avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 735 soluții astăzi
Forum Activitate anamaria2505

Activitate anamaria2505

Schimabare domiciliu minor dupa divort
Multumesc.
Mi-e de foarte mare ajutor articolul din lege.
Buna seara,
Am mai scris pe forum. Sunt divortata, avem un fetita caruia i s-a stabilit locuinta la mine, tatal avand un program de vizita si obligatia de a plati 25% din veniturile totale realizate lunar.
Tatal copilului, s-a angajat la firma la care era administrator in momentul depunerii actelor de divort cu salariul minim pe economie doar pentru a face dovada realizarii unor venituri. Instanta a dispus proprire pe 25% din salariul incasat de la aceasta firma cu titlu de pensie de intretinere pentru fetita.
De cam o luna si jumatate s-a angajat la o alta firma unde salariul este mult mai mare, doar ca nu a anuntat ca are proprire pe acei 25% si mi-a spus ca nici nu o va face, ci ca imi va transfera suma calculata de el din contul curent.
Am inteles ca atunci cand isi schimba locul de munca, firma de la care a plecat e obligata prin lege sa transmita proprirea la firma la care s-a angajat, ceea ce nu ar fi o problema, mai ales ca in cazul de fata este si administrator al fostei firme angajatoare.
Ideea este ca m-as simti mult mai confortabil daca banii s-ar vira de catre angajator, lunar in functie de venitul realizat decat de la tatal copilului care, pana acum, ba nu a pus bani in cont pentru fetita, ba a intarziat.
Din discutiile purtate cu el pe acesta tema, am inteles ca nu-si va anunta actualul angajator de acea proprire decat daca se va hotari in instanta. Are impresia ca doar firma la care era angajat inainte are obligatia de plata.
Mie mi se pare ca instanta a hotarat deja in sensul ca proprirea pe 25% este valabila pana cand fetita implineste 18 ani indiferent cate locuri de munca schimba. Gresesc?
Ce as putea sa fac? Sunt in masura sa anunt chiar eu angajatorul?
Ce fel de cerere as putea sa depun la Judecatorie? Trebuie neaparat sa fiu asistata de un avocat?
Buna ziua,
Am inteles ca sunteti profesori si ca aveti experienta in cresterea si educarea copiilor. Imi pare rau ca treceti prin asemea situatii. Eu v-am sfatuit sa o lasati mai moale pentru ca am trecut printr-o situatie asemanatoare si am ajuns la divort pentru ca nu am luat in considerare unele sfaturi date de mama soacra si nu mi-am infofolit copilul doar pentru ca batea putin vantul, pentru ca nu eram de-acord sa fie tinut non-stop in brate, pentru ca nu eram de-acord sa manance la TV doar pentru ca mananca. pentru ca nu-i puneam caciulita cand nu era nevoie ( cik cam tot timpul e nevoie ) pentru ca nu-mi aranjam casa cum dorea, pentru ca nu-i faceam copilului ei cum ii facea ea, ci aveam alt stil de gatit si alte gusturi in materie de imbracaminte, culori, aranjamente florale s.a.m.d. Sunt banalitati, tocmai de aceea fi-ti d-voastra mai desteapta daca ea nu e. Banalitatile cu alimentatia si imbracamintea pot umple pahare la un moment dat. N-am vrut sa va supar. Cred ca ati inrautati lucrurile daca va ganditi la o cale juridica de a actiona pentru a va vedea nepotul.
Dumneavoastra ati beneficiat sau ati mai avut nevoie de sprijinul parintilor dumneavoastra dupa terminarea liceului?
Ati fost incurajata sa va continuati studiile de catre parintii dumneavoastra?
Ati beneficiat de ajutor financiar chiar si dupa finalizarea studiilor?
Are 18 ani, dar pana la urma e tot un copil. Copilul parintilor ei, care au datoria de a o sfatui si sprijini toata viata lor. Legea e de partea ei si daca isi continua studiile va beneficia de pensie de intretinere pana la finalizarea studiilor dar nu mai tarziu de 26 de ani. Mie personal mi s-ar parea putin ciudat sa nu mai fie ajutata financiar de tatal ei dupa 18 ani, mai mult decat atat, tatal sa solicite sa nu mai aiba aceasta obligatie. De fapt dumneavoastra solicitati.
Eu ii urez fetei "Bafta la Bac!!"
Legumele lipsesc? O imbraca prea gros? Singurul sfat care pot sa il dau e sa tratati problema cu maturitate pentru ca acum am impresia ca amandoua va purtati cam copilareste si chiar nepoata dumneavoasta este jucaria pe care va certati. Trebuie sa intelegeti ca nepoata d-voastra e in primul rand fiica nurorii si a fiului d-voasta si ei sunt responsabili pentru


nevoile reale ale copilului,metode care ar duce la o educatie corespunzatoare,la consolidarea si dezvoltarea personalitatii copilului,implicit la sanatatea acestui.


