Buna ziua,
Pe data de 27 ian 2011 am primit un ordin de executare silita pe un contract de leasing intocmit de executorul firmei de leasing, adica chiar ei, nu stiu cum sa zic, un alt birou de al lor , semnat, datat, cu numar de inreg etc . < Am avut un accident in urma caruia a rezultat dauna totala pe autovehicul, ei au incasat banii de la asigurari iar mie in urma calculelor lor nu-mi revenea decat epava evaluata la un pret exorbitant tot de catre ei si o suma infima, bineinteles ca nu am acceptat asa ceva. >
Motivul acestei executari a fost acela ca eu am refuzat sa semnez un act aditional pe care ei mi-l bagau fortat sa-l semnez ca parte a conractului(act aditional), astfel impunandu-mil fortat.
Mentionez ca nu am avut restante pe contract pana in momentul in care ei au facturat rate si dupa ce au incasat banii de la asigurator, facturi pe care ulterior mi-au spus sa nu le iau in seama pentru ca au fost o greseala din contabilitate, la noi in contabilitate bineinteles ca au fost inregistrate (la ei nu, conform unei adrese scrise primite din partea dumnealor). Problema cea mare e ca imediat dupa asta ei au intrat in procedura de reorganizare si va dati si dumneavoastra seama ca nu am mai avut cu cine sa discut. Mai precizez ca in derulare erau doua contracte separate si ei luau banutii pe care ii plateam pentru contractul care mai avea obiect si ii alocau celui care ramasese fara si tot asa ajungandu-se la restante pe care in final le-au compensat cu ce-mi propuneau initial ca si despagubire in urma accidentului.
Ce vreau sa intreb este :
- daca firma lor are sediul in IASI si a noastra in Botosani unde pot sa-i chem in judecata si care ar fi termenul legal in care se poate contesta acea executare silita ?
-am vre-o sansa de castig cu unii ca astia ?
-daca sunt in procedura de reorganizare si sa zicem ca am castig de cauza, am vre-o sansa sa vad vre-un banut ?
-pot face o sesizare ANAF-ului pentru acele facturi pe care ei nu le au in contabilitate fara sa ma trezesc cu un control de la ei(anaf) sau mai degraba garda financiara ? Ar fi o metoda de constrangere pentru a-i determina sa ma despagubeasca in vre-un fel ?
-e de competenta tribunalului sau a judecatoriei ?
Va multumesc mult
PETITIE
Catre,
Inspectoratul Teritorial de Munca,
Jud. Suceava :
Subsemnatul, ??. ?? ??, domiciliat in Mun. Botosani, Str. ??, nr. .., Sc. ., ap. ., Jud. Botosani, in calitate de angajat al SC ??.. SA cu sediul in ??.. str. ???. nr. ? jud. Suceava pe postul de conducator auto conform C.I.M. nr. 175/08.06.2012, avand in vedere adresa dumnealor cu nr 3914/15.10.2012 prin care sunt convocat la o intalnire in data de 19.10.2012, ora 10, pentru ?clarificarea situatiei mele?, va aduc la cunostinta urmatoarele :
In primul rand precizez ca, datorita unor motive obiective de ordin personal si intervalului scurt de timp pe care l-am avut la dispozitie de la data primirii convocarii si pana la ziua programata pentru intalnire, mi-a fost imposibil sa fiu prezent la discutii nemijlocite la data de 19.10.2012, ora 10.
Va asigur insa de buna mea credinta si de faptul ca imi doresc continuarea raporturilor de munca cu SC ??.. SA, dovada fiind si faptul ca m-am deplasat de mai multe ori pe distanta de peste 110 km dintre Botosani si ??.. doar pentru a discuta acest aspect, ultima data pe data de 15.10.2012 cand nu au binevoit insa sa imi acorde atentie ci, desi ma aflam fizic in sediul dumnealor, au ales sa imi expedieze prin posta o adresa scrisa.
Sunt surprins de faptul ca in convocare se face vorbire despre absente nemotivate incepand cu data de 01.10.2012 deoarece :
? dumnealor sunt cei care in realitate, desi si-au asumat obligatii clare si neechivoce prin contractul individual de munca, au ales sa nu imi mai ofere nici o atributie de serviciu (corespunzatoare sau nu fisei postului) incepand cu prima saptamana a lunii iulie 2012, luna in care am fost pontat doar cu 32 de ore dupa care au facut in mod unilateral si nejustificat in fluturasul de salariu mentiunea ?invoiri ? 144 ore?
? pentru o prima perioada am inteles si acceptat faptul ca societatea nu are temporar activitate de transport si nu are autovehicule corespunzatoare tehnic (dovada si incidentele in trafic recent petrecute chiar cu masina ce imi fusese anterior incredintata mie, soldate cu multiple vatamari corporale), astfel incat, in conditiile in care salariul meu ramanea neschimbat si urma a fi platit in continuare, am acceptat ideea de a fi considerat temporar ?conducator auto de rezerva?
