat ca tatal celor doua surori a lasat prin testament intreaga lui mostenire sotiei mele. La notariatul unde a fost inregistrat testamentul, sora sotiei si-a primit partea de mostenitor rezervatar, pe care a acceptat-o atunci.
Motivul invocat acum de sora sotiei, la aproape 3 ani de la deschiderea si acceptarea succesiunii, este "insanitate de spirit" si "lipsa temporara de discernamint" a tatalui lor.
De mentionat si faptul ca este pe rol un proces de indiviziune deschis de sotie si ca mostenirea - o casa cu o bucatarie, sufragerie si dormitor - practic nu poate fi divizata.
Trecind de faptul ca sora sotiei intineaza memoria tatalui sau si arunca cu laturi asupra sorei ei, as dori sa stim ce spune legislatia in materie in privinta legalitatii unei astfel de cereri de anulare a testamentului si certificatelor de mostenitori.
Stimate Doamne, Stimati Domni,
Ma adresez Dumneavoastra in speranta ca voi primi un raspuns cit mai repede cu putinta.
Prezint mai jos cazul a doua surori, singurele mostenitoare de pe urma tatalui lor ( mama lor a murit 8 ani in urma si partea ei de mostenire a fost impartita conform legii intre sot si cele 2 fiice).
Sora mica a primit prin testament intreaga masa succesorala din partea tatalui.
Conform Codului Civil , (Art.830 (1) "Rezerva succesorală a fiecărui mostenitor rezervatar este de jumătate din cota succesorală care i s-ar fi cuvenit ca mostenitor legal."
Deci, sora desmostenita ar avea dreptul la un sfert din masa succesorala de pe urma tatalui, iar sora "legatar universal" ar trebui sa primeasca prin lege, 3/4.
In schimb, Notariatul a decis ca masa succesorala sa fie impartita astfel: 2/3 legatarul universal si 1/3 legatarul rezervatar. Notariatul citeaza art. 76, 83, 86 din Legea 36/1995 precum si art. 841 din Codul Civil.
Or, aceste articole citate de Notariat nu specifica cum se face impartirea masei succesorale.
Exista o alta legislatie care permite Notariatului sa decida schimbarea procentelor specificate prin Codul Civil ?
Poate fi combatuta o asemenea decizie deja semnata de reprezentantul legal al legatarului universal ?
Asteptam un raspuns din partea dumneavoastra.
Cu stima,
Dumitru Adam.
P.S. Nu doresc sa intru in amanunte asupra deciziei tatalui de a dezmosteni una din fiice, precizez doar ca atunci cind o persoana ia o asemenea decizie, exista temeiuri sa o faca.