avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 688 soluții astăzi
Forum Activitate nebv

Activitate nebv

Buna ziua, vreau sa va intreb care este concret venitul net luat in calculul indemnizatiei de cresterea copilului in cazul unei PFA?
Conform legii venitul net = venit brut - cheltuieli. Pentru mine net inseamna cu ce ramai concret in mana iar asta ar insemna venit brut- cheltuieli - impozit - CAS -CASS.
Care este concret baza de calcul luata in calculul indemnizatiei de cresterea copilului? Va multumesc
Buna seara, ma aflu intr-o situatie mai ciudata, poate ma poate sfatui cineva cum as putea face ce mai bun din ea, situatia :-)
Activez ca PFA din 2014 (medic), veniturile nu sunt excesiv de mari, in 2016 am avut orientativ 48.000 brut si aprox 23-24.000 net. Din pacate nu am platit cei 0.85% pentru concedii medicale. Acum sunt insarcinata (8 sapt, sarcina gemelara urmeaza sa nasc daca totul merge bine aprox in august) cu risc maternal crescut si sunt nevoita sa raman acasa. Teoretic as fi putut sa platesc incepand de acum cei 0.85% la casa de sanatate si sa primesc dupa o perioada de ca. 30-60 zile bani pentru concediu medical. Prima problema este ca baza de calcul este incepand cu veniturile ianuarie 2017 unde aproape ca nu am putut lucra deloc, iar a doua este ca am efectuat sporadic garzi in judetul invecinat in baza unui contract" individual de munca cu timp partial pentru activitate prestata in serviciul de garda" incheiat in noiembrie 2016. La casa de sanatate din judetul invecinat am statut de angajat, iar la casa de sanatate din judetul in care locuiesc nu pot plati cei 0.85% pentru ca se pare ca legislatia nu permite sa platesc ca PFA daca am venituri suplimentare cu statut de angajat in alta parte. Contractul cu statut de angajat este unul "special" care nu se supune legilor 31/1991, 263/2010.
Acum trebuie sa fac estimarea pe 2017. Asta are implicatii si asupra CCC.
Daca inchid (suspend) PFA incepand sa zicem de maine si nu am nici un fel de incasari incepand cu 1.Feb 2017, care luni se iau in calculul CCC? Am inteles ca se iau 12 luni din ultimile 24 inainte de nasterea copiilor. Ma insel sau s-ar lua in acest caz ca baza de calcul 1 Feb.2016 - 31.Jan2017, avand in vedere ca veniturile mele dupa 1.Feb.2017 sunt zero? CCC dureaza 24luni sau mai putin? Este in vreun fel influentat de catre inexistenta concediului medical prenatal si de lauzie? M-as bucura tare mult daca ma poate lamuri cineva, aici merg de la o institutie la alta si nu ma poate lamuri nimeni. Va multumesc.
Buna ziua, detin o suparafata de teren (fara PUZ) care a fost partial imprejmuita
in urma cu mai multi ani. Zona ramasa neimprejmuita este folosita drept acces fara drept de servitute de cativa vecini (ca 700mp). Exista o propunere PUZ care prevede accesul acestor vecini pe o alta parcela, pierderea fiind ca suprafata la mai putin de jumatate respecti ca. 300mp
Vecinii ar trebui sa il despagubeasca pe cel ce pune la dispozitie cei 300mp, insa nu vor sa o faca continuand sa circule pe parcela mea. Discutii civilizate nu pot fi purtate cu cei in cauza.
Am dorit sa blochez accesul acestora printr-o imprejmuire, silindu-i practic sa plateasca cei 300mp la vecinul care ar ceda , insa primaria nu imi elibereaza autorizatie pentru gard pentru ca nu avem PUZ. LA PUZ nu ajungem fara drum de acces conform normelor de urbanism pentru cei in cauza. Lor li se pare normal sa-mi calce proprietatea in picioare. Politia nu intervine pt. tulburare de posesie pt. CA NU EXISTA gard. Ne invartim in cerc. Unde poate fi rupta pisisca-n doua ?
Exista vreo solutie civilizata la aceasta problema? Pot obtine in instanta o autorizatie de imprejmuire fara PUZ contrar celor spuse de Primarie?

