Dacă soțul supraviețuitor decedează înainte de a apuca sa facă succesiunea după soția decedata, mai are dreptul la apartamentul soției? Moștenitorii lui îl pot revendica sau rămâne în totalitate fraților soției proprietare? Mulțumesc!
După decesul soției, soțul moștenește ceva din apartamentul soției, având în vedere ca acesta era integral al soției dinainte de căsătorie? Dacă da, cât ca procent? Nu au copii. Soția mai are frați. Sunt căsătoriți legal de 18 ani și au trăit în concubinaj alți 10-15 ani înainte. Are vreo relevanta faptul ca el a avut o garsoniera înainte de căsătorie, vândută și "papata" în interiorul căsătoriei? Îl ajuta acest lucru cu ceva în stabilirea procentului de moștenire din apartamentul soției? Mulțumesc!
Si daca parintii dau cat sunt in viata ca donatie, cum spuneti, fiecarui frate partea lui, se poate incheia vreun act prin care fiecare frate sa declare ca nu mai pretinde altceva, ca este de acord cu impartirea facuta de parinti, ceva incat sa nu mai poata contesta dupa moartea parintilor actul de donatie facut? Multumesc!
Mariamea
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Multumesc pentru raspuns. Nu am precizat: părinții sunt în viață. Ei vor sa dea in proprietatea mea partea de teren care mi se cuvine cat sunt inca in viata. In ce formă mi-o pot da, incat sa nu se imparta cu sotul in caz de divort?
Am construit casa, casatorita fiind, pe terenul părinților (pe baza unui acord notarial de la ei, ca putem, eu si soțul sa contruim casa pe terenul lor). Cum se poate face ca, in urma dezmembrarii terenului si acordarea lui mie de catre părinti ca drept de mostenire, sa nu se imparta cu sotul in caz de divort? Precizez faptul ca părinții vor sa imi dea aceasta parte de teren pe numele meu cat timp ei sunt inca in viata. Multumesc!
sunt si eu in proces de obtinere a unei autorizatii de construire si de aceea sunt putin in tema. peste codul civil primaria vine cu Plan Urbanistic General (PUG), care poate stabili alte reguli. vedeti ca in functie de zona sunt reguli diferite. in zona mea de ex (zona L1e - vorbim de Bucuresti) trebuie sa las 3 m fata de limita laterala pt constructia unei case, chiar daca art 612 cod civil (cum prezinta mai sus) spune altceva. pt o anexa gospodareasca, cum probabil e cazul dvs s-ar putea sa fie alte reguli. dar tre sa consultati PUG pt zona dvs. Altfel, oricum tre sa va adresati primariei pt autorizatie si acolo sigur vi se va spune ce si cum puteti. va doresc mult succes!
inca o intrebare: am vreun suport legal pentru a actiona in instanta pe vecin? am vreo sansa sa castig procesul?primaria asa imi sugereaza pentru obtinerea acordului.
stie cineva vreo lege prin care as putea obliga pe vecin sa imi dea acordul pt constructie pe hotar?
Este o idee f buna nifcons. Multumesc. Pana acolo, insa am intr-adevar o problema juridica. Am crezut ca pe acest forum raspund si avocati.
Intre timp chiar am ajuns cu vecinul la notar si mi-a dat acordul pt 30 cm de hotar. Primaria este acum in stare de soc; nu stiu ce dezbateri au de facut acolo ca sa imi dea un raspuns, caci ea, va spuneam, vrea sa facem pe hotar.
Daca vreun avocat nu e prin preajma, va intreb pe voi dragi utilizatori, stiti vreo lege din care sa aflu raspunsul la problema mea?