avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 770 soluții astăzi
Forum Activitate ibanica

Activitate ibanica

Răspuns la discuția donatie teren agricol
Multumesc pentru raspunsul prompt!
Daca bunicul meu imi da 15000m2 de teren agricol, care este procedura, e nevoie de act de vanzare cumparare? Se platesc taxe in functie de valoarea terenului? Cum pot face sa obtin taxe minime (terenul este extravilan, fara valoare comerciala deosebita)?
Răspuns la discuția Contract intre doi comisionari?
Multumesc. Aveti dreptate.
Am o problema ceva mai incurcata.
Sunt asociat cu un cetatean strain care a contactat o firma din tara lui, interesata sa cumpere produse alimentare. Am incheiat cu aceasta firma o intelegere scrisa prin care vom primi un procent din suma totala platita de cumparator.
Am gasit un furnizor printr-un cetatean din Republica Moldova. Prin urmare, nu stiu datele firmei care vinde, moldoveanul se ocupa de comunicarea cu ea, stiu doar ca este dintr-o tara UE. Acest al doilea comisionar (cetateanul moldovean) ne-a trimis, asa cum i-am cerut, un contract de comision in lb. engleza.
Asociatul meu se consulta cu un avocat. Eu credeam ca acesta ne va trimite un contract in care sa fim mentionati atat noi, cele doua parti comisionare, cat si cele doua firme. Ei bine, nu, mi s-a cerut ceva destul de vag pentru mine. Oricum, nu am inteles care ar fi, din punct de vedere juridic, denumirea documentului pe care trebuie eu sa i-l cer moldoveanului. Mi s-a spus ca ar fi bine sa-i cer un fel de contract de colaborare intre el si noi, deci intre cei doi comisionari. Si apoi sa trecem mai departe, la semnarea contractelor propriu-zise cu firmele.
Exista vreun tip de contract uzual in aceste situatii? Ce ar trebui sa-i cer acestui al doilea comisionar? Cum se numeste un astfel de document?
Pe de alta parte, m-ar interesa sa stiu daca exista o procedura mai simpla care sa ne lege din punct de vedere juridic pe toti cei implicati in eventuala tranzactie. Ce ne recomandati?
Va multumesc pentru amabilitate.
Sunt asociat vizibil (principal) in cadrul unei asocieri in participatiune cu un cetatean strain care figureaza ca asociat secundar. In tara respectivului, rolurile sunt inversate: acesta este asociatul vizibil, eu cel invizibil.
Dorim sa intermediem (prin comision) importul si exportul de produse dintre producatori si distribuitori din ambele tari. Am stabilit ca vom ramane persoane fizice. As avea trei intrebari:

1) Din cate am inteles, pot ramane persoana fizica neautorizata daca intermediez o data, de doua ori astfel de tranzactii. Daca, insa, aceasta activitate va capata caracter constant am obligatia de a ma inregistra ca PFA? Cand apare aceasta obligatie?

2) Am inteles ca asocierea in participatiune nu creeaza o noua entitate juridica. Care va fi statutul meu, cum ma pot recomanda fata de partenerii, clientii mei din Romania? Ca PFA? Ca firma?

3) Care credeti ca este forma cea mai avantajoasa pentru mine de a incasa comisionul stabilit: direct de la furnizorul strain sau de la clientul roman?

Va multumesc.
Va multumesc pentru raspunsul foarte prompt. Ma bucur ca ati dus discutia pe o pista la care nu m-am gandit. De fapt, chiar asta asteptam de la acest forum. Voi contacta un avocat pentru o discutie in detaliu.
Va urez mult succes in continuare!
As dori sa aduc in Romania produse alimentare din strainatate si sa scot profit din comision. Pentru aceasta, lucrez alaturi de un cetatean strain care cauta furnizori in tara respectiva.
Avocatul din tara respectiva al acestui cetatean strain mi-a propus un contract de asociere in participatiune in care eu sa fiu asociatul vizibil, administratorul, iar cetateanul strain sa fie asociat secundar (invizibil). Insa prevederile contractului nu imi convin, deoarece voi fi unica persoana responsabila de activitatea comerciala ulterioara.
As dori sa intreb daca se poate incheia un simplu contract de comision, in momentul in care voi gasi distribuitorul. In acest caz, contractul s-ar putea incheia intre acest distribuitor si cele doua persoane care se ocupa de intermediere (eu si cetateanul strain)?. Un astfel de contract este suficient in acest caz sau avem nevoie si de alte acte care sa ne desemneze statutul? Adica nu vom forma o noua entitate juridica, nu vom fi nici PFA, dar avem nevoie de un altfel de statut?
Un astfel de contract poate obliga distribuitorul sa lucreze exclusiv cu noi? Adica sa nu apeleze la serviciile noastre o singura data si apoi sa caute singur producatorul.

Multumesc.
Buna ziua!

Sunt cetatean roman si as dori sa infiintez, in parteneriat cu un cetatean strain, o firma in Romania care sa aiba ca obiect de activitate intermedierea intre firme din tara rexpectiva producatoare de produse alimentare si firme romanesti de distributie sau retail.
M-am orientat catre un SRL. Partenerul meu imi sugerase un SNC (forma corespunzatoare in tara sa de provenineta).
Care ar fi cea mai avantajoasa forma de asociere in conditiile in care am dori sa lucram pe baza de comision?
Ce taxe si impozite va trebui sa plateasca firma care obtine castiguri din comisioane?

Va multumesc.