avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 320 soluții astăzi
Forum Activitate firilacroco

Activitate firilacroco

Buna ziua,

Fratele meu a luat un credit si a ipotecat casa tatalui meu. Intre timp, banca a modificat abuziv o clauza din contract si a dat-o in judecata, si in acelasi timp nu a mai continuat sa plateasca ratele. A fost executat silit si imobilul a fost vandut la licitatie.

Dupa 3 ani de procese, instanta de recurs a dat o decizie irevocabila care spune:

"Admite cererea de recurs formulată de recurenţii [...] după cum urmează: Dispune întoarcerea executării silite care a format obiectul dosarului execuţional [...] în sensul obligării intimatei BANCA ... să le restituie recurenţilor toate sumele de bani realizate în urma executării silite care a format obiectul acestui dosar de executare, atât în urma vânzării la licitaţie a imobilului executat, cât şi ca urmare a popririi."

Imobilul a fost vandut la un pret, in opinia mea, derizoriu, cu aproximativ 10.000 de euro sub pretul pietei la momentul acela. M-ar interesa sa aflu daca este posibil sa se mai redobandeasca imobilul executat si daca nu pot fi parte a acestui proces, fiind unul dintre mostenitori.

In caz contrar, cum anume va restitui banca banii obtinuti prin executare? Ii va primi tatal meu? Si, fiind un credit ipotecar, ce se va intampla cu acesta in lipsa imobilului ipotecat?

Multumesc.
Răspuns la discuția PFA traducător
Încă o întrebare mai am. Am citit acum mai mult despre TVA-ul intracomunitar și am văzut că prestarea de servicii către un plătitor de TVA în UE duce la obligativitatea obținerii unui număr TVA. Aveți idee ce înseamnă mai exact acest lucru?
Răspuns la discuția PFA traducător
Vă muțumesc mult pentru informații!
Discuție PFA traducător
Bună ziua,

Intenționez să lucrez ca liber-profesionist în domeniul traducerilor, fiind în discuții cu o firmă pentru o colaborare. Problema este că am absolvit o facultate de inginerie și nu am niciun fel de certificare în domeniul limbilor străine încât să-mi pot înființa un PFA pe traduceri.

Întrebarea mea este: cum aș putea să lucrez în legalitate ca traducător și să fiu scutit de plata TVA-ului (evident în ideea în care nu depășesc plafonul)? Pot înființa un SRL și să fiu în continuare scutit de TVA?
Răspuns la discuția Motiv contestatie
Atasez Art. 13, pct. 1, teza a II-a din contractul de credit:
Constituie, de asemenea, CAZ DE CULPA in temeiul prezentului CONTRACT, nerespectarea de catre orice persoana terta obligatia fata de BANCA in baza contractelor accesorii la acest CONTRACT, a angajamentelor asumate.

De asemenea, am vazut ca in alta situatie (dosar nr. 31670/300/2012) s-a constatat urmatoarea clauza din contract ca abuziva, pe care o am si eu:
Art. 5, pct. 1, litera a) Comision de administrare a creditului: 1.0000% flat calculat asupra sumei creditului contractat; se achita din credit la data efectuarii primei utilizari din credit
S-a inceput executarea silita, am facut contestatie la executare si am dat in judecata banca pentru clauze abuzive. Instanta de fond a dat urmatoarea decizie:

Tip solutie: Admite in parte cererea
Solutia pe scurt: Admite în parte cererea. Constată abuzivă clauza de la art. 13 pct. 1 teza a II-a din contractul de credit

Desigur, hotararea nu este definitiva, dar la ce ma pot astepta? In cazul in care este mentinuta aceasta decizie, sunt sanse sa fie admisa cererea de contestatie la executare?
Răspuns la discuția Evitarea temporara a evacuarii
Ma gandesc daca are rost sa platesc acei 10% din valoarea imobilului pentru suspendarea temporara a executarii... daca e sa castig procesul oricum pot cere restabilirea situatiei dinaintea executarii. Asa, nu am garantia ca mi se aproba suspendarea temporara, plus ca in cazul in care pierd procesul evenimentul se va produce oricum. Cautiunea mi se pare oricum exagerata.
Buna ziua,
A fost inceputa procedura de executare silita impotriva mea si am deschis un proces de contestatie la executare, in paralel cu unul in care am dat banca in judecata pentru clauze abuzive in contractul de credit. Neavand o suspendare temporara a executarii silite pana la solutionarea contestatiei, a fost organizata licitatie pentru imobil, care a avut loc acum 5 zile.
In aceste conditii, pot efectua vreo actiune pentru a evita incheierea actului de adjudecare/evacuarea pana la solutionarea definitiva a contestatiei la executare?
Buna ziua.
Se poate incheia un contract de mecenat intre o persoana juridica si una fizica in scopul sustinerii unui proiect in domeniul educatiei? Este vorba de participarea unei echipe de elevi la un concurs international. Neavand o asociatie prin care sa facem acest lucru, am dori sa strangem fondurile prin mecenat...
Multumesc.
Buna ziua,
Eu alaturi de doi colegi ne-am calificat la un concurs international de informatica in Statele Unite. Bineinteles ca nu avem de unde sa ne platim singuri cheltuielile de transport si cazare si ne-am decis sa strangem fonduri.
M-am informat inainte in Codul Fiscal si am citit despre diferitele forme in care se poate realiza acest lucru: mecenat si sponsorizare.

Din cate am inteles, mecenatul se poate realiza intre o persoana juridica si una fizica, nefiind deci nevoie de o asociatie care sa intermedieze.
Prima mea intrebare ar fi daca mecenatul se poate acorda din acel procent din impozitul pe profit pe care o firma il poate redirectiona?

In cazul in care ar fi sa strangem banii printr-o asociatie, ce control vom avea noi asupra banilor care vor fi dati asociatiei pentru noi? Putem face un contract cu asociatia prin care se obliga sa ne dea acei bani? Ce s-ar intampla cu banii in situatia in care nu am strange suficienti bani si nu am mai participa deloc, le raman lor banii sau trebuie sa ii dea inapoi?

Multumesc.