Interzicerea testamentului conjunctiv!
Forma actului separat!
Fiecare sot va face un testament separat pentru bunurile care le are!
Testamentul il puteti scrie in totalitate, data si semna de mina dumneavoastra (testament olograf) sau puteti apela la un notar public, care sa il investeasca pentru autentificare (testament autentic). De asemenea, mai exista si o forma intermediara intre testamentul olograf si cel autentic si anume, testamentul mistic (secret). Testamentul secret este un testament semnat de mina testatorului, strins si sigilat, prezentat judecatoriei in vederea efectuarii formalitatilor pentru suprascriere. Testementul secret poate fi folosit si de persoane care nu stiu sa scrie si sa citeasca, deoarece aceste testament care e prezentat judecatoriei poate fi scris atit de testator – de mina sau cu mijloace mecanice- cit si de orice alta persoana.
In tara noastra descendentii de orice grad, copii dumneavoastra beneficiaza de o Rezerva succesorala, care este stabilita de lege. Rezerva succesorala este acea parte din patrimoniul celui care lasa mostenirea la care mostenitorii au dreptul in virtutea legii, chiar impotriva vointei defunctului, manifestata prin donatii in timpul vietii sau testamente pentru cauza de moarte.
Copii sunt mostenitori rezervatari si rezerva lor, fiind doi copii, este de 2/3 din mostenire, ceea ce inseamna 1/3 pentru fiecare copil. De restul mostenirii puteti dispune cum doriti si sa dati cui vreti, chiar si unui copil mai mult.
Daca acea constructie din oras valoarea cu mult peste cea din mediul rural si i se incalca dreptul de rezerva a celuilalt copil, de 1/3 din valoarea toatala a mostenirii, acesta va avea dreptul sa solicite reductiunea execsiva care i-a incalcat rezerva.
De asemenea, mare atentie ca forma testamentului este separata (interzicerea testamentului conjuctiv). Legea nu permite ca doua sau mai multe persoane sa testeze prin „acelasi act” una in favoarea celeilalte sau in favoarea unei a treia persoane (art. 857 C civ). Asemenea testamente numite si conjuctive sunt interzise pentru ca pluralitatea de parti ar conferi testamentului character contractual si deci irevocabil prin vointa unilaterala. In practica s-a pus problema sotilor. Acest fel de testament care este opera comuna a mai multor persoane , in care dispozitiile sunt contopite in acelasi context se sanctioneaza cu nulitatea absoluta. In literature si practica judecatoreasca s-a precizat ca testamentul nu e conjunctiv daca doua sau mai multe persoane testeaza pe aceeasi coala de hirtie, daca actele de dispozitie sunt distincte, valabile in sine si semnate separate, exprimind fiecare vointa unei singure persoane.
Cel mai bine, fiecare sot isi va face testamentul sau separat, in conditiile de forma si fond stabilite de lege (testament olograf, autentic sau mistic), fara a incalca rezerva succesorala de 1/3 din mostenire a nici unui copil.
Exista vreo lege care restrictioneaza moneda de referinta din cererea de chemare in judecata numai in Lei?
art. 1020 din Codul Civil prevede: Conditia rezolutorie este subinteleasa totdeauna in contractele sinalagmatice in caz cand una din parti nu indeplineste angajamentul sau.
Astfel, chiar daca nu a fost stipulat in contrat o clauza de reziliere a contractului, aceasta se poate obtine, datorita conditiei rezolutorii tacite prevazute in orice contract sinalagmatic (obligatii reciproce).
Insa, contractul nu este desfiintat de drept.
Desfiintarea trebuie sa se ceara inaintea justitiei.
Asadar, trebuie sa introduceti o cerere de chemare in judecata impotriva fostukui chirias, citat printr-un ziar mai raspandit sau la usa instantei.
Important este sa demonstrati ca apartamentul (daca a fost achizitionat in timpul casatoriei) a fost cumparat din bani proprii, pentru a nu fi considerat bun comun si a nu fi supus partajului.
Potrivit art. 612 din Codul civil, nimeni nu poate avea vedere sau ferestre spre vedere asupra proprietatii ingradite sau neingradite a vecinului sau, de nu va fi o distanta de 19 decimetri intre zidul pe care se deschid aceste vederi si proprietatea vecina.