Multumesc mult
Cu stima

Buna seara, am lucrat o lunga perioada de timp (peste 20 ani) in strainatate. In septembrie se incheie contractul in mod amiabil. Se fac concedieri masive iar cei care pleaca benevol sunt stimulati financiar printr-o recompensa relativ consistenta
(ca 10 salarii) Plata se face prin contract la sfarsitul ianuare 2014

Sa presupunem ca m-as reintoarce in Ro la inceputul lui ianuarie 2014 si as deveni rezident fiscal. Va fi impozitata aceasta recompensa in Romania chiar daca ea se refera la activitati depuse in strainatate pe anul anterior?

Daca trebuie sa platesc impozit cat ar fi el? Sunt obligat sa platesc si contributii sociale?

Poate cineva sa-mi spuna foarte exact la ce ma pot astepta?

Va multumesc
cu stima
Buna ziua, as avea o intrebare:
lucrez de mai bine de 20 de ani neintrerupt in strainatate, am dubla cetatenie.
Este foarte probabil ca in august sa fiu concediat.
In urma concedierii se plateste de catre angajator o suma de bani compensatorie nu foarte mica.
In septembrie, foarte probabil ma voi repatria.
Plata acestei sume se face la inceputul lunii ianuarie 2014, in acel moment
aflandu-ma in Romania. Acesti bani vor fi deja impozitati in strainatate.
Care este statul care in aceasta situatie impoziteaza acesti bani in mod legal?
Trebuie sa ii declar in 2015 cand voi face declaratia de impozit in Ro?
Ce se intampla daca in 2014 nu ma angajez nicaieri? Sunt considerat rezident fiscal in Romania? Fata de statul respectiv sunt obligat sa fac declaratia de impozit in 2015 pentru 2014, incluzand si veniturile eventuale din 2014 in Romania.

M-ar bucura un raspuns
Multumesc
Buna ziua, care este interpretarea juridica a textului de mai jos?

Legea 350/2001 modificata in 2011 Art. 31 indice1 aliniat.3:
(3) În cazul parcelelor cu geometrii neregulate, incompatibile cu structura şi parametrii zonei proiectaţi prin documentaţiile de urbanism sau amenajare a teritoriului, schimbarea regimului juridic, economic sau tehnic al terenului, potrivit legii, poate fi condiţionată de modificarea limitelor parcelelor respective, cu acordul proprietarilor, prin reconfigurarea acestora pe baza unui plan urbanistic zonal, aprobat potrivit legii, cu actualizarea ulterioară a planului cadastral al Oficiului de cadastru şi Publicitate Imobiliară, respectiv a evidenţelor de carte funciară.

Dupa interpretarea mea, modificarea limitelor de proprietate prin PUZ poate fi facuta doar cu acceptul proprietarilor. Ma insel?

Multumesc
buna ziua, care sunt sansele reale de castig in instanta in cazul in care un PUZ
care incalca dreptul la proprietate este aprobat in consiliul local ?

am facut toate contestatiile inainte de aprobarea PUZ-ului, pierderea de teren este de 40% si este fara acordul meu sau vreo despagubire prealabila.

mentionez ca nu este vorba de vreun obiectiv de interes national.

poate fi introdusa actiunea in contencios (dupa plangerea prealabila) numai printr-un avocat?

va multumesc
indiferent daca este provizorie sau definitiva?
Discuție aviz PUZ
Buna ziua,

as dori sa va intreb care sunt conditiile pentru avizarea/aprobarea unui PUZ?
Nu este necesara acordul comun al tuturor celor implicati?

Suprafata mea de teren (2300mp) se afla intre doua viitoare strazi. La una din ele am contribuit fara pretentii de nici un fel cu 10% din suprafata terenului. La cealalta se doreste sa contribui cu inca ca. 30%. Ceilalti vecini au in medie 5-8% pierderi si nu participa la acest drum care reprezinta 30% din terenul meu
toti vor sa treaca pe acolo cel mai bine gratis.

Desi am contestat PUZ-ul in scris la consiliul judetean, am aflat ca totusi
a primit aviz favorabil cu o interdictie de construire pe zona "de conflict"
ceea ce inseamna ca eu nici macar nu voi putea imprejmui zona silind vecinii
sa ma despagubeasca.
Cei cu pricina au deja casele construite ilegal, deci nu sunt atinsi in nici un fel de aceasta asa zisa interdictie.Cel atins sunt tot eu, mie mi se pare culmea bataii de joc.

Ce pot face in aceasta situatie?
Va multumesc
Buna ziua, as avea intrebare: daca doresc sa imprejmuiesc un teren conform
cu schita de cadastru, ce acte sunt necesare? Se face diferenta intre imprejmuire definitiva si provizorie?
M-ar interesa articolul/paragraful de lege care reglementeaza aceasta situatie.
Va multumesc mult