avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 608 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Despagubire deviz RCA
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Despagubire deviz RCA

Buna ziua,

Situatia este in felul urmator: am de reparat avariile spate ale masinii, pe asigurarea celui care m-a lovit (Euroins). Mi-am ales singur service-ul unde doresc sa o repar (reprezentanta Audi mai exact), iar euroins-ul nu are contract cu ei, asa ca voi plati eu reparatia masinii, urmand sa imi recuperez banii la final.
Am dus masina la reprezentanta pentru demontare si constatare avarii suplimentare, dupa care, consilierul service a instiintat inspectorul de daune asupra avariilor suplimentare, descoperite in plus fata de constatarea initiala, vizuala, facuta de inspectorul de daune (m-am dus eu unde isi desfasoara el activitatea, ca sa imi consemne daunele, vizual - a facut si o fisa de constatare).
Acum, service-ul spune asa (a facut poze reprezentative, clare, trimise prin mail la euroins):

Rog reconstatare pentru urmatoarele repere:

1- bara spate (deformata + gofraj interior rupt de pe bara + suport senzor parcare rupt - se livreaza impreuna cu bara) - de inlocuit;
2- spoiler inf bara spate (rupt) - de inlocuit;
3- suport inf spoiler bara spate (spart) - de inlocuit;
4- suport sub stop drt (spart) - de inlocuit;
5- capota spate (def profund) - suplimentare timp rep + 1,00 h;
6- panou spate (def) - de rep 4.5 h + vopsit;
7- podea pbgj (def) - de rep 1,50 h + vopsit;
8- toba finala drt (def) - de inlocuit;
9- carenaj roata drt spate (rupt in urma deplasarii tobei finale drt catre fata - vezi foto comparative cu partea stg) - de inlocuit.

Inspectorul de la Euroins a raspuns:

Buna ziua

Din lista elementelor pentru care s-a solicitat constatarea suplimentara in urma demontarii, nu se accapta pozitia nr. 8. Pentru restul suntem de acord.
Momentan dosarul este temporizat. Daca pagubitul dosreste sa repare si sa ridice autoturismul din unitatea service, o face la comanda dansului, avand toate datele pentru cuantificarea avariei.

Reprezentanta a ridicat masina pe elevator, a facut un set suplimentar de poze la elementele tobei, si a raspuns din nou inspectorului:

Buna ziua,

Am ridicat masina pe elevator si am facut un set suplimentar de poze care sa va ajute in vedere acordarii urmatoarei suplimentari:

- toba finala dreapta (deformata in zona circulara exterioara - tehnic nu se poate repara o astfel de deformatie datorita pozionarii deformatiei; nu exista nicio scula sau dispozitiv care sa permita o astfel de reparatie) - de inlocuit;
- toba intermediara dreapta (deformata/deplasata catre stanga) - de redresat/ centrat 1,0 h.


Intrebarea mea este: daca euroins in continuare refuza sa accepte inlocuirea tobei drepte (desi solutia tehnica data de service-ul pe care l-am ales spune ca trebuie inlocuita), ce pot sa fac? Pot sa o repar si pe aia pe banii mei, urmand ca ulterior, daca tot nu accepta plata, sa ii reclam la CSA sau sa ii actionez in instanta?

Intrebarea 2: daca imi repar masina intr-un service pe care mi-l aleg eu (oricare ar fi el, fie si reprezentanta marcii masinii mele), atunci asiguratorul are obligatia de a imi deconta tot devizul? Am auzit de la cineva cum ca exista si lege in sensul asta, si nu vad toti banii de pe deviz, ci isi opreste el TVA-ul de 24% si inca ceva, nu mai stiu ce. E adevarat? Adica de exemplu daca devizul meu e la 8000 ron sa zicem, eu depun totul la dosar (chitante, deviz, etc.), iar ei intr-un final imi dau undeva pe la 5000 ron?Adica nu vad toata suma inapoi, de la ei?
Rog pe cineva specializat, si sigur pe raspunsul lui, sa imi raspunda.

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: IRIS AG BROKER de ASIGURARE , Consultant asigurari 14:37, 4 Noiembrie 2015
Buna ziua,

Norma RCA prevede ca reparatia se poate efectua in orice unitate de repartii autorizara (RAR).

Asiguratorul va despagubi doar piese/ elementele constate/ reconstatate prin procesul verbal pe care dvs. il semnati.

Daca reparatia se face intru-un service partener ASIGURATOR, decontarea se face direct la service.

Daca reparatia o faceti la alt service (neagreeat), platiti reparatia si depuneti fact/ deviz/ dovada plata la asigurator.

In ambele cazuri, asiguratorul poate sa reduca valoarea despagubirilor doar in cazul in care au fost inlocuite elemente neprevazute in PV, diferite consumabile (ulei, lavete,...) sau ore de manopera daca considera ca s-a depasit normativul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dilema despagubire rca Roger25 Roger25 Buna ziua, Astazi am fost la un centru de daune, unde un constatator Euroins mi-a constatat daunele/avariile spatelui masinii mele, dupa ce am fost lovit in ... (vezi toată discuția)
Asigurare rca refuz plata reparatie Paulist Paulist Buna ziua, am fost lovit in trafic de un asigurat euroins. Masina mea este in garantie asa ca am dus o la reparatie intr o reprezentanta dupa cea am primit o ... (vezi toată discuția)
Asigurari geo_ci20 geo_ci20 Buna ziua ma numesc G. Ciorba, si in data de 28, luna curenta, am fost acrosat de catre o masina care mi-a produs pagube in valoare de 1000 ron. am fost ... (vezi toată discuția)