avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1164 soluții astăzi
Forum Activitate htt

Activitate htt

Buna ziua,
dupa cum a scris pusa2mimi, aveti doua lucruri de facut: 1 - de solicitat de la primaria ultimului domiciliu al defunctului o copie dupa certificatul de deces si 2 - cu acel certificat mergeti la ORICE birou notarial pentru a da declaratie de acceptare a succesiunii.
Succes!
Art. 5 HG 518/1995 Art. 5
"(1) Personalului trimis în străinătate în condiţiile prezentei hotărâri i se acordă:
A În străinătate:
a) o indemnizaţie zilnică în valută, denumită în continuare diurnă,.."

Diurna se acorda pe zile calendaristice.
Buna ziua,
angajatorul doreste sa ajute un salariat avand mai multe boli incurabile cu o suma de bani. Se poate face prin contract de sponsorizare si dispozitie de plata cu acte medicale doveditoare incluse? ( angajatorul nu se incadreaza in categoria ceruta de Legea 32/94, este o simpla soc. comerciala) Ce taxe datoreaza angajatorul statului?
Sau pur si simplu se predau banii in numerar, prin dispozitie si se trec ca si "cheltuieli sociale" fara alte acte? La fel, ce taxe se platesc catre stat?
ps. nu sunt contabil, multumesc pentru rabdare :)
Răspuns la discuția \\"Spor de fidelitate\\"
Aceasta definitie a cheltuielilor m-a indreptat spre forum ..... mi se pare ca il pune un pic pe angajator intr o pozitie defavorizata fata de salariat.
Din punctul meu de vedere angajatorul nu ingradeste dreptul salariatului de a demisiona, acesta este liber sa-si dea demisia oricand doreste, insa cu indeplinirea obligatiilor. Faptul ca in mod liber acesta s-a obligat la restituirea unor sume in cazul nerespectarii obligatiilor sale asumate, nu inseamna ca se incalca art. 38 din codul muncii. Pana la urma actul aditional se incheie prin acordul partilor si este un act consensual, iar sporul acela de fidelitate este foarte clar stabilit.
Răspuns la discuția \\"Spor de fidelitate\\"
Imi cer scuze, exista prevederi si pentru concediere pe motive disciplinare si arestare preventiva, insa nu le am mentionat, deoarece nu le consider importante din punctul de vedere al sporului de fidelitate. Acest spor, de loc de neglijat dpdv al sumei, este offul meu.
Răspuns la discuția \\"Spor de fidelitate\\"
Sigur, va multumesc pentru atentie si ajutor!
"(1 )Avand in vedere beneficiile profesionale dobandite in urma participarii salariatului la stagiul de adaptare profesionala la nivelul angajatorului pentru functia de ………………., in calitate de angajat al Societatii, nu poate avea initiativa incetarii contractului individual de munca o perioada de 1 an de la data definitivarii adaptarii profesionale, adica de la data evaluarii finale din cadrul formarii profesionale si definitivarii in functie.
...............................
Salariatul este de acord si se obliga, ca in cazul nerespectarii a dispozitiei prevazute la alin. (1) al prezentului articol, sa suporte totalitatea cheltuielilor ocazionate de pregatirea sa profesionala organizata la nivel de angajator, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditonal si se obliga la restituirea tuturor indemnizatiilor denumite “spor de fidelitate”, la valoare bruta, achitate de catre angajator din momentul semnarii prezentului act aditional."

Practic adaptarea incepe din ziua angajarii.
Răspuns la discuția \\"Spor de fidelitate\\"
Total de acord Freelis. Nu se doreste ingradirea nici unui drept.Contractul este pe un an, insa acest "spor" neclasificat de fidelizare, se va acorda 2 ani, la fel si pretentia angajatorului de a nu inceta contractul din initiativa salariatului se extinde tot pe 2 ani, pe perioada contractului plus inca un an. Angajatorul doreste o minima garantie si un minim de responsabilizare al angajatului.
Răspuns la discuția \\"Spor de fidelitate\\"
Multumesc lilianadorina. Exact de la acest argument s-a plecat. Adaptarea dureza cel putin 6 luni de zile, deci angajatorul doreste o minima de siguranta, insa fara a incalca art. 38 C mun.
Răspuns la discuția \\"Spor de fidelitate\\"
Clauza face parte dintr-un contract de adaptare profesionala - act ad la cim.
Am gasit jurisprudenta pe codul vechi cu foarte putine decizii in favoarea angajatorului, nimic insa pe codul nou.
Multumesc Freeelis.
Angajatorul incheie un act aditional la c.i.m. prin care prevede plata unui "spor de fildelitate" timp de 2 ani, proaspatului angajat, in schimbul ramanerii acestuia in companie, o perioada de 2 ani. Pe fluturas, va aparea separat salariul brut + spor brut.
In cazul in care acesta isi da demisia sau este concediat disciplinar, angajatul este obligat la restituirea tuturor "sporurilor de fidelitate" la valoarea bruta.

Cat de viabila este o asemenea clauza?