avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 537 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort

buna ziua,
am o intrebare: daca sotii nu sunt divortati legal exista o procedura de a obliga tatal copilului sa asigure copilului o suma de intretinere lunara?
Precizez ca am parasit domiciliul conjugal impreuna cu copilul care este in varsta de 14 ani , de un an de zile . Tatal copilului munceste momentan in strainatate si primeste lunar diurna si salariu in cont bancar,stiu ca are semnat si un contract in tara cu un salariu . As dori sa stiu ce procent i se cuvine copilului.daca i se cuvine ,deoarece nu a fost inaintat divortul .
Am parasit domiciliul din cauza violentei sotului .
As mai dori sa stiu daca am vreo sansa sa primesc o parte din casa .Casa fiind pe numele amandorura, deoarece am parasit domiciliul .
Multumesc anticipat .
Ultima modificare: Vineri, 14 Septembrie 2012
dahp, utilizator
Daca tatal nu intelege sa participe de bunavoie la intretinerea copilului, puteti cere in instanta sa fie obligat la plata unei pensii, echivalentul a 1/4 din veniturile tatalui.
Pentru casa, trebuie sa cereti partajul bunului ( ar fi bine sa fiti divortati in prealabil), cota dvs nu e afectata pt ca ati parasit domiciliul. Daca tot e plecat la munca in strainatate, de ce nu va intoarceti in casa ?

multumesc pentru raspuns
el este plecat din tara pe perioada scurta si se intorce in casa .nu pot sa ma mut de fiecare data cand el vine in tara,pentru a evita alte conflicte.
Daca am inteles bine este obligat sa plateasca 1/4 din salariu si daca nu a fost intentat divortul?
Precizez ca i-au intrat in cont pe 14 zile de munca 3650 lei, iar el i-a dat copilului doar 500 lei.
precizez ca are si diurna si salariu nu stiu in ce procent fiecare.
Ultima modificare: Vineri, 14 Septembrie 2012
gi-jane2, moderator
Diurna nu va fi luata in calcul pt plata pensiei.
Intelesesem ca nu contribuie la intretinerea copilului, doar daca tatal nu contribuie, va adresati instantei sa-l oblige.
da ,participa, dar numai cand are el de munca -zice el
Am parasit domiciliul in iulie 2011-pe acest an mi-a dat pentru copil 3 luni cate 500 lei
Pe 2012- pe lunile -aprilie,mai ,iunie,septembrie cate 500 luni fiecare
Cand este in tara ii face mici cumpraturi care zice el ca sunt destule.
Eu as dori daca pot sa-l oblig sa asigure o suma lunara pentru intretinere,deoarece copilul nu mananca numai cand el munceste .
Multumesc anticipat.
Chiar daca nu sunteti divortati, puteti formula o actiune de stabilire pensie in favoarea minorului.
Daca v-ati hotarat si doriti sa divortati, in cadrul actiunii de divort se va stabili si pensia de intretinere in favoarea minorului.
Imobilul dobandit in timpul casatoriei are calitatea de bun comun si va putea fi partajat dupa solutionarea actiunii de divort.

Alte discuții în legătură

Pot modifica cuantum pensie alimentara stabilita la notar? daca da, se ia si retroactiv?bună ziua. sunt divorțată de 10 ani, la notar, avem un copil ... CTBx CTBx Bună ziua. Sunt divorțată de 10 ani, la notar, avem un copil și casa impreuna. De comun acord am stabilit ca domiciliul copilului va fi la mama, adică la ... (vezi toată discuția)
Divort ContSters166528 ContSters166528 Locuiesc in chirie cu fica mea de 5 ani,sunt in divort,sotul a parasit domiciliul acum 2 luni.Ce obligatii are el fata de noi pana la divort?In prezent el zice ... (vezi toată discuția)
Divort- drepturi parintesti angelic/// angelic/// buna seara si bine v-am regasit.va rog tare mult sa ma ajute cineva si sa-mi explice mai pe intelesul meu cum sta treaba cu autoritate parinteasca exercitata ... (vezi toată discuția)