avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 555 soluții astăzi
Forum Activitate LaviniaFlorentina

Activitate LaviniaFlorentina

Răspuns la discuția Precontract in lipsa intabularii
Am inteles. Va multumesc din suflet! In orice caz, avand in vecere ca proprietarii au eliberat deja garsoniera in ideea ca noi urma sa ne mutam acolo de la 1 decembrie, vom merge la notariat zilele urmatoare, cu toate actele garsonierei, si vom decide la fata locului, in functie de ce se va vedea cu dosarul in fata. Eventual vom face un tip de act, care sa ne permita sa ne mutam, sub o forma de chirie platita in avans sau ceva de genul, si apoi vom vedea ce se intampla cu actele si intabularea...m
Inca o data, va multumesc!
Răspuns la discuția Precontract in lipsa intabularii
Va multumesc frumos pentru raspuns! Deci, prin urmare, nu recomandati nici semnarea promisiunii de vanzare-cumparare, corect?
Buna ziua! Intentionam saachizitionam o garsoniera. Actualii proprietari un cumparat-o acum 25 de ani de la o firma care a fost lichidata in urma cu 15 ani. La fel ca si alti vecini din acelasi imobil, pentru a intabula garsoniera pe care o au in propirietate cu acte in regula (lipseste doar intabularea care, dupa cum stiti, nu era necesara in urma cu 25 de ani), este necesara mergerea in instanta deoarece respe tiva firma nu are un lichidator. Noi intentionam sa cumparam respectiva garxoneira pentru a ne muta in ea la inceputul lui decembrie. Am inteles ca se poate face o promisiune bilaterala de vanzare-cumparare, in ideea ca noi sa putem da un avans de maxim 10% din costul total al garsonierei, promisiune in care sa fie mentionata chestiunea cu intabularea si faptul ca totul se finalizeaza odata obtinuta intabularea. Ce voiam sa intreb este: care sunt riscurile unei astfel de proceduri si ce anume este de evitat intr-o asemenea situatie? Multumesc anticipat!
Buna seara! Voiam sa intreb ce se intampla daca in momentul achizitiei unui imobil, la notariat este prezent si semneaza doar unul din soti? Este nevoie de prezenta ambilor soti sau proprietatea devine a ambilor soti in baza contractului de casatorie in vigoare la data semnarii contractului de vanzare-cumparare?
Va multumesc anticipat!
Buna ziua! Intentionam sa ne cumparam un apartament si voiam sa intreb, in ce masura este posibil ca pe titilul de proprietate sa fie trecut direct fiul nostru minor? Multumsc anticipat!
In concluzie, angajatorul are dreptul legal de a desfiinta postul si are, deasemeni, dreptul de a-mi cere sa nu mai vin la munca pe perioada preavizului.
In cazul in care angajatul se considera neindreptati, are dreptul de a actiona in instanta pe angajator si totul se decide la acest nivel. Am inteles bine?
Multumesc!
Buna seara! Am lucrat la o firma incepand de la 1 aprilie 2013. Dupa 3 luni am trecut perioada de proba si mi s-a facut contract pe perioada nedeterminata, pe post de traducator. Pe langa drepturile salariale, in toata aceasta perioada mi s-a decontat si drumul pana la serviciu si inapoi. Vineri, 25 octombrie, am fost informata, fara prea multe detalii, ca postul meu urmeaza sa fie desfiintat de la 1 noiembrie 2013. Apoi, luni, mi s-a cerut sa semnez preavizul, conform caruia urmeaza sa ma gasesc in preaviz pana pe 25 noiembrie, timp in care voi primi drepturile salariale. Dar, pentru a nu mai fi nevoiti sa imi deconteze drumul si pe perioada preavizului, mi s-a cerut ca de astazi, 29 octombrie, sa nu mai merg la munca. Legal, pare ca totul e in regula. Dar, voiam sa intreb daca e normal sa se actioneze in felul asta, in conditiile in care noi am demarat lucrurile si pentru un credit in vederea achizitionarii unei locuinte (ptr. a nu mai face naveta) si daca pot sa imi revendic drepturi in plus, daune morale, sau ceva de genul acesta?
Multumesc anticipat!
Răspuns la discuția salariul minim pe economie
Mi s-a spus ca aceasta clauza prevede ca, daca se inchide contractul in anumite conditii (gen plecarea la o firma concurenta) si la cererea angajatului, acesta din urma s-ar obliga sa plateasca o despagubire firmei care ar fi de 250 milioane, in lei vechi. Imi pare a fi o suma exorbitanta, mai ales ca mi s-a spus ca este ilegala existenta clauzei avand in vedere ca nu se ofera curs formare profesionala sau ceva de genul asta.
In ceea ce priveste taxele la stat, voi verifica pe link-ul primit.Multumesc! La firmele la care am mai lucrat aveam salariul brut, din care se scadeau impozite, somaj si restul, rezultand astfel salariul net. De aceea, avand in vedere ca ei ofera in acte un salariu minim, am banuiala ca poate nu platesc aceste taxe, pentru angajati si risc sa ma trezesc fara asigurare de sanatate sau mai stiu eu ce. La asta ma refeream, nu la taxele datorate statului de catre firma ca presupun ca sunt in regula, avand in vedere cat de atenti sunt la detalii.

Inca o data, va multumesc!
Răspuns la discuția salariul minim pe economie
Si mie mi se pare ciudat. Firma respectiva cere ca, pe langa contract, sa se semneze si o clauza care prevede ca angajatul nu are voie sa isi dea demisia pentru o perioada de 5 ani, in anumite conditii pe care inca nu le-am vazut pentru ca inca nu am semnat nimic. In acest context, despre aceeasi firma, am aflat ca toti angajatii au acelasi salariu pe cartea de munca, adica minimul pe economie (cum mi s-a spus si la interviu), dar diferentierile se fac in salariul primit de angajati. Si, singurul motiv pentru care o firma ar face asta, din cate imi dau seama, ar fi ca de fapt plateste mai putin taxe la stat, sau nu plateste contributiile la stat, gen somaj, asigurare de sanatate, etc. Personal nu am mai auzit de asemenea practici.

Va multumesc mult!
Răspuns la discuția salariul minim pe economie
Firma la care ar urma sa ma angajez, ofera, pe cartea de munca salariul minim pe economie, de 700 brut si netul care ii corespunde, dar angajatii iau salariile in mana, in functie de functie.Mie, de exemplu, mi-au spus ca as primi in mana 800 ron. Ce parere aveti? Firma respectiva plateste taxele la stat sau nu?