19 decimetri = 1,9 metri
Daca vecinul dvs. nu a respectat distanta minima, puteti solicita inlocuirea cu un geam mat sau caramida nevada.
Ca sa puteti beneficia de buna credinta, trebuie sa mergeti pe ideea ca a fost vanzare cumparare, nu contract de leasing., deoarece daca era leasing, utilizatorul nu avea dreptul de dispozitie ci doar de drept de folosinta, iar potrivit doctrinei de drept comercial, publicitatea leasingului exclude buna credinta pentru dobandirea proprietatii.
Si inca ceva, verificati Arhiva Electronica de valori Mobiliare, daca nu cumva a fost instituit un gaj asupra masinii.
ps. Alta data fiti mai precaut!
imi pare rau ca nu ati inteles ce este cu proprietatea rezolubila.
Ceea ce am incercat sa va fac sa intelegeti este ca publicitatea leasingului a fost reglementata prin Or. Guv. 51/19997 ( cap. VI). Iar daca a fost respectata publicitatea leasingului, nu mai puteti invoca beneficiul art. 1909 C. civ, cu buna credinta.
Aveti sanse, daca nu a fost respectata publicitatea mobiliara, respectiv nu a fost instituita garantia reala mobiliara asupra masinii ( gaj).
Puteti ramane cu masina, dar o puteti si pierde, depinde cat de bun este avocatul dvs.
Va doresc succes!
Am inteles ce vreti sa spuneti. Utilizatorull era propietar sub conditie rezolutorie, adica, in cazul in care nu isi mai achita ratele, finantatorul devine proprietar, iar finantatorul era proprietar sub conditie suspensiva, adica devenea proprietar daca nu se mai achitau ratele.
Insa, actele pe care le face utilizatorul, ca proprietar sub conditie rezolutorie, sunt ele insele rezolubile, deoarece nimeni nu poate constitui altora drepturi mai mari decat are el insusi. Efectul retroactiv al conditiei care s-a indeplinit, ( aceea de a nu mai fi platite ratele) se produce in privinta actelor de dispozitie pe care le-a facut utilizatorul care sunt desfiiinate si ele.
Daca as avea speta dvs., as merge pe ideea ca nu a fost un contract de leasing, ci un contract de vanzare cumparare cu plata in rate, pentru a nu se mai aplica dispozitiile legale in matrie de leasing ,(unde posesia de buna credinta a bunurilor mobile nu echivaleaza cu dreptul de proprietate ).
Totusi, daca finantatorul a constituit o garantie reala mobiliara asupra masinii la Arhiva Eloectronica de Garantii Reale Mobiliare, aceasta isi produce efectele timp de 5 ani, caz in care ii asigura opozabilitate fate de terti si nu mai puteti beneficia de buna credinta, deoarece, cu diligenta minime trebuia sa va interesati si sa cunoasteti acest lucru.
Cu stima,
Av. Aura Ungureanu
0721.20.80.86
Totusi,
Potrivit art. 1 din Ordonanta guvernului nr. 51/1997, operatiunile de leasing sunt acele operatiuni prin care o parte (finantator) transmite pentru o perioada determinata dreptul de folosinta asupra unui bun al carui proprietar este cealalta parte, contra unei plati periodice, denumita rata de leasing.
Dupa cum se poate observa leasingul, ca natura jurdica, este un contract de finantare si nu un contract de vanzare cumparare. Proprietar este finantatorul si nu uiilizatorul. La sfarsitul perioadei de lleasing, finantatoriul se obliga de a respecta dreptul de optiune al utilizatorului de cumpara bunul, prelungi contractul ori de inceta raportului contractulale.
Utilizatorul nu poate instraina drepturile sale ori concesiona contractul fara acordul finantatorului (locatorului).
Societatea de leasing are la indemana calea unei actiuni in revendicare pentru recuperarea bunului, atunci cand a fost vandut, deoarece este proprietara bunului.
Relatiile finantatorului cu tertii sunt reglementate la cap. VI a Ordonantei Guvernului nr. 51/1997.
Tertii nu vor putea invoca beneficiul dispozitiilor art 1909 din Codul civil, potrivit carora posesia de buna credinta a bunurilor mobile a tertilor dobanditori echivaleaza cu dreptul de proprietate.
Ps. Imi pare rau ca nu aveti un avocat de familie care sa va indrume inainte sa luati o decizie!
Cu stiima,
Av. Aura Ungureanu