Buna ziua, am in intretinere un copil minor in varsta de 15 ani, sunt separat cu sotul de aproape 2 ani, el lucreaza in strainatate, de curand a obtinut si rezidenta in tara in care lucreaza, as dori sa stiu ce pensie se poate calcula pentru intretinerea minorului?
25 % din veniturile lui sau din salariul minim din tara?
care sunt drepturile copilului in acest caz?
Buna ziua,
In urma cu cativa ani am fost asociata la o asociatie familiara, doar in acte.In urma acestei asocieri, m-am trezit cu o suma de plata datorata la stat (impozit pe venit), neachiatat la timp.
Eu figuram ca asociat doar in acte , lucrand la aceasta asociatie ca vanzatoare , luind lunar un salariu, nebeneficiind de nici un divident , din urma asocierii.M-am trezit cu o hartie la actualul loc de munca cu o proprire de 1/3 din salariu ,ceea ce s-a si intamplat.as dori sa stiu daca este o lege data sa mi se opreasca mai putin din salariu pentru a ma putea intretine eu si fata mea pe care o am in intretinere,in varsta de 14 ani, starea mea actuala este despartita dar nu cu acte de divort.
In urma cu multi ani , am fost asociata cu o asociatie familara doar pe hartie,(fiind vorba de un magazin cu produse alimentare si nealimentare).Asociatia a fost inchisa , si mi-a venit sa platesc o suma de 2800 lei restanta de la impozitul pe venit.As dori sa stiu cum pot obliga fostul asociat sa plateasca deoarece eu nu am semnat alta hartie decat aceea ,neprimind nici o cota parte de castig.Eram o simpla angajata,care primeam salariu lunar.Dar am facut acea hartie ca sa fie totul in regula .
M-am gandit sa fac prin notariat o hartie precum i-am imprumutat cu aceasta suma.
Precizez ca deja mi-a venit la servici o decizie prin care mi se face o proprire pe salariu de 1/3 din venituri.
As mai dori sa stiu daca aceasta suma poate fi diminuata de la 1/3 din salariu, la o suma de 100 lei pe luna.Am discutat si la trezoreria de unde mi-a venit hartia, si mi-a zis ca se poate opri mai putin, dar la servici mi s-a spus ca nu se poate .
Va rog frumos , este vreun articol de lege care sa-mi poata inlesni o proprire mai mica?
Precizez ca sunt o mama singura care intretine un copil de 14 ani ,nedivortata,la care tatal nu contribuie lunar la intretinerea copilului.
da ,participa, dar numai cand are el de munca -zice el
Am parasit domiciliul in iulie 2011-pe acest an mi-a dat pentru copil 3 luni cate 500 lei
Pe 2012- pe lunile -aprilie,mai ,iunie,septembrie cate 500 luni fiecare
Cand este in tara ii face mici cumpraturi care zice el ca sunt destule.
Eu as dori daca pot sa-l oblig sa asigure o suma lunara pentru intretinere,deoarece copilul nu mananca numai cand el munceste .
Multumesc anticipat.
multumesc pentru raspuns
el este plecat din tara pe perioada scurta si se intorce in casa .nu pot sa ma mut de fiecare data cand el vine in tara,pentru a evita alte conflicte.
Daca am inteles bine este obligat sa plateasca 1/4 din salariu si daca nu a fost intentat divortul?
Precizez ca i-au intrat in cont pe 14 zile de munca 3650 lei, iar el i-a dat copilului doar 500 lei.
precizez ca are si diurna si salariu nu stiu in ce procent fiecare.
buna ziua,
am o intrebare: daca sotii nu sunt divortati legal exista o procedura de a obliga tatal copilului sa asigure copilului o suma de intretinere lunara?
Precizez ca am parasit domiciliul conjugal impreuna cu copilul care este in varsta de 14 ani , de un an de zile . Tatal copilului munceste momentan in strainatate si primeste lunar diurna si salariu in cont bancar,stiu ca are semnat si un contract in tara cu un salariu . As dori sa stiu ce procent i se cuvine copilului.daca i se cuvine ,deoarece nu a fost inaintat divortul .
Am parasit domiciliul din cauza violentei sotului .
As mai dori sa stiu daca am vreo sansa sa primesc o parte din casa .Casa fiind pe numele amandorura, deoarece am parasit domiciliul .
Multumesc anticipat .