avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 830 soluții astăzi
Forum Activitate uradustefan

Activitate uradustefan

Buna ziua! Am facut o cerere la AJPIS pe legea 118/1990 pentru stabilirea calitatii de urmas. La momentul la care am facut cererea detineam unele documente justificative. Pe baza lor am ales art 1. litera d "domiciliu obligatoriu". Intre timp am facut rost de alte documente care ma determina sa cred ca m-as fi putut incadra la alt art 1 litera e "stramutat in alta localitate". (Am obtinut o adeverinta MJ in care se specifica ca a fost dislocat din localitatea X si i-a fost stabilit domiciliul obligatoriu in localitatea Y). Pe noul articol indemnizatia ar fi mai mare.

Intre timp mi-a fost admisa cererea si am primit decizia pe art 1, d.

Intrebare: Exista posibilitatea rectificarii deciziei pe baza noilor documente obtinute intre timp, fara a fi nevoie sa intentez actiune in contecios administrativ?

Multumesc
urmează să o depun

Carp Mircea a scris:

Adeverinta a fot de la inceput la dosar, sau urmeaza sa o depuneti ?

Nu este vorba de ore suplimentare. Am lucrat individual si am realizat venituri mai mari fata de categoria inscrisa pe cartea de munca si am platit toate contributiile in mod corespunzator. Am adeverinta care atesta acest lucru.
Buna ziua

Am o intrebare legata de procedura recalcularii pensiei in cazul in care am sesizat unele erori

Am constatat recent urmatoarele situatii:

1. intre 1984 si 1989 sumele castigate individual pt care au fost platite contributiile au fost mai mari decat sumele de pe cartea de munca (dupa categorie) sume - dupa care mi se calculeaza acum pensia. Am o adeverinta in acest sens. Pot sa duc adeverinta la casa de pensie ca sa mi se recalculeze corespunzator?

2. Dupa ce am iesit la pensie in 2005, am castigat un proces cu angajatorul, drept urmare angajatorul mi-a platit sumele taiate ilegal din salariu. Am sentinta judecatoreasca definitiva. Se poate trimite la dosar spre recalculare?

In cazul in care exista posibilitatea recalcularii, voi primi sumele din urma? sau incepand din data la care fac demersurile de recalculare?

Multumesc
Daca o mamica se intoarce din concediu de crestere a copilul cu doua luni mai repede beneficiaza de un stimulent lunar de la stat de 650 de lei pe luna. Angajatorul nu are voie sa o dea afara timp de 6 luni din momentul in care mamica revine la munca.

Intrebare: Angajatorul poate sa refuze sa o primeasca cu doua luni mai repede? Care este legislatia ce reglementeaza acest aspect? In cazul in care angajatorul refuza, mamica ar pierde cei 650 de lei lunar timp de un an.

Multumesc,
Radu
Dupa cum am spus, este un contract de prestari servicii. Persoana din Romania, efectuteaza munca project-based (in domeniul IT) pentru firma din SUA.

- Ma intereseaza in mod special daca e valabil indiferent daca e redactat in limba romana sau engleza.
- Alt aspect care ma intereseaza este daca firma este nemultumita, carei instante se adreseaza? Romania sau SUA? Si cam care ar fi efortul financiar care trebuie depus de o firma straina pt a intenta proces in Romania.

Va multumesc
As dori sa stiu daca un contract (prestari servicii) semnat intre o firma din SUA si o persoana fizica din Romania - contract semnat si transmis pe internet, poate fi considerat valid (tinand cont si de faptul ca contractul este scris in limba engleza). In cazul in care este valid, la ce instanta ar trebui sa se adreseze firma respectiva?

Multumesc.