? am constatat insa ulterior ca, in contra conventiei noastre si a dispozitiilor legale cu caracter imperativ, nu mi-au fost achitate/respectate in totalitate drepturile, nici salarial in lunile iunie si iulie si nici din alte puncte de vedere, sens in care le-am invederat ca :
? in perioada in care nu mi-au dat efectiv de lucru nu mi s-au platit orele suplimentare efectuate in fiecare zi lucratoare (minim 4 ore suplimentare) si in fiecare zi de sambata (cand stiu bine ca aveam acelasi program de 12 ore),
? dupa prima saptamana a lunii iulie m-au pontat in contra vointei mele ?invoit? si nu mi-au achitat salariul convenit prin contract desi eu nu am nici o vina ca nu au avut de munca (desi pentru alti colegi ?au gasit? de munca) si m-au trecut ?in rezerva?
? mi-au pretins sa imi risc viata mea si a altor participanti la trafic prin inmanarea unor autovehicule necorespunzatoare tehnic, pentru care nici macar revizorul tehnic al unitatii nu accepta sa isi asume responsabilitatea prin semnarea foii de traseu la rubrica special prevazuta in acest sens
? probabil ca trecerea mea in ?rezerva? a fost determinata de faptul ca : mi-am permis sa le atrag atentia asupra volumului exagerat de mare de ore suplimentare pretins ; de faptul ca, in conditiile in care de luni pana sambata deja lucram peste 72 de ore desi norma legala era de 40 de ore, nu am acceptat sa mai vin la munca si duminica ; de faptul ca, avand des oferte de munca in strainatate, am refuzat sa imi compromit cardul de conducator auto profesionist cu inscrierea orelor lucrate nelegal peste norma legala si fara timpii de odihna obligatorii (card ce stocheaza informatii pe ultimele sase luni si care este primul verificat de politia rutiera din Uniunea Europeana), etc ...
? din pacate in data de 28.07.2012 am suferit un traumatism la coloana vertebrala care a dus la pierderea capacitatii mele de munca, aspect pe care l-am adus de indata la cunostinta, prima data pe 30.07.2012, cand le-am solicitat si mi-au emis adeverinta de salariat nr. 2777/30.07.2012 (necesara pentru a-mi dovedi calitatea de asigurat medical), si ulterior prin depunerea la unitate a certificatelor de concediu medical in original
? din pacate din nou nu si-au indeplinit obligatiile legale deoarece indemnizatia de concediu medical nu mi-a fost platita nici pana in prezent si nici nu stiu daca au depus sau nu certificatele la casa de asigurari pentru decontare
? dupa cum bine stiu mi-am declarat mereu disponibilitatea de a munci pentru SC ??? SA, chiar si atunci cand starea de sanatate afectata de accidentul la coloana a dus la pierderea temporara a capacitatii mele de munca!, totul pentru a le dovedi buna mea credinta si disponibilitatea pentru o colaborare benefica ambelor parti, context in care mi se pare o totala lipsa de eleganta sa afirme prin prepusii dumnealor ca ?acel concediu medical este o inventie mesterita?
In concluzie, in ceea ce priveste justificarea neprezentarii la munca dupa 01.10.2012 rog sa retineti urmatoarele :
? nu mi-au dat de munca
? adresa prin care, dupa ce m-au trecut in ?rezerva? si nu m-au platit, m-au rechemat la serviciu incepand cu 1 octombrie a ajuns la mine abia pe 3 octombrie, fiindu-mi imposibil deci sa ma conformez
? stiu insa bine ca, in aceeasi zi in care am primit adresa de rechemare, le-am semnalat intarzierea prin e-mail si ca, drept raspuns, tot dumnealor au revenit asupra deciziei de rechemare la munca pe motiv ca ?in aceasta perioada activitatea lucrativa la nivelul parcului auto al SC ??.. este mult diminuata? !!!!
? prin acelasi e-mail si-au si exprimat dorinta expresa de a imi modifica unilateral raporturile de munca deoarece mi-au cerut sa ma prezint pentru ?realocarea pe un alt loc de munca? fara sa imi comunice un minim de informatii in acest sens (felul sau locul muncii, salariu, etc ?) si fara a-si pune vreun moment problema ca oamenii nu pot fi pur si simplu ?realocati? dupa bunul lor plac ci ca trebuie sa respecte contractele pe care le-au incheiat cu ei
? le-am cerut informatii suplimentare insa nu mi le-au oferit, ceea ce a fost insa clar transmis de dumnealor fiind faptul ca nu au de munca pentru mine ca si conducator auto, conform contractului individual de munca incheiat, astfel incat este total nejustificata orice afirmatie gen ?absenta nemotivata? . Se pune in mod legitim intrebarea, care este postul la care nu m-am prezentat, care sunt atributiile pe care nu mi le-am executat si care este prejudiciul pe care l-am produs prin asa zisa absentare nemotivata ?!
