avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 587 soluții astăzi
Forum Activitate Av

Activitate Av

Da, ca mijloace de proba ele sunt admisibile.
Conditia este ca instanta sa le incuviinteze administrarea, acest lucru ramanand la aprecierea judecatorului.
Buna ziua,

din punctul meu de vedere, in cazul in care suma de bani face obiectul unei obligatii contractuale neexecutate (la care se adauga dobanzi), urmeaza sa puneti in intarziere debitorul in conformitate cu prevederile art. 1522 Noul Cod Civil, exceptand situatia in care acesta din urma este de drept in intarziere, raportat la prevederile art. 1523 din acelasi act normativ.

Veti avea in vedere prevederile art. 193 ale Noului Cod de procedura civila, in sensul ca obligatia de indeplinire a procedurii prealabile intervine doar in situatia in care legea o prevede expres.

Fata de aceste considerente, veti observa ca procedura prealabila a concilierii (a carei ratiune era intocmai incercarea de solutionare amiabila a diferendului financiar intervenit, cat si de punere in intarziere a debitorului, in situatia in care nu exista conventie in ceea ce priveste penalitatile) nu mai este obligatorie, insa, raportat la dispozitiile art. 1522 alin. (5), faptul ca in situatia in care debitorul (nepus in intarziere) impotriva caruia s-a introdus o cerere de chemare in judecata avand ca obiect pretentii, in vederea recuperarii creantei respective, se achita de aceasta obligatie intr-un termen rezonabil, calculat de la data cand aceasta i-a fost comunicata, cheltuielile de judecata raman in sarcina creditorului, acesta fiind inconvenientul pe care riscati sa il suferiti, si nu respingerea cererii ca inadmisibila, sub aspectul neindeplinirii vreunei proceduri prealabile.



Va doresc succes!
Buna ziua,

va trebui sa faceti o plangere impotriva procesului verbal de constatare a contraventiei, in termen de maxim 15 zile de la incheierea acestuia din urma, prin care sa solicitati anularea actului (sau inlocuirea sanctiunii administrative) pe care sa o motivati, in functie de cea mai apropiata de adevar varianta (ori, evident, in functie de rezultatele pe care le doriti), cu unul sau mai multe motive de nulitate a procesului verbal intocmit, alaturat cu perspectiva CEDO in ceea ce priveste procedura de judecata in cazul litigiilor care au ca obiect contraventii. Chiar si in situatia in care exista inregistrare, si aceasta (ori aparatele de masurare a vitezei din dotarea organului de politie) trebuie sa indeplineasca un set de criterii pentru a putea fi primite ca probe in proces. Va sfatuiesc ca pentru aceste demersuri sa apelati la serviciile unui avocat.

Ati auzit bine, au existat solutii de acest fel, insa, la fel de bine se poate ca plangerea sa va fie si respinsa. Nu putem vorbi matematic, nici macar in situatia in care am cunoaste toate detaliile situatiei in care va aflati dumneavoastra. Insa, in situatia in care inaintati o plangere de acest fel, solicitand un certificat de grefa de la instanta la care plangerea se va inregistra (cu care sa mergeti la politie si sa va ridicati permisul de conducere), veti putea sa conduceti, cel putin pana la solutionarea litgiului.

In acelasi timp, va sfatuiesc ca pentru viitor, atat pentru binele celorlalti participanti la trafic, cat si pentru al dumneavoastra, sa va revizuiti atitudinea si sa incercati sa respectati regulile de conduita la volan, circuland cu o viteza cat mai apropiata de cea corespunzatoare sectorului de drum pe care va aflati, avand in vedere consecintele nefaste care pot interveni, ca urmare a acestui fel de comportament. Totusi, 51 km/h peste viteza legala, in opinia mea, inseamna enorm de mult. Ganditi-va ca sunteti norocoasa, fiecare 5 km/h in plus peste viteza legala, dubleaza riscul de accident.
Stimați colegi,

anterior intrării în vigoare a Noului Cod de Procedură Civilă, am covocat, în vederea participării la conciliere directă, pe debitoarea x. Aceasta nu s-a prezentat, iar în acest moment, doresc să formulez cererea de emitere a unei ordonanțe de plată, insă am o nelămurire, și anume: Noul Cod de Procedură Civilă, sub sancțiunea respingerii cererii ca inadmisibilă, îmi spune că, premergător formulării acesteia, trebuie să îmi somez debitoarea ”prin scrisoare recomandată, cu conținutul declarat”.

Credeți că e cazul să refac procedura de somație?

Mulțumesc
Răspuns la discuția admitere barou 2013
Au fost cateva, in grile.
Dar nu substantial.
Oricum, din NCC noi am avut doar actul juridic civil.

