In recenta Hotarare de Guvern 804/2017 cu privire la noile aparate de marcat electronice fiscale la Art. 18 punctul 6 se spune: "Programele de aplicație externe interfațate cu aparatele de marcat electronice fiscale prevăzute la art. 17 lit. a), b), e) și f) trebuie să fie înregistrate în Biblioteca națională de programe prevăzută de Hotărârea Guvernului nr. 1.621/2003 pentru organizarea și funcționarea Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică - ICI București, cu modificările și completările ulterioare, specificând datele de identificare a aplicației, precum și modelele de echipamente fiscale omologate cu care se interfațează."
Expresia "Programele de aplicație externe interfațate cu aparatele de marcat electronice fiscale" se refera la driverele caselor de marcat sau la soft-urile pentru vanzare si gestiune utilizate de comercianti atat pentru controlul stocurilor si contabilitate primara cat si pentru tiparire de bonuri fiscale direct de pe calculator?
Ma poate lamuri cineva?
Am inteles ca taxa pentru inscrierea in BNP este de 200 de euro fara TVA (nu am inteles efectiv pentru ce se platesc acesti bani avand in vedere ca BNP nu ofera niciun serviciu contra sumei respective decat pur si simplu listarea aplicatiei - acestea nu sunt verificate sau testate asa cum ati putea crede). Mai mult decat atat la fiecare modificare operata in soft trebuie inscrisa o noua versiune (ati ghicit dupa plata a inca 200 de euro+TVA). Ce fac in acest caz firmele care dezvolta software la comanda? Spre exemplu intr-un software utilizat in restaurante pentru vanzare si gestiune de stocuri un client are nevoie de un raport in plus sau mai simplu de eliminarea unor coloane dintr-un raport sa spunem (nu veti gasi 2 contabili care sa lucreze la fel, fiecare va dori o modificare sau alta). Ce face dezvoltatorul? Inscrie o noua versiune in BNP care sa cuprinda modificarea respectiva??
Pentru sistemele Open Source in care oricine poate modifica codul sursa cum se va face verificarea si cine va raspunde in cazul unor neconcordante intre versiunea inscrisa in BNP si cea existenta pe calculatorul unui comerciant?
Mi s-ar parea normal ca sintagma "Programe de aplicație externe interfațate cu aparatele de marcat electronice fiscale" sa se refere la driverul casei de marcat, cel care seteaza efectiv parametrii acesteia si prin care se comunica date la casa de marcat (cu ajutorul unui fisier text / xml transmis din software-ul de vanzare). Aceste aplicatii sunt dezvoltate in general de producatorii caselor de marcat sau de importatorii directi si nu sufera modificari foarte dese.
M-ar interesa sa aflu cat mai multe opinii in legatura cu aceasta situatie pentru ca poate ridica o serie de costuri suplimentare semnificative atat pentru dezvolatorii de astfel de sisteme software cat si pentru comericianti (ganditiva ca softul cu care lucrati in prezent este dezvoltat de o firma care nu il va inscrie in BNP in cazul in care acest lucru se va dovedi obligatoriu - veti fi nevoiti sa lucrati in continuare cu softul respectiv chiar daca nu sunteti in legalitate sau veti fi nevoiti sa il schimbati cu unul avizat sau poate veti fi nevoiti sa achitati o suma de bani suplimentara actualului dezvoltator pentru a putea utiliza in continuare software-ul respectiv si iata cum apar costurile suplimentare).
Nu stiu daca sectiunea in care am postat este cea mai potrivita insa sper sa ma poata ajuta cineva cu informatii sau macar cu o parere cat de cat avizata.
Va multumesc anticipat!
Buna ziua. Am in plan infiintarea unei firme al carei obiect de activitate va fi reprezentat de producerea (printare 3D), asamblarea (montare fasung si cablu electric ce nu vor fi produse in cadrul firmei ci vor fi achizitionate de la furnizori) si comercializarea online in principal a unor corpuri de iluminat, dar si a altor produse printate 3D (accesorii de birou sau vaze spre exemplu).
As dori sa stiu sunt cele mai potrivite coduri CAEN pentru o astfel de activitate si ce avize presupun fiecare (m-am orientat catre manufactura / fabricarea altor produse din material plastic sau Fabricarea de echipamente electrice de iluminat insa as avea nevoie de o opinie a unei persoane mai documentate).
Mentionez ca activitatea in sine se va desfasura cel mai probabil la sediul social (acasa) de aceea intreb de avize si alte cerinte legislative (existenta unui atelier, norme speciale de SSM si PSI, etc.).
Va sunt recunoscatoare pentru orice informatie!
