Potrivit vechiului C.pr.civ, reclamantul care a renuntat la judecata, putea apoi introduce ulterior aceeasi cerere. Asa este si astazi, sau o data cu noul cod s-a schimbat ceva?
Intreb pt ca, azi, un coleg spunea ca, potrivit noului cod, cine a renuntat la o actiune, nu mai poate introduce apoi aceeasi actiune. Or, mi se pare aberant! care ar mai fi atunci diferenta intre renuntarea la drept si renuntarea la cerere?!
Multumesc
Buna ziua! clineta mea a castigat un proces privind despagubiri salariale. Dupa ce am executat silit angajatorul, acesta a facut contestatie la executare in cadrul careia a solicitat expertiza contabila. "In vederea documentarii expertizei contabile dispuse de instanta", expertul ne-a convocat la sediul angajatorului. Repet, in vederea documentarii (nu realizarii) expertizei. In opinia dvs, am dreptul sa solicit ca intrevederea sa aiba loc in orice alt loc?
Multumesc!
Deci, ne raportam doar la maximul pedepsei prevazute de lege? Faptul ca minimul pedepsei prevazute de lege este de 1 an n-are nicio relevanta...? :(
Dupa aprecierea dvs, potrivit art. 122 alin. 1 CP, cat este termenul de prescriptie a raspunderii penale pentru persoana fizica pentru infractiunea de furt simplu (pt care legea prevede o pedeapsa de la 1 la 12 ani)? Multumesc anticipat tuturor!
Multumesc frumos pt raspuns.
Domnilor, am o situatie la care n-am gasit rezolvare si pe care m-am contrazis cu instanta. Aprins.
Avem o contestatie la executare. Reclamanta a dovedit ca hotararea judecatoreasca prin care s-a dispus reincadrarea ei in munca NU a fost executata de angajator. In consecinta, in temeiul art. 1536 C.civ (intitulat "Daunele moratorii in cazul obligatiilor de a face" , care prevede: "In cazul ALTOR obligatii decat cele avand ca obiect plata unei sume de bani, executarea cu intarziere DA, intotdeauna, dreptul la daune-interese egale cu dobanda legala, calculata DE LA data la care debitorul este in intarziere ASUPRA echivalentului in bani al obligatiei"), reclamanta a cerut instantei de executare ca, avand in vedere ca angajatorul nu a executat DELOC obligatia de reincadrare (obligatie de a face, care nu are ca obiect plata unei sume de bani) stabilita prin dispozitivul hotararii judecatoresti de reincadrare, sa-i plateasca o despagubire egala cu dobanda legala aferenta drepturilor salariale de care ar fi beneficiat daca ar fi fost reincadrata in munca (echivalentul in bani al obligatiei de reincadrare), incepand cu data la care a pus angajatorul in intarziere cu privire la executarea hotararii judecatoresti de reincadrare SI PANA LA data aducerii la indeplinire a respectivei hotarari judecatoresti de reincadrare (aceasta pt ca era vorba de daune moratorii).
De asemenea, reclamanta a solicitat amendarea angajatorului pentru introducerea cu rea-credinta a contestatiei la executare.
Fata de aceste cereri, instanta:
1) a cerut reclamantei sa plateasca taxa judiciara pe capatul de cerere privind AMENDA (adica, instanta a spus: amenda prevazuta de lege este de 7000 de ron, prin urmare dvs trebuie sa platiti la instanta taxa de 500 de ron! pe amenda!)
2) Instanta a cerut reclamantei SA CUANTIFICE despagubirea, adica sa o socoteasca. (presupun ca a cerut acest lucru pt a stabili taxa de taxa de timbru,). Acum, intrebarea la care eu n-am reusit sa gasesc raspuns este: CUM sa calculez cuantumul despagubirii daca este vorba de DAUNE MORATORII?! cu alte cuvinte, cum sa stabilesc cuantumul despagubirii daca noi am cerut ca daunele moratorii sa fie acordate INCEPAND CU data punerii in intarziere SI PANA la executarea hotararii judecatoresti de catre angajator? Cum sa calculam daca noi nu stim -si nu avem cum sa stim -CAND ANUME angajatorul va binevoi sa aduca la indeplinire hotararea judecatoreasca de reincadrare in munca a reclamantei?
Am primit o sentinta de dreptul muncii pe 28 februarie 2013. Termenul de recurs = 10 zile de la comunicare. Textul de lege aplicabil = art. 101 Cpc. In opinia dvs, care este ultima zi in care recursul poate fi introdus? In opinia mea, 11 martie.
Multumesc tuturor, foarte mult, pentru raspunsuri! Si ma bucur sa vad ca n-am gandit gresit. Din pacate, instanta a apreciat altfel, respectiv NU ne-a permis sa ne precizam actiunea, motivand ca pricina NU mai este la primul termen de judecata. (A invocat art. 132 C.pr.civ.) Aceasta in ciuda faptului ca, in dos. Y/3/2011, alte termene nu fusesera! Ce parere aveti, in recurs, CAB n-ar trebui sa dispuna casarea cu trimitere?
Am o cauza de dreptul muncii, in care s-a ridicat exceptia necompetentei instantei. Exceptia a fost admisa, iar dosarul a fost trimis la sectia comerciala, de unde a fost retrimis la sectia a VIII-a conflicte de munca a TMB. Cand s-a reintors sectia conflicte de munca, dosarul a primit un nou numar ( dos. x/3/2009 a devenit y/3/2011) si partile au fost citate ca atare pentru o anumita data, sa zicem Z. Intrebarea mea este : la data Z, dosarul se afla sau nu la PRIMUL TERMEN DE JUDECATA? Putem sau nu sa ne precizam actiunea?