avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1028 soluții astăzi
Forum Activitate alexa_axy

Activitate alexa_axy

Buna ziua,

In momentul in care m-am infiintat (ianuarie 2014) si am avut primul salariat am ales sa depun declaratii trimestriale (declaraţia privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate- D112), declarand ca o sa am un numar mediu de 3 salariati exclusiv si după caz, urmează să realizez un venit total de până la 100.000 euro.
Imi puteti spune ce trebuie sa fac in cazul in care in una din luni mai angajez 1 sau 2 salariati?
Ar trebui sa depun in luna in care depasesc numarul de 2 salariati declaratia 010? pentru a deveni din trimestrial in lunar sau pot continua ca si trimestrial?

Multumesc
Buna ziua,

Doresc sa stiu ce trebuie sa fac, daca in perioada in care sunt intregistrata ca somer indemnizat la ANOFM, obtin un loc de munca (loc de munca obtinut fara interventia ANOFM-ului si reprezinta primul loc de munca de la finalizarea studiilor)?
In ce consta procedura (documente) de anuntare/informare a ANOFM-ului ca am gasit un loc de munca? (Mentionez ca primesc indeminizatie de somaj in urma absolvirii unei forme de invatamant superior)

Multumesc anticipat
Multumesc pentru raspunsurile dumneavoastra.

O zi placuta,
Alexandra
Buna ziua,

Am rugamintea sa imi spuneti :
1) daca perioada de stagiu (conform art. 31 alin. 5 din legea nr. 40/2011- "pentru absolventii de invatamant superior primele 6 luni dupa debutul in profesie se considera perioada de stagiu") se stipuleaza in contractul individual de munca, in cazul in care salariatul se afla in aceasta situatie;
2) in cazul unui absolvent de invatamant superior care lucreaza pentru prima data dupa finalizarea studiilor perioada de proba pentru functia de executie ramane tot maxim 90 zile ?
3) pe durata/la sfarsitul perioadei de proba (max. 90 zile) salariatul poate cere incetarea CIM fara a respecta perioada de preaviz?

Multumesc anticipat,
Alexandra
Multumesc pentru raspunsul dvs.
Buna ziua,

Doresc sa stiu daca o persoana depune dosarul pentru primirea indemnizatiei de somaj (proaspat absolent de invatamant care nu a fost incadrat in munca) si:
1. i se propune un un loc de munca, iar "somerul" (absolventul de invatamant superior), refuza din diverse motive acel loc de munca, este nevoit sa restituie indemnizatia primita? sau doar se suspenda dreptul la indemnizatie din momentul refuzului?
2. in cazul in care "somerul" isi gaseste un loc de munca, este obligat sa anunte AJOFM-ul?
3. La angajare "somerul" mai primeste acea indemnizatie de somaj daca se incadreaza in acea perioada de 6 luni?
4. i se propune urmarea unui curs de formare profesionala, dar persoana respectiva nu poate participa in perioada impusa de catre acestia. Are dreptul somerul sa negocieze o perioada imediat apropiata pentru participarea la o astfel de formare profesionala?
5. In cazul in care "somerul" realizeaza un curs de formare profesionala suportat de AJOFM este obligat sa accepte locul de munca oferit de catre acestia? In cazul in care refuza locul de munca, trebuie sa restituie suma pentru cursul respectiv si indemnizatia primita pana in momentul respectiv?

Multumesc anticipat
Buna ziua,

Doresc sa stiu daca contractul de comision se inregistreaza in Revisal.
Mentionez ca este doar un contract de comision, persoana neavand un contract individual de munca.
Am citit HG 500/2011 (legea Revisalului) si am observat ca se inregistreaza doar urmatoarele:
a) elementele de identificare a tuturor salariatilor: numele, prenumele, codul numeric personal - CNP, cetatenia si tara de provenienta - Uniunea Europeana - UE, non-UE, Spatiul Economic European - SEE;
b) data angajarii;
c) perioada detasarii si denumirea angajatorului la care se face detasarea;
d) functia/ocupatia conform specificatiei Clasificarii Ocupatiilor din Romania (COR) sau altor acte normative;
e) tipul contractului individual de munca (pe durata nedeterminata, determinata);
f) durata normala a timpului de munca si repartizarea acestuia (cu norma intreaga, cu timp partial);
g) salariul, sporurile si cuantumul acestora;
h) concediu pentru cresterea copilului pana la implinirea copilului a varstei de 1, 2 respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap;
i) concediu paternal;
i) data incetarii contractului individual de munca.

Desi nu am gasit o astfel de stipulare in HG 500/2011, mi-am permis sa va intreb pentru a fi sigura cu privire la acest aspect.

Multumesc anticipat


Răspuns la discuția Concediere disciplinara
PS: @ smeagull

Buna ziua,
Da, intradevar am uitat sa preciez intrebarea.
Unitatea nu a concediat inca si vrea sa dispuna concedierea? Dar nu stie cum sa faca acest lucru.

O zi frumoasa,
Alexandra



Multumesc pentru raspunsuri @freeelis, @ina_iolanda
Buna ziua,

Ma puteti ajuta cumva cu o problema legata de concedierea disciplinara? Eventimentele au fost urmatoarele:
-unul din manageri a avut o discutie in contradictoriu cu un angajat al societatii
- in urma discutiilor avute angajatul angajatul a decis sa nu se prezinte la munca pana cand "patronul" societatii nu revine in tara (au trecut mai mult de 5 zile si salariatul nu s-a prezentat la munca)
- ceilalti salariati prezenti la discutie refuza sa declare situatia la care au asistat (la cearta dintre cei doi- manager si salariat)
- i s-a transmis o recomandata prin posta prin care il roaga sa se prezinte la locul de munca (nu s-au utilizat toate actunile necesare pentru procedura diciplinara - mentionare locatie, ora, data, membrii comisiei de disciplina)
- mentionez ca nu salariatul nu a semnat Regulamentul de ordine interioara, iar societatea nu are CCM, CCM la nivel de ramura (domeniu activittea alimentatie publica), iar in CIM sau fisa de post nu are stipluate sanctiunile sau masurile in cazul acestei abateri.

Ce se poate face in aceasta situatie?

Multumesc anticipat,
Alexandra

Răspuns la discuția Declarare venit la ANAF
Multumesc