? din momentul acela le-m adus la cunostinta ca si contractului individual de munca, la fel ca oricarei alte conventii sinalagmatice, i se aplica principiul fundamental conform careia partea ale carei drepturi nu-i sunt respectate poate sa refuze la randul sau executarea propriilor sale obligatii conform unui mecanism elementar care in dreptul roman purta denumirea de ?exceptio non adimpleti contractu?.
In consecinta le opun exceptia de neexecutare a contractului si le-am solicitat :
? pentru perioada trecuta sa imi achite drepturile salariale restante la care am facut trimitere mai sus (salarii restante, ore suplimentare)
? pentru perioada viitoare (respectiv pana la 01.12.2012 cand expira CIM), fie sa imi atribuie sarcini de serviciu conform contractului individual de munca si normelor de sigurnat muncii, fie sa imi achite contravaloarea salariului cuvenit deoarece nu este vina mea ca dumnealor nu sunt in stare sa-si respecte o obligatie in mod legal asumata.
Ma adresez dumneavoastra prin aceasta petitie cu intentia de a va cere ajutorul pentru rezolvarea diferendului creat intre mine si SC ??. SA si a-mi dobandi drepturile legale si nu in ultimul rand sanctionarea celor vinovati de acest conflict . Precizez faptul ca foarte multi dintre colegii mei au fost tratati cu aceeasi aroganta si intimidati pentru a-i forta sa-si dea demisia si de a renunta la foarte multe drepturi legale !
Motivele principale invocate pentru fortarea colegilor sa renunte la drepturile lor era ?furtul de motorina? dar in nici unul din cazuri el nu a fost demonstrat ci doar folosit ca arma impotriva angajatilor incomozi fapt pentru care SC ??.. SA accepta aceasta practica doar pentru ?a-i avea la mana? cu ceva in cazul in care isi cereau drepturile cuvenite prin contract.
Mentionez ca in sustinerea acestei petitii va pot pune la dispozitie dovezi concrete care nu pot fi contestate nici macar de SC ??.. SA.
In speranta ca ve-ti da importanta cuvenita acestei petitii va multumesc anticipat.
Datele mele de contact sunt : Tel. 0744?? ,
e-mail - ??.@yahoo.com
Cu stima
11.11.2012 ,
p.s.
VA ROG SA MA SCUZATI DAR SPER SA AVETI RABDARE SA CITITI PLANGEREA FACUTA LA ITM SI POATE SA-MI SPUNETI CE ASTEPTARI AS PUTEA AVEA SAU DACA AM VRE-O SANSA SA FIU LUAT IN SEAMA IN VRE-UN FEL !
VA MULTUMESC
Buna ziua,
Am primit recent o decizie de desfacere a contractului de munca, disciplinar, pe motiv ca pe timpul concediului medical (doua luni) doua zile nu au fost acoperite ! Motivul a fost acela ca eu am schimbat medicul deoarece primul a plecat in concediu de odihna si noul medic a dorit reexaminarea mea pentru a fi sigur de diagnostic dupa care mi-a fost prescris concediu medical in continuare dar bine inteles ca am pierdut cele doua zile . Mai mult decat atat mi-au spus ca nu mi-l pot plati deoarece nu am stagiu de cotizare, eu fiind angajat de 2 luni ! Problema ar fi ca inainte de concediu nu mi-au dat de lucru si m-au pontat invoit ca mai apoi sa-mi spuna ca as fi "mesterit" un concediu medical iar in timpul concediului eu stiind ceva despre chestiunea stagiului de cotizare am cerut de lucru inainte de a fi recuperat complet cu intentia de a avea din ce trai si fiind dispus sa renunt la concediu dar, ma repet, din nou am primit raspunsul ca intre timp mi-ar fi suspendat contractul de munca, fapt ce m-a indignat mult si am cerut scris explicatie iar raspunsul nu a venit nici in ziua de astazi ca acum doua saptamani sa aflu ca am contractul desfacut disciplinar ! Toata corespondenta a fost purtata prin e-mail ! Am uitat sa spun ca intre timp mi-au spus ca la departamentul unde lucram eu nu mai pot lucra deoarece si-a restrans activitatea propunandumi relocarea pe alt post, bineinteles ca nu am refuzat dar dupa ce am cerut mai multe detalii despre noul post nu am primit nici o lamurire, ba mai mult a venit aceasta bomba care m-a demoralizat complet.
Va rog sa-mi spuneti ce pot sa fac pentru a recupera din ce am pierdut in aceste luni deoarece nu stiu daca imi permit un proces in instanta mai ales impotriva firmei la care jurist este sotul Presedintei judecatoriei unde are sediul firma, mentionez ca eu am domiciliul stabil in judetul vecin !
Va multumesc