RoloTomassi a scris:

LuchianSeb a scris:

Pai la un an de zile dupa ce a intrat in vigoare Noul Cod civil, la ex. de intrare la INM au fost subiecte din vechiul Cod si doar o intrebare care se referea la diferenta dintre vechiul si noul Cod.
Totusi am si eu o nelamurire. :D Dupa ce reusesti sa fi primit in barou cum faci stagiatura? Trebuie sa-ti gasesti un avocat cu care sa faci stagiul? Daca nu vrea sa te ia nimeni ce faci? Intreb si eu din curiozitate :)


Dar la Barou in toamna 2012 adica la un an de la intrarea in vigoare a NCC cate subiecte au fost din NCC?
Aici vorbim de admiterea in Barou nu de admiterea la INM.
Si daca e sa ne referim la admiterea la INM/magistratura din 2012, au fost 5 intrebari din NCC, nu doar una.
Plus ca e o diferenta intre aplicarea in timp a VCC si aplicarea in timp a VCPC.


Răspuns la discuția admitere barou 2013
Gasesti un avocat care indeplineste cerintele legii, inchei un contract de colaborare si soliciti inscrierea in tabloul avocatilor stagiari.

Nu exista sa nu vrea sa te ia nimeni..
Ce faci? Incerci pana reusesti.

LuchianSeb a scris:

Pai la un an de zile dupa ce a intrat in vigoare Noul Cod civil, la ex. de intrare la INM au fost subiecte din vechiul Cod si doar o intrebare care se referea la diferenta dintre vechiul si noul Cod.
Totusi am si eu o nelamurire. :D Dupa ce reusesti sa fi primit in barou cum faci stagiatura? Trebuie sa-ti gasesti un avocat cu care sa faci stagiul? Daca nu vrea sa te ia nimeni ce faci? Intreb si eu din curiozitate :)


Răspuns la discuția admitere barou 2013
Buna ziua,

nu, nu cred ca merita investitia, decat daca aveti mult timp la dispozitie. Comentariul codurilor nu face decat sa transpuna norma in termeni cvasiaccesibili. Invatatul pentru examenul de admitere in profesie trebuie sa se axeze in principal pe:

- tematica afisata de catre INPPA, prin regulamentul de organizare a examenului;
- textele importante de lege, cu precadere cele care privesc dreptul procesual (fara ca aceasta sa insemne ca dreptul material este mai putin important), precum si cele ce reglementeaza Organizarea si Exercitarea profesiei de avocat si Statutul;

Bibliografia ramane la latitudinea candidatului. Invatatul este obositor, o sa vedeti. Este foarte important sa nu invatati mai putin decat este necesar, si nu invers. Folositi-va timpul in mod eficient, intocmiti planul de invatat (inclusiv timpul pe care il alocati, avand in vedere ca gradul de dificultate al diferitelor materii face ca unele zile sa fie mai grele decat altele), treceti o data prin toata materia cu multa atentie, iar apoi repetati operatiunea pana la examen, de cate ori va permite timpul. Nu luati pauze (cel putin nu lungi, unde "lungi" = zile), aveti grija sa ramaneti mereu in priza. Daca simtiti ca nu mai puteti invata, incercati sa rezolvati grile.

Gasiti pe internet un set de sinteze special concepute pentru acest examen, pe care le puteti consulta pentru a va forma o idee despre abordarea problemelor din tematica. Acestea nu sunt insa intotdeauna suficiente, pentru ca: 1. ori nu abordeaza diverse aspecte deloc, 2. ori le trateaza pe unele intr-o masura mult prea generalista (in opinia mea).

Va transmit bibliografia pe care am consultat-o personal:

1. Drept civil general + persoane - Gabriel Boroi;
2. Drepturi reale principale - Corneliu Barsan;
3. Teoria generala a obligatiilor - C-tin Statescu si Corneliu Barsan;
4. Contracte - Francisc Deak - editie actualizata (3 volume);
5. Succesiuni - Francisc Deak;
6. Drept procesual civil - Mihaela Tabarca (judecator la ICCJ, tratat de 2 volume cu stil american de scris, fara naratiuni sau chestiuni in plus - excelenta carte);
7. Drept penal general + special - Mihail Udroiu (in acelasi volum - excelenta carte);
8. Drept procesual penal (parte generala + speciala) - Mihail Udroiu (idem 7).
9. OEPA - sinteze.
10 Coduri;
11. Grilele din anii anteriori de la INM + Barou & subiectele redactionale de la Barou*.

(* Atentie!! - in sesiunea octombrie 2012, majoritatea subiectelor (de proba redactionala) de la admitere in profesia de avocat au fost asemanatoare celor din anul anterior! Folositi acest aspect in avantajul dumneavoastra si nu faceti greseala sa va bazati pe prezumtia ca daca o tema a constituit subiect de examen in anul x, aceasta este epuizata, astfel incat sa nu o mai aveti in vedere pentru anul x+1!!)

De asemenea, puteti consulta toate sintezele pentru posibile subiecte de examen, redactate acolo chiar sub aceasta forma. In functie de cadrul legislativ in vigoare conform tematicii care urmeaza sa se afiseze, actualizati lista de materiale bibliografice cu foarte multa atentie, avand in vedere strict numai acele elemente noi care sunt amintite prin regulament.

Va doresc spor la invatat, putere de concentrare si mult succes la examen!