avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 941 soluții astăzi
Forum Activitate pavelevap

Activitate pavelevap

Va rog sa mi explicati cum se aplica prevederile ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ
privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum și unele măsuri fiscal-bugetare (...) Art. 36 - Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 556 din 27 iulie 2015, se modifică şi se completează după cum urmează: (...) Punctul 20. Articolul 108 se modifică și va avea următorul cuprins:"Art. 108 – Pentru militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special care au plătit contribuție la Fondul pentru pensia suplimentară și/sau contribuția individuală la buget la stabilirea, recalcularea sau actualizarea pensiei militare se acordă un spor de: a) 3% pentru o vechime a contribuției între 5-15 ani; b) 6% pentru o vechime a contribuției între 15-25 ani; c) 9% pentru o vechime a contribuției peste 25 de ani.”
Urmeaza sa dau examen pentru un post de functionar public in administratie si am un PFA. Sunt obligat sa inchid PFA ul sau sa l suspend ori nu exista aceasta obligatie legala. Daca exista obligatia, pot s o realizez dupa eventuala numire pe functie in urma castigarii concursului, si in ce termen?
am un pfa si vreau sa l suspend sau inchid pentru a evita o stare de conflict de interese deoarece vreau sa dau examen pe un post in administratie de functionare public. Ce costuri presupune suspendarea, respectiv inchiderea?
multumiri
Politist decedat in cursul anului 2012.
Sotia solicita ajutoarele de deces prevazute de art. 24 din anexa VII la Legea 284/2010, dar IPJ refuza plata acestora.
Sotia depune actiune la Tribunal - Sectia contencios administrativ si fiscal, actiunea este admisa, cu obligatia unitatii de politie de a acorda "sumele de bani cuvenite actualizate la data platii efective".
IPJ face recurs la Curtea de Apel, dar recursul este respins ca nefondat. Irevocabil.

Intrebarea 1. Este suficient ca sotia sa solicite punerea in aplicare a Hotarararii Judecatoresti, ramasa irevocabila prin decizia respingerii ca nefondat a recursului? Devenind irevocabila hotararea este executorie de drept fara a fi necesara investirea cu formula executorie?

Intrebarea 2. Daca nu este executorie ce pasi trebuie sa urmeze sotia politistului decedat? In ce perioada IPJ trebuie sa raspunda solicitarii sotiei de a pune in aplicare hotararea judecatoreasca?

Intrebarea 3. In actiune sotia politistului a solicitat "plata sumelor cuvenite, actualizate cu rata inflatiei si dobanzile aferente", insa in hotarare se prevede "plata sumelor cuvenite actualizate la data platii efective". Ce se intelege prin sintagma "actualizate la data platii efective", pentru ca cineva s a exprimat in sensul ca baza de calcul a sumei cuvenite va fi salariul de baza al politistului actualizat la data platii efective din 2013 si nu salariul de baza al politistului de la data decesului din 2012 actualizat cu rata inflatiei pana la data platii din 2013. Avand in vedere ca salariile bugetarilor au fost reintregite cu 25% ar fi mai convenabila actualizarea salariului de baza la valoarea din 2013 si nu indexarea cu rata inflatiei.
Deci cum se interpreteaza sintagma "actualizate la data platii efective" din hotararea judecatoreasca? Sotia poate avea optiune intr un sens sau altul?

Politist decedat in cursul anului 2012.
Sotia solicita ajutoarele de deces prevazute de art. 24 din anexa VII la Legea 284/2010, dar IPJ refuza plata acestora.
Sotia depune actiune la Tribunal - Sectia contencios administrativ si fiscal, actiunea este admisa, cu obligatia unitatii de politie de a acorda "sumele de bani cuvenite actualizate la data platii efective".
IPJ face recurs la Curtea de Apel, dar recursul este respins ca nefondat. Irevocabil.

Intrebarea 1. Este suficient ca sotia sa solicite punerea in aplicare a Hotarararii Judecatoresti, ramasa irevocabila prin decizia respingerii ca nefondat a recursului? Devenind irevocabila hotararea este executorie de drept fara a fi necesara investirea cu formula executorie?

Intrebarea 2. Daca nu este executorie ce pasi trebuie sa urmeze sotia politistului decedat? In ce perioada IPJ trebuie sa raspunda solicitarii sotiei de a pune in aplicare hotararea judecatoreasca?

