avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 290 soluții astăzi
Forum Activitate hot_oliviu

Activitate hot_oliviu

In cazul de fata proiectantul si beneficiarul au afirmat in documentatia tehnica atasata AC ca lucrarile urmeaza sa se faca, desi ele erau finalizate de citiva ani. Daca ar fi spus adevarul atunci trebuia sa se elibereze un alt tip de AC: "pentru intrarea in legalitate a lucrarilor de construire fara respectarea proiectului initial", ceea ce implica penalitati etc.
Intrebarea a fost: acest fals este de natura penala sau civila? Incertitudinea mea se datoreaza faptului ca art. 297 CP se refera la un functionar public, iar in cazul de fata abuzul este facut de o firma privata. Atunci este aplicabil art. 322CP? Am dubii pentru ca si in acesta apar referiri la functionarul public.
Am o intrebare privind eliberarea ilegala a unei autorizatii de construie (AC) pe baza unui memoriu tehnic care sustine fapte neconforme cu relitatea.
Ma refer la urmatoarea nota prezenta in textul unei AC: “Proiectantul si beneficiarul raspund pentru exactitatea si veridicitatea datelor si inscrisurilor cuprinse in documentatia ce a stat la baza emiterii prezentei autorizatii de construire”

Intrebare: despre ce fel de raspundere este vorba in aceasta nota, este ea penala sau nu? Puteti sa ma ajutati cu un articol de lege in baza caruia se trateaza aceasta raspundere?

Multumesc
Multumesc pentru atentionare.
1. E adevarat, totul este facut de mine pt ca avocatii pe care i-am contactat spun fie ca sunt f. ocupati, fie ca in acest stagiu nu se mai implica etc. Pina la urma am gasit un avocat care a acceptat sa se uite pe ce am compus eu si a spus ca pot sa le depun.

2. Am inteles ca sunt doua feluri de cerere de suspendare, de fond si provizorie.
Astfel, cerere de suspendare, de fond, cf. art. 701 CPC este procedura prin care se dispune, la un termen ulterior, suspendarea executarii silite pana cand instanta de judecata se pronunta pe fondul cauzei.
Asta inseamna ca acest termen de judecata de suspendare a executarii silite se poate da peste citeva luni.
Ce facem noi in acesta perioada, cind executarea poate avea loc, cu urmari uneori serioase?
Art. 719 CPC, alin.(7) Dacă există urgenţă şi dacă, în cazurile prevăzute la alin. (2), respectiv alin. (3), s-a plătit cauţiunea, instanţa poate dispune, prin încheiere şi fără citarea părţilor, suspendarea provizorie a executării până la soluţionarea cererii de suspendare. Încheierea nu este supusă niciunei căi de atac. Cauţiunea depusă potrivit prezentului alineat rămâne indisponibilizată chiar dacă cererea de suspendare provizorie este respinsă şi este deductibilă din cauţiunea finală stabilită de instanţă, dacă este cazul, iar conform art. 701 cod procedura civila:
(4)Actele de executare efectuate în ziua soluţionării cererii având ca obiect suspendarea, fie şi provizorie, a executării silite sunt desfiinţate de drept prin efectul admiterii cererii de suspendare şi a contestaţiei la executare.

Deci ce este gresit in ceea ce am relatat in postarile mele de mai sus? Dupa cum am inteles, se pot depune in acelasi dosar ambele cereri de usspendare, fiecare urmarind un scop diferit.
Daca am gresit, orice ajutor este apreciat.
Multumesc
In primul rand, va multumesc mult pentru mesaje: ma vor ajuta sa salvez situatia in fata executorului agresiv.

Apoi, sunt putin confuz. Initial, in urma cu o luna, am depus urmatoarele:
- o contestatie la executare
- o cerere de suspendare de fond (am depus-o depusa impreuna cu contestatia)

Am inteles ca nu e suficient si ca mai trebuie sa depun un al treilea document: o cerere de suspendare provizorie.
Maine voi depune cererea de suspendare provizorie si sper ca voi bloca provizoriu executia. Voi atasa si cautiunea de 1000 lei.

Am o intrebare: cererea de suspendare provizorie se depune in acelasi dosar ca primele doua?
Va rog lamuriti-ma si pe mine, un nestiutor speriat.
Am perdut un proces si s-a deschis un dosar de executare silita.
Ulterior am inaintat o contestatie la executare prin care am solicitat anularea si suspendarea executarii. S-a deschis un dosar civil care este in starea de judecare.
Astazi sunt anuntat de executor ca va veni la domicilul meu sa constate la fata locului daca am facut ce era prevazut in dosarul de executare si sa ia masuri.

