avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 762 soluții astăzi
Forum Activitate birtu

Activitate birtu

Discuție teava de gaze
Buna ziua.Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la o situatie locativa. Locuiesc intr-un bloc racordat la reteaua de termoficare. Unul dintre vecini a tras teava de gaze pe coloana lui pana la etajul 2(noi fiind vecini de apartament).De-curand ,noi toti cei de pe coloana cealalta (10 ap.)ne-am hotarat sa tragem teava de gaze si i-am cerut acordul pentru a ne racorda la teava lui(cu conditia sa-l despagubim cu cota parte care ne revine). In prima faza ne-a amanat cu raspunsul, mai apoi, la insistente a cerut 100 EURO de apartament(suma ce reprezinta cam de 3-4 ori suma investita de el). Mentionez faptul ca suma platita de el a fost reactualizata de la 20-25 mil.lei la 32 mil.lei, iar el pretinde 85 mil.lei pentru cele 19 ap.existente. Intelegem sa platim 1,6-1,7 mil/ap.cota parte din suma reactualizata, dar 4.5 mil ni se pare exagerata. Noi ne-am interesat la gaze si ne-au spus ca se poate rezolva problema printr-o declaratie notariala prin care ne angajam sa-i platim cota parte din deviz, dar el nici nu vrea sa auda.
Va rugam sa ne ajutati si sa ne spuneti care este calea legala pentru a ne rezolva problema. Va multumesc.
Discuție Accident
Buna ziua.
Baiatul unei prietene a lovit un autobuz stationat. In urma impactului a rezultat o victima cu leziuni unoare. Au fost dusi la spital soferul autobuzului, soferul care a provocat accidentul si victima. Dupa consultatie, nici unul nu a necesitat internare. Accidentul s-a produs intr-o zi de joi, iar victima s-a prezentat in lunea urmatoare acuzand probleme de sanatate cauzate de accident. A fost internat 2-3 saptamani iar la externare i s-a prezentat "nota de plata" in valoare de 42 mil.lei vechi.
Va rog sa-mi explicati daca este posibila o astfel de situatie si daca firma de asigurari RCA suporta cheltuielile de spitalizare.
Mentionez ca baiatul si familia acestuia au tinut permanent legatura cu victima si familia acesteia, atat personal cat si telefonic, iar acestia din urma nu au avut nici un fel de pretentii materiale.
Va multumesc.
Buna ziua, Va rog sa ma ajutati intro problema. Detin un apartament si doresc sa-l inchiriez pe numele fiului meu. Mentionez ca acesta nu figureaza in actul de proprietate. Va rog sa-mi explicati, care este forma prin care se poate face actul de inchiriere. Este posibila cesionarea chiriei?
Buna ziua. Am o problema legata de o mostenire a unei suprafete de teren arabil.
Eu mi-am facut succesiunea dupa parintii mei, deci sunt cu totul la zi, dar verii mei care, o parte din ei nu sunt in tara si nu am cum sa iau legatura cu ei nu si-au gacut succesiunea dupa parintii lor si ce este mai grav si faptul ca sunt indiferenti de mai bine de 10-15 ani si refuza. Am vorbit cu un avocat si mi-a spus ce trebuie sa facem, dar din cauza lor nu am reusit. Ce trebuie sa fac pentru a reusi separarea de ei daca ei refuza?
Buna ziua.
Ma aflu intr-o situatie nemaintalnita de mine si asi dori lamuriri referitoare la asigurarea mea de sanatate.In 2010 am ramas fara loc de munca si am depus dosar de coasigurare.La finele anului 2010 am incheiat un contract de arenda pentru un teren agricol, pentru care am primit in 2011 dividende.Am depus in termenul legal declaratia de venit, am platit impozit, dar nu mi-sa spus ca, odata cu impozitul pe venit trebuie sa platesc si cota de 5,5% pentru sanatate (este mentionat in L95/2006 ca trebuie sa fi instiintat de plata acesteia). Recent am solicitat casei de sanatate adeverinta de coasigurat. Cei de la casa mi-au conumicat ca nu mai calitatea de coasigurat ca am venituri din arenda. Am inteles si am intrebat ce am de facut. Mi-sa spus ca, pentru a beneficia de asigurare de sanatate trebuie, pe langa 5.5% din venituri(pe care le primesc o data pe an, nu lunar), trebuie sa platesc pentru fiecare luna aceasta cota la nivelul salariului minim fiind considerata PFI(chiar daca eu nu am autorizare PFI) Am citi legea sanatatii, cap.II-ASIGURATI, ca sa ma lamuresc care sunt drepturi si obligatii mele, dar nu am gasit un articol in lege referitoare la aceasta situatie. Intradevar, se mentioneaza obligatiile financiare ale unei PFI(cu autorizare) care trebuie sa depuna trimestrial declaratie de venit, dar nu se mentioneaza nimic referitor la situatia in cauza, cind acesti bani ii primesti o data pe an, pentru care platesti impozit.
In concluzie, intrebarile mele sunt:
- de ce sunt considerata PFI(fara sa am autorizare)?
- de ce trebuie sa platesc pentru celelalte 11 luni ale anului in care nu am nici un venit?
- de ce se considera arenda venit pe o singura luna, in conditiile in care este un venit anual?
- de ce se calculeaza suma datorata CAS la nivel salariului minim, in conditiille in care dividendele din arenda sunt mult mai mici decat acesta?
Va rog sa-mi raspunde-ti pentru a putea clarifica situatia.
Va multumesc anticipat si va doresc o zi buna.