Ce anume doriti? o cale juridica sa ce? o hotarare judecatoreasca prin care sa vi se dea dreptate cu privire la alimentatie si care sa o oblige pe mama sa-i dea copilului piureul de morcovi la ora stabilita de dumneavoasta?
Va rog sa nu va suparati am trecut prin asta si am ajuns la divort.
Răspuns la discuția calcul pensie alimentara
:offtopic: Legal trebuie sa respectati decizia instantei. Dar moral ..Nu-mi vine sa cred ca socotiti banutii, si asa putini, care i-ati dat copilului. Pensia de intretinere este pentru copil. Acel copil trebuie sa mearga la scoala, ii trebuiesc hainute, trebuie sa manance, etc., etc. Financiar, implicarea dumneavoastra nu cred ca a acoperit foarte mult din necesitatile copilului dumnevoastra.
Inteleg ca acum n-aveti de unde, e de inteles sa faceti o cerere pentru diminuarea acestei pensii. Totusi, eu ca parinte, nu as putea sa socotesc ca am dat "prea mult" pana acum.
Buna ziua,

De ce nu incercati sa vorbiti cu nora dumneavoastra despre ce o deranjeaza? Posibil sa o deranjeze chiar faptul ca ii spuneti "noi stim, am mai crescut copii". Are vreun motiv sa nu aiba incredere in dumneavoastra? Incercati sa discutati ca de la mama la mama, fara sa intrati intr-un gen de discutii din care ea s-ar putea simti jignita, altfel s-ar putea sa creeati certuri in familia fiului dumneavoastra, tensiuni in casnicie.
Incercati cu pasi mici, pana la urma e copilul copiilor dumneavoastra si, ei sunt responsabili pentru cresterea si educatia copilului. Nu cred ca prezinta niciunul vreun pericol in ceea ce priveste sanatatea copilului. Rezumati-va la vizite la inceput mai scurte, jocuri sau povesti, fara sa sa implicati prea mult cu sfaturi in ceea ce priveste cresterea si educarea copilului, alimentatia presupun, etc. Discutiile in contradictoriu cu mama copilului in fata acestuia nu sunt benefice nici pentru copilul ei si nici pentru copilul dumneavoastra care la un moment dat se va simti intre ciocan si nicovala.
Succes si rabdare!
Buna ziua,
Fara suparare, fetita are 3 ani. Pana acum cred ca a avut destule sanse sa "exerseze" unele chestiuni de baza. L-am rugat de nenumarate ori sa ma ajute sau macar sa stea cu noi. In schimb, cand a avut sansa de a avea o familie ( exact ce cere in instanta, sau ce a cerut ) a preferat sa faca orice altceva decat sa stea cu copilul sau ma rog, cu noi.
Cand am discutat despre divort si am luat copilul si-am plecat nu a dat nici un semn de viata, timp de aproape 3 saptamani, adica in momentul cand a primit in posta cererea de divort. Abia apoi a inceput sa ma streseze in fiecare zi ca vrea copil, a luat-o de la gradinita fara sa m-anunte, a inceput sa-mi viziteze rudele la serviciu s.a.m.d. Ma simteam hartuita. Nu incerc sa ma justific si sunt de acord cu implicarea ambilor parinti in cresterea si educarea copilului dar daca in timpul casniciei cresterea copilului a fost responsabilitatea mea pentru ca "el este barbat si asta-i treaba de femeie" mi se pare putin ciudat ca abia acum sa vrea sa fie "daddy cool".
Multumesc pentru informatii. Voi gasi o solutie pe perioada vacantei.
Cat pe mai departe ne vom obisnui, ne vom adapta, vom avea rabdare si pana la urma atunci cand si fetita va fi suficient de mare stiu ca nu vom mai fi atat de legate de programul stabilit de instanta. Isi va face singura programul.
O zi frumoasa tuturor.

@AVLIL

Propunerea mea era ca fetita sa nu doarma deocamdata peste noapte, avand in vedere varsta copilului, atasamentul fata de mama, faptul ca fetita (si conform depozitiilor martorilor) nu doarme fara mama dar am fost deacord cu pastrarea legaturilor personale dupa urmatorul program: in sapt. 2- 4, sambata si duminica de la ora 10 pana la ora 19, in timpul vacantei de vara 1 luna in intervalul orar 10-20, de ziua de nastere a copilului precum si de sarbatorile de iarna si de Pasti petrecerea intr-o locatie stabilita de comun acord a unui interval de 3 ore. Nu am fost deacord cu programul din timpul saptamanii deoarece ar interveni in programul saptamanal cu care fetita este obisnuita, tatal copilu;lui tinand cont doar de propriul interes si nicidecum de faptul ca acest copil ar fi mult prea obosit avand in vedere ca aceasta incepe cursurile la gradinita la ora 8. Dupa programul solicitat de el, copilul ar ajunge acasa la ora 8 seara, pana mancam, baita, mai mancam ( am mentionat ca nu e hranita corespunzator mai sus ), povestim putin, etc ora de culcare ar fi mult prea tarzie avand in vedere programul de gradi pentru a doua zi. Programul de vizita propus de mine a fost motivat cu faptul ca eu am fost cea care s-a ocupat de copil si o scoatere brusca din mediul cunoscut, ar putea avea repercursiuni asupra copilului. In linii mari cam asta a fost ...