avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 651 soluții astăzi
Forum Activitate Carmen Faur

Activitate Carmen Faur

Pentru despagubiri morale, altele decat cele datorate atingerii demnitatii, onoarei sau reputatiei, se plateste taxa de timbru?
Răspuns la discuția Invitatie la mediere
Consider ca nu-i nevoie de hotarare AGA, avand in vedere ca administratorul, sau directorul societatii, are dreptul de a-si delega reprezentanti care sa duca la indeplinire anumite atributii in lipsa sa.
In ceea ce priveste procedura de informare, avand in vedere ipoteza de mai sus, consider ca si in cazul acesteia este necesara procura speciala, deoarece doamna nu are nicio legatura cu societatea X, reprezentata la informare si consider ca Certificatul sau Procesul verbal de informare trebuie semnate de o persoana care are calitatea de reprezentant (fie prin delegatie, fie prin procura ) al uneia dintre parti.
Aceste doua acte nu pot fi semnate de o persoana care nu are nicio calitate in cadrul acelei proceduri, prealabile medierii propriu-zise.
In eventualitatea unui proces, partile nu s-ar putea prezenta in fata instantei, cu un Certificat de informare semnat de o persoana care nu are nicio calitate!
Dupa parerea mea tocmai acesta este rolul informarii, de a aduce ambele parti interesate in fata mediatorului, pentru ca prin aceasta, ele sa realizeze ca problemele lor pot fi solutionate si pe alta cale. Ori daca la informare se prezinta o alta persoana, de cele mai multe ori dezinteresata, problemele partilor raman fara solutie.

Răspuns la discuția Invitatie la mediere
Avand in vedere ca nu sunteti angajata la firma X, nu puteti reprezenta aceasta firma prin imputernicire, sau delegatie .
Prin urmare, va trebui ca seful dvs. sa mearga la notar si sa va faca o procura speciala autentica, in vederea reprezentarii la mediere .
Bafta!
In situatia in care reprezentantul unei parti intr-un proces civil nu are calitatea de avocat , insa este licentiat in drept si ruda de gradul I cu una dintre parti , poate solicita cheltuieli cu deplasarea facuta cu automobilul proprietate personala si in ce proportie ?
Trebuie sa precizez ca reprezentantul nu a solicitat nicio remuneratie , insa la fiecare termen vine cu masina personala (100 km ) , masina ce consuma destul de multa benzina (11%) , pe langa care achita si rovigneta .

Cum trebuie sa procedeze in aceasta situatie ?

Va multumesc !
Am trimis catre judecatorie o cerere de chemare in judecata care are ca obiect anularea procesului verbal de punere in posesie , precum si anularea hotararii prin care ne-a fost modificat titlul de proprietate , parate fiind Comisiile de fond funciar (locala si judeteana) .
Aceasta actiune este o actiune in contencios administrativ , sau o actiune in fond funciar ?
Daca este contencios administrativ atunci instanta competenta mai este judecatoria ?
Legea spune ca participarea la sedinta de informare cu privire la mediere este obligatorie , insa deocamdata nu aplica nici o sanctiune daca aceasta obligatie nu este respectata .

Insa apeland la un mediator pentru a va ajuta sa gasiti o solutie problemei dvs., veti economisi timp si bani si poate veti reusi sa mentineti in continuare o relatie civilizata cu vecinul dvs .

Bafta !
In sensul ca dvs. trebuie sa dovediti in fata instantei ca motivul determinant al incheierii acelor acte juridice a fost imoral si ilegal .
Daca nu veti dovedi , atunci se considera ca acele acte au fost incheiate cu respectarea regulilor impuse de lege si morala si nu vor fi anulate .

Bafta!
Art. 1552 alin . 2 C.civ, prevede ca "Declaratia de rezolutiune sau de reziliere trebuie facuta in termenul de prescriptie prevazut de lege pentru actiunea corespunzatoare acestora ."
Poate cineva sa-mi spuna care este acest termen , in situatia in care doresc sa reziliez un contract de locatiune ?

Răspuns la discuția Reziliere contract inchiriere
Aici se sustine ca se poate aplica art.1825 din C.civ. insa acel articol se refera la contractul de inchiriere a unei locuinte , nicidecum la contractul de locatiune (care presupune inchirierea unui spatiu comercial ) .
Trebuie precizat ca rezilierea unui contract de locatiune trebuie dispusa de catre instanta de judecata daca nu ati stipulat un pact comisoriu expres in acest sens .
In cazul contractului de locatiune cred ca se poate aplica art.1552 C.civ referitor la rezilierea unilaterala a contractului , care prevede o regula generala aplicabila tuturor contractelor si nu regula speciala prevazuta la art. 1825 C.civ . care se refera la inchirierea unei locuinte , potrivit principiului ca "exceptia este de stricta interpretare si aplicare ".

Iar daca dvs. doriti ca acest contract sa inceteze inainte de termen , nu puteti cere rezilierea pentru ca rezilierea este o sanctiune ce intervine in cazul neexecutarii culpabile a unei obligatii izvorate din contract , ori locatorul dvs. se pare ca isi indeplineste toate obligatiile .

Bafta !
Avand in vedere ca actele au fost incheiate inainte de intrarea in vigoare a Noului Cod civil , trebuie sa te bazezi pe art.968 , art.966 , precum si art 948 pct.4 din Codul civil de la 1864 .
Una dintre conditiile de valabilitate a cauzei unui act juridic civil este urmatoarea : cauza trebuie sa fie licita si morala , ori la baza intregului sir de acte incheiate de catre fosta sotie a fost dorinta de a ocoli reglementarile legale privitoare la bunurile comune , facandu-i partasi totodata in aceasta si pe vanzatori .
Motivul determinant al incheierii acestor acte nu a fost nici legal si nici moral .
De retinut ca pana la proba contrarie cauza se prezuma ca fiind valabila ...

Bafta !