avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 368 soluții astăzi
Forum Activitate Roger25

Activitate Roger25

Răspuns la discuția zi libera vaccinare


latka a scris:

Puteti s-o luati cind doriti, nu au dreptul sa va refuze, in articolul pe care l-ati citat, cit si in textul de lege e foarte clar.

Dansii spun ca nu exista norme de implementare, si e interpretabila legea. Oare la ce se refera? Legea respectiva nu e aprobata, publicata, etc?
Salutare,

M-am vaccinat anti-COVID cu doza 3 in data de 20.01, si as dori sa stiu daca aceasta zi trebuie luata obligatoriu in ziua vaccinarii, sau poate fi luata si ulterior, la nevoie, cu o informare in prealabil a angajatorului.
Din textul de lege nu se deduce cum ca trebuie luata in aceeasi zi.
Mai mult, vaccinarea in cazul meu a avut loc intre orele 17 si 18, deci dupa programul de munca. Care e logica ca angajatorul sa ma oblige sa o iau in aceeasi zi?

[ link extern ]

(6) Pentru a nu afecta semnificativ activitatea angajatorului, angajații au obligația de a informa angajatorul cu privire la opțiunile de programare a zilelor libere pe care urmează să le solicite în temeiul prezentului articol, în vederea asigurării în condiții optime a funcționării activității acestuia.
Inca ceva legat de modul in care se poate solicita acest drept:
www.avocatnet.ro/articol_595...

Eu as dori sa imi iau aceasta zi si ulterior, deja e tardiv sa vorbim despre data de 20 care oricum a trecut, si in care am muncit.
Eu vad aceasta zi ca o zi de bonus din partea statului, nu este ca la donare de sange unde e specificat in clar ca trebuie sa fie luata in ziua donarii.
Angajatorul spune ca lipsa normelor de aplicare lasa loc de interpretare, iar ei (firma) o vad ca pe o zi in care mergi sa te vaccinezi, si nu ca pe o recompensa pt ca te-ai vaccinat, de aceea nu ne lasa sa o luam ulterior.
Cu toate acestea, legea permite.
Au dreptul sa imi refuze aceasta zi libera daca vreau sa mi-o iau peste o luna, doar pentru ca asa au stabilit ei printr-un mail, in Oct. 2021?

Multumesc
Răspuns la discuția Amenda Noua Zeelanda
La ambasada? Dar ce treaba are ambasada? Contraventia s-a petrecut acolo intr-adevar, si mi-au trimis-o mie in posta, dupa 6 luni. Eu fiind “main driver”, desi mai exista un additional driver in contract.
Nu ar fi trebuit sa imi trimita si o poza, ceva? Sau un formular pe care sa completez cine a fost soferul?
Situatia e in felul urmator:
Am fost in Noua Zeelanda in ianuarie 4 persoane, si abia luna asta am primit in posta o amenda de viteza, surprinsa pe o camera radar fixa.
Noi cei care am condus masina pe acolo, nu am facut excese de viteza, rar daca am depasit cu 5-7 km/h viteza (la ei maxim este 100).
Problema este ca la data/ora respectiva, nu eram eu soferul, ci al doilea sofer (additional driver) din contractul facut cu firma de car rentals. Deci masina a avut 2 soferi inregistrati, eu fiind persoana principala din contract (cea care a rezervat masina online).
Ce pot face in situatia aceasta?
Noi (mai putin cel de la volan) obisnuiam sa mai facem poze cu telefonul la peisaje iar eu de pe bancheta din spate am 2 poze cu telefonul facute din data respectiva, una la 9:23 alta la 9:51 in care se vede mana ei pe volan. Pe amenda apare ora 9:42. E mai mult decat evident ca ea a condus in dimineata aceea, in plus tin minte perfect ziua respectiva, in care eu nu am condus deloc masina.
Voiam sa intreb, dpdv legal, cum pot contesta eu amenda, daca sunt sigur ca nu imi apartine?
Am incercat sa vorbesc cu persoana respectiva (atunci era prietena mea, acum nu mai este), insa evident ca nu recunoaste nimic.
Daca imaginile radar pe care am sa le cer politiei neozeelandeze nu pot dovedi clar cine a condus masina, se poate anula amenda in instanta?
E o situatie probabil mai rar intalnita, dar as vrea sa stiu cum se procedeaza. Eu clar nu voi plati o amenda ce nu imi apartine.

Multumesc.
Răspuns la discuția Dilema despagubire RCA
Galvani a scris:

Buna ziua,
Conform legislatiei nu sunteti obligat sa mergeti intr-un service anume, recomandat de asigurator. Daca respectati solutia lor tehnologica, respectiv reparatia barei de protective, puteti merge in orice unitate service doriti. Atentie insa, asiguratorul neavand contract cu unitatea respectiva, va poate cere sa achitati dumneavoastra reparatia si sa depuneti documentele la dosar pentru recuperarea sumei.

Iar aceasta despagubire, se face integral? Am depus la dosar factura, bonul fiscal, etc, adica toate documentele necesare cuantificarii sumei. Cand imi recuperez banii, normal e sa imi dea tot ce am platit, sau .. o parte din ei (factura contine doar elementele ce au trebuit schimbate si cu care au fost ei de acord, + costuri de manopera si materiale).