Intrebare: daca judecarea contestarii la executare in dosarul civil nu s-a finalizat poate executorul sa continue executarea? Nu ar trebui sa astepte finalizarea judecarii contestatiei?
Mai tehnic spus, este permisa obligarea unei autoritati publice la indeplinirea unei operatii administrative in baza unei hotaririi judecatoreasesti pronuntata in materie civila?
Sunt in urmatoarea situatie:
- Am fost chemat in justitie in baza art. 613 Cciv. de un vecin sa defrisez doi arbori. Justitia a dat decizia de defrisare in baza acestui atricol.
- Sunt executat silit. Pentru a executa defrisarea am apelat la firme specializate pt aceasta operatie de defrisare. Dar firmele refuza sa execute operatia in lipsa avizului de defrisare. Acesta trebuie eliberat de primarie. Primaria conditioneaza eliberarea avizului de asumarea unui Angajamment de plantare in compensare in cf. cu HCGMB 304/2009.
Intrebare: Consider ca executarea este blocata de primarie. Nu ar trebui ca primaria sa respecte hotararea instantei in baza art 613 CCiv. si sa elibereze avizul fara a mai introduce aceasta conditionare in baza HCGMB 304/2009? Ce se intimpla daca nu semnez acest Angajament, care implica costuri mari?
Buna ziua,
As dori sa chem in instanta Municipiul Bucuresti pentru ca Primaria refuza sa emita un aviz de defrisare a unor arbori aflati pe proprietatea privata. Am doua intrebari:
1. Unde trebuie depusa cererea de chemare in judectata, la Jud. Sector 5 (sector in care se afla sediul PMB) sau la Tribunalul Bucuresti, Sectia de contencios administrativ si fiscal?
2. Este o diferenta, dpdv juridic, daca se judeca conform Codului civil la Jud. Sector 5 sau dupa Legea 554/2004 ca litigiu privind actele administrative la TB?

Multumesc mult
Spuneti: "... aici sunt niste informatii lipsa" Iata situatia completa:
- Somatia a fost emisa si transcrisa in cartea funciara in 2005.
- Am achita numai 60% din suma (cheltuieli de judecata)
- In 2006 am reusit sa conving executorul ca totul era un abuz (procesul etc.). Aceasta (era o femeie) a discutat cu debitorul (tot o femeie!) care a acceptat sa renunte la executare. Executorul mi-a comunicat acest lucru verbal, dar nu stiu daca s-a formalizat acest lucru. Nu stiu ce este in dosar.
- Este posibil sa se fi intimplat urmatorul lucru: executoarea a murit si e posibil sa fi lasat dosarul nefinalizat care, probabil, a fost ignorat de BEJ. Dosarul a ramas in starea ambigua, nefinalizat. In ce ma priveste, eu am crezut ca totul s-a terminat, asa cum am discutat verbal.
- Acum, cind am vrut sa vind apartamentul, am aflat ca somatia este in continuare transcrisa in cartea funciara. Cert este ca ultima rata platita de mine la Cec nu a mai fot preluata de executor (am ridicat-o eu dupa 10 ani, in 2016).
-Am sunat la ANCPI: fara adresa de la BEJ nu se poate sterge sarcina.

Eu intreb: care este situatia juridica? Nu stiu la ce ma pot astepta din partea BEJ (era/este o societate cu mai multi executori) care are legal dosarul in registrat (nu stiu in ce stare).
Aici am pus intrebarea sa stiu care este situatia juridica, sa stiu cum sa pun problema cind merg la BEJ.

Opinia mea:
In primul rind, a intervenit prescriptia si executia nu mai poate fi reluata (pt restul sumei neachitate).
In aceasta situatie BEJ ar trebui sa faca demersurile pentru radierea transcrierii somatiei in cartea funciara.

Este in concordanta cu ceea ce spuneti si dv.: "In mod normal faceti o cerere catre BEJ de radiere a somatiei, acesta e obligat legal sa ii dea curs. "
Multumesc.
Creditorul nici nu mai stiu daca mai e prin tara. Greu de dat de urma lui.
Am sunat astazi la BEJ si nu a fost prea incintat, ca va trebui sa caute prin arhiva dupa un dosar de 20 de ani etc.
I-am trimis o copie dupa somatia cu nr. de dosar, cu mentionea transcriptiei. Astept sa vedem ce face.
Oare sunt dependent de bunavointa lui sau este o obligatie legala sa solicite radierea transcriptei din cartea funciara?