Buna ziua,
Ca si persoana juridica ce comercializeaza echipamente IT doresc sa donez catre o persoana fizica un calculator si un monitor pe care le am deja in gestiune. Intrebarea mea este cu ce valoare se trec ele in contractul de donatie si implicit se scot din gestiune (valoarea de vanzare inclusiv TVA?, valoarea de vanzare fara TVA, valoarea de intrare cu sau fara TVA?) si daca este suficient contractul de donatie ca document justificativ pentru scoaterea din gestiune. Mentionez ca bunurile nu sunt produse de noi ci au fost achzitionate de la furnizor.
Va multumesc anticipat si astept un raspuns cat de repede posibil!
Buna ziua,
Am o firma care se ocupa cu dezvoltarea si comercializarea de software pentru domeniul HoReCa precum si distributia de hardware aferent.
As vrea sa pun la punct (LEGAL) un fel de retea de distributie prin care alte firme implicate in domeniul HoReCa sa imi poata aduce clienti si sa fie remunerati pentru asta.
Pentru firmele care au coduri caen care se incadreaza la vanzarea de hardware si software este simplu deoarece le vom factura produsul la un pret de distribuitor urmand ca ele sa il factureze mai departe clientului final la pretul recomandat de noi sau la un alt pret mai mare, diferenta revenindu-le lor.
Problema apare in cazul firmelor ce au alte coduri caen (de exemplu firme care vand echipamente pentru bucatarii, mobila, monteaza alarme, realizeaza design-ul, etc.). Care este cea mai buna metoda prin care se poate realiza legal acest tip de colaborare cu aceste firme care nu pot emite facturi pentru software sau hardware.
Va multumesc anticipat!
Alexandra Mone
Buna ziua,
Legat tot de acest subiect: bunicii mei sunt proprietarii apartamentului in care locuim si in care isi are sediul social si o firma pe numele meu. Contractul de comodat a fost facut pentru 12mp, fara a specifica exact amplasarea acestora in cadrul apartamentului. Nu se deduc cheltuieli cu utilitatile sau intretinerea pe aceasta firma, toate fiind achitate integral de bunicii mei. La sediul firmei se desfasoara activitate economica.
In cazul de fata se considera ca spatiul este delimitat sau nu? (am vazut tot felul de variante)
Dupa intrarea in vigoare a actului normativ mentionat de Dna. Sonia, impozitul pe care ar trebui sa il plateasca buncii mei ar fi cel pentru utilizarea cu scop rezidential, corect sau nu?
O alta problema pe care o ridic si pe care am auzit-o la mai multi cunoscuti este urmatoarea:
bunicul meu a achitat astazi integral impozitul pe casa, fara a depune declaratia respectiva la finante. Evident impozitul pe care l-a platit a fost cel pentru destinatie rezidentiala, si nimeni de la primarie nu l-a intrebat de declaratia respectiva. Ce se poate intampla in acest caz? Este vreo problema daca se depune declaratia in zilele urmatoare? Dar daca nu se mai depune deloc?
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri!
Alexandra M.
Buna ziua,
Detin un SRL-D infiintat in 12.01.2015 si doresc sa il inregistrez in ROI.
Pe langa cazierul judiciar si declaratia 095 este necesar si "certificatul constatator emis de Oficiul Registrului Comerţului din care să rezulte repartizarea capitalului social între asociaţi, valabil la data depunerii cererii".
Intrebarea mea este care ar fi termenul de valabilitate al certificatului constatator? Pot merge cu cel original emis la infiintarea firmei acum un an si cateva zile sau este necesar un nou certificat emis acum de ONRC?
In cazul in care este valabila a doua varianta, care sunt documentele necesare pentru emiterea certificatului, ce taxe trebuie platite si in cat timp se elibereaza in mod normal?
Va multumesc anticipat!
Buna ziua,
Am un SRL-D nou infiintat la care sunt asociat unic si administrator. La infiintare am achitat stampila si RUC cu bani din buzunar insa mi s-au emis facturi. Am inteles ca trebuie sa fac un contract de creditare a societatii (la o data anterioara facturilor) cu sumele respective pentru a acoperi facturile. Am vazut ca banii se preiau in societate cu o dispozitie de incasare, iar operatiunea trebuie inregistrata in Registrul de casa. Intrebarea mea este, in calitate de administrator pot intocmi si semna acest registru? Nu am casierie sau casier care sa se ocupe de asa ceva (nu am inca nici un angajat).
Multumesc.
Multumesc! Totusi pot opta pentru inregistrarea in scopuri de TVA la infiintare nu?
Buna ziua,
Pentru un srl-d infiintat in ianuarie 2015 pot opta pentru plata impozitului pe profit, sau sunt obligata sa optez pentru plata impozitului pe venitul microintreprinderilor?
Mentionez ca nu am in activitate coduri caen de consultanta si management, iar capitalul social la infiintare este sub 25000 euro.