Multumesc.
Răspuns la discuția Citire repartitoare
Da, pai si la apometre la fel e, fiecare da citirea. Sa faca asa si la repartitoare.. nu mi se pare normal sa platesc inca 10 lei pe luna acelei firme care face ce face. Am stat in Brasov, si la Electrica Furnizare Transilvania Sud (asa se cheama la noi), existau niste distribuitori (alta firma), care citeau contoarele de energie electrica o data la 3 luni, cand era regularizarea. Evident, fara niciun cost.
Răspuns la discuția Citire repartitoare

Mie mi s-a spus ca dam pentru ca aia citesc..
Cum adica repartizarea facturii de caldura? Pai caldura nu vine o data cu intretinerea? Eu ma asteptam ca acele repartitoare... sa le citeasca administratorul (sau sa dam noi citirea), exact ca la apometre.
Buna ziua,

Am inteles de la administratorul de pe scara, ca fiecare apartament ar trebui sa dea 10 lei ca sa ni se citeasca repartitoarele, aceasta citire fiind facuta de nu stiu ce firma.
E legal sa ti se ceara bani pentru ceva ce.. e obligatoriu sa faci? Adica sa citesti repartitoarele pentru a vedea consumul? Ce-ar fi daca ni s-ar cere bani si la citirea contorului de gaz sau la cel de curent, in lunile in care se face regularizare?

Multumesc.
Buna ziua,

Vreau sa stiu clar, daca in cazul unui accident in care au fost implicate 3 masini, politistul are obligatia sau nu de a da o copie a procesului verbal, daca accidentul face obiectul unor cercetari penale. Una din cele 3 persoane, mai exact ultimul sofer, intrand in mine, s-a si lovit de airbag, deci s-a victimizat singur, a cerut sa mearga la spital; lui i s-a deschis un proces verbal, care am inteles ca se si anuleaza de catre instanta? Sau cum e.
Politia a intocmit un PV, dar nu ne-a dat nimic, nici copie, nici uneia din parti, spunand ca asa e la accidente din astea cu dosar penal, ca nu se da PV.
Au zis ca daca erau implicate doar 2 masini, atunci da, dar asa nu. Au dreptate?

Exista lege in sensul asta? Ca eu n-am gasit

Multumesc.
Buna ziua,

Situatia este in felul urmator: am de reparat avariile spate ale masinii, pe asigurarea celui care m-a lovit (Euroins). Mi-am ales singur service-ul unde doresc sa o repar (reprezentanta Audi mai exact), iar euroins-ul nu are contract cu ei, asa ca voi plati eu reparatia masinii, urmand sa imi recuperez banii la final.
Am dus masina la reprezentanta pentru demontare si constatare avarii suplimentare, dupa care, consilierul service a instiintat inspectorul de daune asupra avariilor suplimentare, descoperite in plus fata de constatarea initiala, vizuala, facuta de inspectorul de daune (m-am dus eu unde isi desfasoara el activitatea, ca sa imi consemne daunele, vizual - a facut si o fisa de constatare).
Acum, service-ul spune asa (a facut poze reprezentative, clare, trimise prin mail la euroins):

Rog reconstatare pentru urmatoarele repere:

1- bara spate (deformata + gofraj interior rupt de pe bara + suport senzor parcare rupt - se livreaza impreuna cu bara) - de inlocuit;
2- spoiler inf bara spate (rupt) - de inlocuit;
3- suport inf spoiler bara spate (spart) - de inlocuit;
4- suport sub stop drt (spart) - de inlocuit;
5- capota spate (def profund) - suplimentare timp rep + 1,00 h;
6- panou spate (def) - de rep 4.5 h + vopsit;
7- podea pbgj (def) - de rep 1,50 h + vopsit;
8- toba finala drt (def) - de inlocuit;
9- carenaj roata drt spate (rupt in urma deplasarii tobei finale drt catre fata - vezi foto comparative cu partea stg) - de inlocuit.

Inspectorul de la Euroins a raspuns:

Buna ziua

Din lista elementelor pentru care s-a solicitat constatarea suplimentara in urma demontarii, nu se accapta pozitia nr. 8. Pentru restul suntem de acord.
Momentan dosarul este temporizat. Daca pagubitul dosreste sa repare si sa ridice autoturismul din unitatea service, o face la comanda dansului, avand toate datele pentru cuantificarea avariei.

Reprezentanta a ridicat masina pe elevator, a facut un set suplimentar de poze la elementele tobei, si a raspuns din nou inspectorului:

Buna ziua,

Am ridicat masina pe elevator si am facut un set suplimentar de poze care sa va ajute in vedere acordarii urmatoarei suplimentari:

- toba finala dreapta (deformata in zona circulara exterioara - tehnic nu se poate repara o astfel de deformatie datorita pozionarii deformatiei; nu exista nicio scula sau dispozitiv care sa permita o astfel de reparatie) - de inlocuit;
- toba intermediara dreapta (deformata/deplasata catre stanga) - de redresat/ centrat 1,0 h.


Intrebarea mea este: daca euroins in continuare refuza sa accepte inlocuirea tobei drepte (desi solutia tehnica data de service-ul pe care l-am ales spune ca trebuie inlocuita), ce pot sa fac? Pot sa o repar si pe aia pe banii mei, urmand ca ulterior, daca tot nu accepta plata, sa ii reclam la CSA sau sa ii actionez in instanta?

Intrebarea 2: daca imi repar masina intr-un service pe care mi-l aleg eu (oricare ar fi el, fie si reprezentanta marcii masinii mele), atunci asiguratorul are obligatia de a imi deconta tot devizul? Am auzit de la cineva cum ca exista si lege in sensul asta, si nu vad toti banii de pe deviz, ci isi opreste el TVA-ul de 24% si inca ceva, nu mai stiu ce. E adevarat? Adica de exemplu daca devizul meu e la 8000 ron sa zicem, eu depun totul la dosar (chitante, deviz, etc.), iar ei intr-un final imi dau undeva pe la 5000 ron?Adica nu vad toata suma inapoi, de la ei?
Rog pe cineva specializat, si sigur pe raspunsul lui, sa imi raspunda.

Multumesc!