Intrebarea 3. In actiune sotia politistului a solicitat "plata sumelor cuvenite, actualizate cu rata inflatiei si dobanzile aferente", insa in hotarare se prevede "plata sumelor cuvenite actualizate la data platii efective". Ce se intelege prin sintagma "actualizate la data platii efective", pentru ca cineva s a exprimat in sensul ca baza de calcul a sumei cuvenite va fi salariul de baza al politistului actualizat la data platii efective din 2013 si nu salariul de baza al politistului de la data decesului din 2012 actualizat cu rata inflatiei pana la data platii din 2013. Avand in vedere ca salariile bugetarilor au fost reintregite cu 25% ar fi mai convenabila actualizarea salariului de baza la valoarea din 2013 si nu indexarea cu rata inflatiei.
Deci cum se interpreteaza sintagma "actualizate la data platii efective" din hotararea judecatoreasca? Sotia poate avea optiune intr un sens sau altul?
Răspuns la discuția rectificare cadastru
noi credem ca prelungirea a fost lasata in nelucrare de inaintasi, ce e cert e ca am prelungit gradina dupa 1989 si de atunci il utilizam ca proprietari si nimeni nu ne a deranjat
In localitate a existat CAP si dupa 1989, mi s-a emis titlului de proprietate de Primarie pentru un teren de 1800 mp.
Ulterior am facut cadastru si am intabulat in cartea funciara terenul de 1800 mp (10 latime cu 180 lungime), in schita figurand la un capat "drumul judetean" si la celalalt "albia paraului".
Mai tarziu am prelungit gardul cu inca 50 de metri pana la albia paraului, terenul respectiv din pasivitate si pentru faptul ca nu era roditor nu il bagasem in gradina pentru a nu plati impozit mare, cei 50 de metri lungime fiind distanta pana la albia raului.
Intre timp pe terenul respectiv am carat pamant roditor am plantat pomi fructiferi si l-am prins in gradina, astfel ca in prezent suprafata este de 2300 mp (1800 + 500).
Exista vreo posibilitate si care este aceea sa refac cadastrul si sa introduc diferenta de 500 mp cum este in momentul de fata?
Răspuns la discuția testament olograf
dar totusi o parere?
O familie de batrani in prezent decedati - sotul decedat la 98 de ani in anul 2012 si sotia la 91 de ani in 2003 - au avut 3 copii, un baiat si o fata in viata si o fata predecedata in anul 1990, aceasta avand la randul ei 2 copii. In vechime, conform obiceiului locului, s a stabilit ca baiatul sa ramana in casa, sens in care s a casatorit in casa batranilor si a gospodarit cu acestia din 1957 pana in 1971, timp in care au ridicat impreuna mai multe anexe, iar in 1971 s a mutat cu sotia sa la o casa noua tot in satul respectiv, continuand sa lucreze muncile campului impreuna cu parintii. Dupa anii 1990, treptat, fata care era in viata si locuia in alt judet, iesind la pensie, a venit din ce in ce mai des la parinti, astfel ca sub anumite indemnuri, presiuni si amenintari ca sotul ei nu va mai venii la tara, fata l a determinat pe batran in anul 1999 sa scrie un document denumit testament olograf in care numea casa si terenurile din apropierea casei fetei cu pricina iar baiatului si celor doi copii ai fetei predecedate numai terenuri mici pe dealuri pline de tufarisuri etc.. Testamentul este datat si la sfarsit este scris Facut de mine Popescu D. D=tru, in conditiile in care batranul semna foarte des diverse cereri catre autoritatile statului sub forma Popescu Dumitru, deci fara initiala tatalui si fara a si prescurta prenumele, semn ca batranul nu a dorit sa l semneze, ci doar sa l scrie sa scape de presiunile fetei pana la o intelegere cu ceilalti mostenitori pe care a incercat o mereu in timp si el si sotia lui dar fatra rezultat. Fata lui care detinea testamentul nu l a scos la data decesului stiind ca nu a fost facut cu voie ci numai la peste 6 luni cand a constatat ca ceilalti mostenitori nu sunt de acord cu cererea ei de a mosteni casa batranilor - singura proprietate de valoare.

Va rog sa mi spuneti este valabil testamentul?